Messi minden porcikája reszket a világbajnoki aranyért

Football friendly Russia vs. Argentina landscape HORIZONTAL
3232562 11/11/2017 Lionel Messi (Argentina) during the football friendly match between the national teams of Russia and Argentina. Alexey Filippov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Ha van ember Cristiano Ronaldón kívül, aki minden porcikájával szinte remeg a világbajnoki győzelemért, az Lionel Messi. Nemcsak azért, hogy kárpótolja saját magát az FC Barcelona idei csúfos Bajnokok Ligája szereplése miatt, hanem azért is, hogy a négy évvel ezelőtti vb-ezüst után megmutassa: Argentína igenis képes a világ legjobbja lenni. És képes legyőzni a németeket. Ő maga pedig tud gólokat rúgni egy világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

Az ötszörös aranylabdás argentin neve a futballban kevésbé járatosak számára egyet jelent a Barcelonával, meg magával a focival is. Azon viszont talán a fotelhuszárok sem vesznek össze a szakmával, hogy

Messi egy személyben testesíti meg a klubhűséget és az utánpótlás-nevelést.

Ami a Romának volt Totti, az ő a Barcának. Igaz, utóbbihoz - mármint az utánpótlás-gondozáshoz - mintha annyira nem ragaszkodnának mostanában. Legalábbis idén áprilisban a Celta Vigo elleni bajnokin Ernesto Valverde olyan csapatot küldött a pályára, melyben egyetlen saját nevelésű játékos sem volt. Legutóbb 16 évvel korábban fordult elő ilyen a klubnál.

Kis Messi, nagy haj: gólöröm 18 évesen Forrás: AFP/Lluis Gene

Messi azonban - ha kezdő, ha nem - lassan két évtizede szolgálja és erősíti egyszerre a csapatot, mellyel

nyolc bajnoki címet, hat Spanyol Kupát és négy Bajnokok Ligáját nyert meg.

Joggal érezheti úgy, hogy válogatott szinten is jöhetne már egy komolyabb siker, ha lehet, akkor több egy elveszített vb-döntőnél. Igaz ugyan, hogy

háromszor is sikerült az argentinokkal bejutnia a Copa America döntőjébe, nyert U20-as vb-ét és 2008-ban olimpiát is,

de a világbajnokság mégiscsak világbajnokság.

Németek...! Németek mindenhol...

Amiből a mostani lesz Messinek a negyedik. Az első 2006-ban volt, nagyon fiatalon, mindössze 19 évesen lépett pályára. Pontosabban ülhetett a kispadon: a németországi torna első, Elefántcsontpart elleni csoportmeccsét a padon töltötte.

A Szerbia elleni találkozó 74. percéig kellett várnia, hogy minden idők legfiatalabb argentin vb-résztvevőjeként belerúghasson a labdába.

Első meccsén rögtön gólpasszal és góllal mutatkozott be, majd - már a nyolcaddöntőben - Mexikónak is betalált, de les miatt azt nem adták meg.

Élete első világbajnoki gólja és első világbajnoki gólőröme Szerbia és Montenegró ellen 2006-ban Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

És akkor jöttek a németek: a negyeddöntőben Messi passzív résztvevője volt a 4-2-es kudarcnak, egy percet sem játszhatott élete első világbajnokságának utolsó meccsén.

Jött a folytatás és a mumus németek, akiket négy évvel később sem kerültek el. Az európai csapat 2010-ben a negyeddöntőben alázta meg a dél-amerikait, és hiába voltak a nyolc között, Messi számára élete második világbajnoksága sem a várt teljesítményt hozta.

Egyetlen gólt sem sikerült lőnie, viszont a görögök ellen csapatkapitányként mutatkozhatott be.

Nigéria, Dél-Korea és a görögök elleni csoportmeccsek után jöhetett a nyolcaddöntőben Mexikó és egy gólpassz Messi neve mellé. Aztán a nyolc között érkeztek a már említett németek, és a 4-0-s vereség, hozzá Maradona vigasza. A kudarc, ami után majdnem összejött a reváns 2014-ben.

A 4-0-s vereség után még Maradona ölelése is kevés volt Forrás: AFP/Javier Soriano

De tényleg csak majdnem. Messi négy évvel ezelőtt, Brazíliában volt legközelebb a vb-trófeához a válogatottal. Csoportgyőztesként mentek tovább Bosznia-Hercegovina, Irán és Nigéria mellől, a Svájc elleni nyolcaddöntőben viszont csak nyögvenyelősen, a hosszabbítás végén szerzett góllal nyertek. A negyeddöntőben Belgium, majd az elődöntőben Hollandia volt az ellenfél, büntetőkkel jutott a dél-amerikai együttes a döntőbe. Ahol jöttek a németek - már megint -, és a vereség - már megint. Most épp 1-0-s.

Az 1-0-ra vert sereg 2014-ben Forrás: Presse Sports/Mantey Stephane

Messi összesen négy gólt szerzett a tornán, a fináléban nem sikerült betalálnia, hiába volt több helyzete is, bármennyire akarta, egyszerűen semmi nem jött össze neki a Maracana Stadionban. A hosszabbításban Götze szerezte a meccs egyetlen, a németeknek világbajnoki címet érő gólját. Messi meg ballaghatott haza a vesztesnek járó ezüstéremmel, és talán azóta is várja, hogy 2018-ban végre visszavágjon a nagy ellenfélnek.

Lesz-e idén konfetti és csillámpor? Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

A klubjával a BL-ben csalódott, de bajnoki címmel vigasztalódott (?) Messi számára egyszerűen nincs veszítenivaló ezen a világbajnokságon. Hogy dühből vagy csalódottságból ad-e majd mindent bele, egyáltalán mindent belead-e, az leghamarabb június 16-án, a D-csoport Argentína-Izland nyitómeccsén kiderül.

A bajnokság után jöhet a vb Forrás: AFP/Josep Lago

Messi értéke számokban

Instagram-követők: 90,4 millió
Facebook-lájkolók: 89 592 462
Google találatok száma: 217 millió
Válogatottság: 123
Világbajnokság: 2006, 2010, 2014
Világbajnoki gólok: 5

Az Origo Sport kilenctagú szerkesztőségének pontozása (a PlayStation FIFA-ban alkalmazott szempontok szerint 1-10 közötti pontszámot adtunk az egyes készségekre, majd a kapott értéket átlagoltuk - 1 a legrosszabb, 10 a legjobb)

Gyorsaság: 9,125
Pontosság: 9,625
Passzolás: 9,5
Labdavezetés: 9,625
Védekezés: 3,875
Erőnlét: 8
Összesen: 49,75

Szavazzon!

Hogyan szerepel a 2018-as foci-vb-n az argentin válogatott?