Társoldalunk:

Nincs kegyelem a kokainozó perui klasszisnak, nem lehet ott a focivébén

2018.05.22. 18:35

Hiába utazott el zürichbe a perui futballszövetség elnöke, nem tudta meggyőzni a FIFA elnökét, Gianni Infantinót, hogy járjon közbe Paolo Guerrero büntetésének mérsékléséért.

Peru harminchat évvel a legutóbbi, 1982-es szereplés után harcolta ki a részvétel jogát a vb-döntőben, azonban a dél-amerikai csapat, egyúttal a nemzet öröme mégsem lehet teljes: a válogatott egyetlen igazi klasszisa, a Bayern Münchenben is megforduló Paolo Guerrero ugyanis kapitális ostobaság miatt nem lehet ott az oroszországi tornán.  

Paolo Guerrero (9) az Argentína elleni vb-selejtezőnForrás: AFP/Alejandro Pagni

Pedig egy hete még arról írhattunk, hogy ott van a perui keretben a tavalyi, Argentína elleni vb-selejtező után a doppingvizsgálaton pozitív eredményt produkáló csatár. Mint később kiderült, a szervezetében kokaint mutattak ki, amiért a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) egy évre eltiltotta. A testület azonban még decemberben megfelezte a büntetést, ami így május közepén járt volna le, csakhogy ekkor érkezett a Nemzetközi Sportdöntő-bíróság (CAS) verdiktje, amelyik nem csak visszaállította az eredeti büntetést, de még két hónappal meg is toldotta azt.

Ezek után utazott a perui szövetség elnöke, Edwin Oviedo Zürichbe, hogy Gianni Infantino FIFA-elnök közbenjárását kérje Guerrero vb-szereplésének ügyében. Hiába.

"Gianni Infantino mély sajnálatát fejezte ki, megértve Guerrero csalódottságát, amiért nem lehet ott a világbajnokságon a perui válogatottal. Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy a döntést a CAS hozta meg, felülvizsgálva a FIFA független testületének döntését" – mondta a FIFA szóvivője.

Így aztán hiába fogta könyörgőre szinte az egész perui nemzet, és imádkoztak stadionokban, illetve vonultak utcára országszerte, ez sem segített.

Ahogy a hibázó, de bűneit töredelmesen megvalló Guerrero mellett kiálló kollégák sportszerű gesztusa sem. A világbajnokság csoportellenfeleinek, azaz az ausztrál, a francia és a dán válogatott csapatkapitánya, Mile Jedinak, Hugo Lloris és Simon Kjaer is kérte, hogy Guerrero ott lehessen a vébén.

Mile Jedinak már megbocsátott Guerrerónak:

A június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságon a C csoportban szereplő Peru sorrendben Dániával, Franciaországgal és Ausztráliával találkozik majd.