Ronaldo nélkül nem ment a portugáloknak, a franciák nyertek az írek ellen

FOOTBALL - FRIENDLY GAME - FRANCE v REPUBLIC OF IRELAND 2018 FOOT FOOTBALL France FRIENDLY GAME IRELAND IRLANDE MATCH REPUBLIC REPUBLIQUE Soccer SPORT
Kylian MBAPPE (FRA), Olivier GIROUD (FRA) during the FIFA Friendly Game football match between France and Republic of Ireland on May 28, 2018 at Stade de France in Saint-Denis near Paris, France - Photo Stephane Allaman / DPPI
Vágólapra másolva!
A klubszezon végeztével megkezdődött a június 14-én kezdődő oroszországi vébén szereplő csapatok közvetlen felkészülése. Az ennek jegyében rendezett első felkészülési mérkőzéseken vegyes eredmények születtek. Franciaország özönvízszerű zivatarban verte az íreket, a Ronaldo nélküli portugálok kétgólos előnyről sem tudtak nyerni, a vb-ről lemaradó olaszok viszont legyőzték a nyitómeccsre készülő szaúdiakat. 
Vágólapra másolva!

A torna egyik esélyesének tartott franciák Párizsban, a Stade de France-ban fogadták a dánok elleni pótselejtezőn 1-5-ös összesítéssel elvérző íreket. A kapuban Steve Mandanda kezdett, de Didie Deschamps már korábban jelezte, hogy pénteken, az olaszok elleni meccsen Hugo Lloris áll majd a kapuban.

Ez volt a franciák kezdője Forrás: AFP/Franck Fife

A francia kispad Griezmann-nal, Pogbával, Kantéval, Kimbevel és Lemarral mások mellett olyan erős volt, amit az oroszországi tornán szereplő nemzetek többsége örömmel elfogadna. A francia és az ír csapat emlékezetes 2010-es vb-pótselejtezője - amikor Thierry Henry kézzel vette le a labdát, mielőtt megszerezte a mindent eldöntő gólt - óta pikáns ez a párosítás, és a franciák ugyan az eddigi 16 meccsükből hetet nyertek meg, míg az írek négyet,

kettőnél több gólt csak egyszer, 1953-ban tudtak lőni a masszív szigetországiaknak.

Ezúttal már a második percben helyzetbe kerültek a franciák, de Mbappé 18 méterről leadott lövése nagyjából egy méterrel elkerülte a vendégek kapuját. A 22. percben jött az újabb értékelhető helyzet, ekkor Nabil Fekir tekerte el a tizenhatos vonala mögül járó szabadrúgást a sorfal és a jobb kapufa mellett. A következő komolyabb helyzet is egy távoli lövésből lett, ezt Benjamin Mendy küldte kapura a tizenhatos sarkáról - Doyle biztosan védte.

Colin Doyle kapus, amíg tudta, tartotta a lelket az írekben Forrás: AFP/Franck Fife

Fél óra elteltével Mbappé unta meg a tehetetlenkedést, egy csellel megverte Williamst, de Doyle megint védte a lövését. Ekkor már nagyon nyomtak a franciák, egy perccel később Giroud csúsztatta kevéssel mellé Nabil Fekir beadását.

A félidő hajráját Tolisso kapufán csattanó lövése nyitotta meg. A 40. percben aztán megszerezték a vezetést a franciák: Nabil Fekir szögletére Giroud ment föl remek ütemben, a fejesét pedig együttes erővel sem tudta hatástalanítani Doyle és Coleman, a kipattanót átpréselte a Giroud a gólvonalon.

Ez volt a Chelsea csatárának 31. gólja a válogatottban, amivel utolérte Zinédine Zidane-t.

Az íreknek ocsúdniuk sem volt idejük, így a szünetre már két gólos hátránnyal mehettek, miután Fekir takarásból leadott lövésébe Doyle csak belekapni tudott, a labda azonban beperdült a kezéről a kapuba.

A második félidőben sem sokat változott a játék képe, a franciák járatták, az írek pedig keresték a labdát a kíméletlenül szakadó esőben. Deschamps a 65. percben kezdett cserélni, ekkor mindjárt hármat, érkezett Griezmann, Luca Hernández és Kimpembe, azaz gyengébb nem lett a csapat.

