Társoldalunk:

Kizárják az oroszokat a vb-n a doppingellenőrzésből

2018.05.24. 10:36

Helyi szakemberek nem vesznek részt a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság doppingellenőrző programjában, a nemzetközi sportági szövetség (FIFA) ezzel is szeretné biztosítani a résztvevő csapatokat arról, hogy nem manipulálják a mintákat.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megrendelt és Richard McLaren kanadai sportjogász által vezetett 2016-os vizsgálat azt tárta fel, hogy több mint ezer orosz sportoló pozitív doppingtesztjét tussolták el egy ötéves időszak alatt. Többek között a 2014-es szocsi téli olimpián is szervezett formában folyt a minták manipulálása.  

Import szakemberekForrás: AFP/Patrik Stollarz

"Az alapvető cél az, hogy a FIFA az első pillanattól az utolsóig orosz közreműködés nélkül bonyolítsa a doppingellenőrzéseket. Ez azt jelenti, hogy már a játékosokat a pályáról lekísérő személyeket is a FIFA jelöli ki, nem a házigazdák" – mondta Michel D'Hooghe, a FIFA orvosi bizottságának vezetője a Times című lapnak, hozzátéve: azzal nyugtatta a oroszokat, hogy ha valami hiba történik, most először nem őket fogják kritizálni, az nem az ő felelősségük lesz.

Oroszország a McLaren-jelentés néhány megállapítását elismerte, a központilag irányított doppingprogram létezését azonban folyamatosan tagadja. Az érintett sportágak között volt a futball is.

A július 15-ig tartó világbajnokság mérkőzéseinek 11 orosz város - Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Kazany, Szaranszk, Kalinyingrád, Volgográd, Rosztov-Don, Nyizsnyij Novgorod, Jekatyerinburg és Szamara - 12 stadionja ad otthont.