Társoldalunk:

Tizenöt éve válogatott, három Eb-n játszott, de az első vébéjére készül

2018.06.04. 16:08

Ricardo Quaresma 2003 óta portugál válogatott, 2016-ban Európa-bajnokságot nyert, és most életében először megkapta a behívót a világbajnoki keretbe is.

Quaresma 2003 júniusában debütált a válogatottban egy Bolívia elleni barátságos mérkőzésen. Azt nem lehet mondani, hogy meghatározó és kihagyhatatlan tagja lett a csapatnak, de így is játszott 76 meccset, amelyeken kilenc gólt szerzett. Megjárt három Európa-bajnokságot, közte a 2016-os franciaországit, amelyet Portugália nyert a házigazdák elleni döntőben.

Quaresma 15 éve debütált a válogatottbanForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Tapasztalt, rutinos játékos tehát, aki hazájában, a Sportingban kezdett futballozni, onnan került a Barcelonához. Nevet mégis a Portóban szerzett, ahol 2004 és 2008 között játszott, 114 meccsen 24 gólt szerzett. Tudják, ő az, aki azokat az elképeszető gólokat lövi jobb külsővel.Hiába azonban a jó szereplés, a 2006-os világbajnokságra nem vitte őt ki Luiz Felipe Scolari.Ahogy négy évvel később sem került szóba a neve. A 2012-es Európa-bajnokság után - ahol egyetlen percet sem játszott - két évig a válogatott közelébe sem került - nem is csoda, hisz eltűnt a futballtérképről: 2013-ban az Arab Emirátusokban szereplő Al Ahlihoz igazolt.

2014-ben visszatért a Portóhoz, ahol újra magára talált, Paolo Bento pedig nevezte is őt a portugálok bő keretébe a 2014-es világbajnokságra. Keretszűkítéskor azonban kimaradt.Elfogadom, ha az emberek megkérdőjelezik a döntésemet. De Nani más típusú játékos- magyarázta döntését a szövetségi kapitány.

Quaresma 2015-ben tért vissza a BesiktashozForrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Salih Zeki Fazlioglu

A 2018-as selejtezősorozatban kilenc meccsen kapott szerepet, gólt nem lőtt, de így is bekerült Fernando Santos 23 fős, végleges keretébe. Quaresma a Besiktasban nyújtott teljesítményével győzhette meg: 26 bajnokin négy gólt szerzett, éscsapatával megnyerte a csoportját a Bajnokok Ligájában, a nyolcaddöntőben a Bayern München ejtette ki őket.

Tizenöt év után tehát Quaresma ott lesz élete első világbajnokságán. Hogy szerepet kap-e, az már a kapitányon múlik.