Giroud még elügyetlenkedett két helyzetet, bár igaz, hogy egyik esetben sem kapott igazán jó labdát, az írek pedig nem találták el a kaput, azaz Deschamps legfeljebb azt tudta lemérni, hogy a Marseille kapusa jól bírja az esőt. A 90. percben Griezmann még megkínálta Doyle-t életes lövéssel, majd csak kellett egyet védenie Mandandának is, ezzel pedig véget ért a párizsi pólómeccs. Azt láthattuk, hogy a franciáknak brutálisan erős keretük van, de azt is, hogy játékban még tudnak javulni.

Portugália–Tunézia

A szombaton még Bajnokok Ligáját-nyerő, vasárnap pedig azt ünneplő Cristiano Ronaldo nélkül felálló portugálok a szokott 4-3-3-as felállásban fogadták Bragában az ugyancsak vb-résztvevő Tunéziát. Ronaldo nem volt, Silvában viszont nem szenvedtek hiányt a hazaiak, közülük André szerezte meg a vezetést a 22. percben, amit bő tíz perccel később Joao Mario duplázott meg.

Itt még úgy tűnt, minden sima lesz:

Az észak-afrikai csapat öt perccel később jelezte, hogy ők sem csak kirándulni mennek Oroszországba, és Arice Badri góljával szépítettek.

Sőt, annyira megjött a bátorságuk, hogy a szünet után is támadásban maradtak és Ben Jusszef góljával ki is egyenlítettek. És nem kis meglepetésre ez is maradt a meccs vége.

Olaszország–Szaúd-Arábia

A vébéről a svédek elleni pótselejtezős drámában lemaradó olaszok a torna nyitómeccsére készülő szaúdiakkal találkoztak a svájci St. Gallenben. Roberto Mancini először ülhetett a válogatott kispadján, a keretben pedig közel négy év után újra ott volt a kapitány egyik kedvence, Mario Balotelli.

Visszatérés 1434 nap után, ünnepi frizurával:

És, ha a jelenleg a francia Nice-ben szereplő balhés csatár lehetőséget kapott, akkor élt is vele, a 21. percben az ő góljával szereztek vezetést az olaszok.

A következő gólra a 68. percig kellett várni, amikor a Balotelli helyére beálló Belotti fejelt gólt egy szöglet után. Percekkel később viszont szépítettek a szaúdiak, de egyenlíteniük már nem sikerült, azaz viszonylag jól sikerült Roberton Mancini bemutatkozása a válogatott élén.

Törökország–Irán

A a tornára első kvalifikáló Iránt sokan, ha nem is titkos favoritnak, de a vébé egyik lehetséges meglepetéscsapatának tartják. Jó a védelmük, ami a portugál Carlos Queirozt ismerve nem meglepetés, a 12 selejtezős meccsen 11-szer nem kaptak gólt, és csak háromszor nem lőttek. A törökök aztán jelezték nekik, hogy mire számíthatnak a vébén: Cenk Tosun már a 6. percben betalált, az 50. percben pedig megduplázta maga és csapata góljainak számát.

Iráni részről az utolsó percben jött válasz, amikor a Bayram piros lapot érő szabálytalanságáért megítélt büntetőt Dejagah gólra váltotta. Queiroz mester ettől még kezdhet aggódni, hogy mire mennek majd a spanyolok és a portugálok ellen.

Eredmények:
Franciaország–Írország (2-0)
gól: Girodu 40., Fekir 44.
Portugália–Tunézia 2-2 (2-1)
gól: André Silva 22., Joao Mario 34., ill. Badri 39., Ben Jusszef 64.
Olaszország–Szaúd-Arábia 2-1 (1-0)
gól: Balotelli 21., Belotti 68., ill. al-Sehri 72.
Törökország–Irán 2-1 (1-0)
gól: Cenk Tosun 6., 50., ill. Dejagah 90. (11-esből)
Nigéria-Kongói DK 1-1 (1-0)
gól: Troost-Ekont 15., ill. Malango 78. (11-esből)
Koreai Köztársaság-Honduras 2-0 (0-0)
gól: Heung Min Szon 60., Szeon Min Moon 72.