Egy európai csapaté a legértékesebb vb-keret

fbl hobby leisure Horizontal
This photo taken on April 20, 2018 shows collectible cards featuring (L-R) Portugal's forward Cristiano Ronaldo, the Fifa World Cup Trophy and Argentina's forward Lionel Messi as part of a series featuring players for the 2018 Russia football World Cup at the Panini Group factory in Modena, northern Italy. The Panini Group holds the rights for the collectible cards of 2018 Russia football World Cup. / AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
Vágólapra másolva!
Az éllovas kilétén aligha fog bárki meglepődni, és a Transfermarkt listájának közvetlen élmezőnyében sincsenek váratlan meglepetések. Lentebb görgetve azonban felvonjuk egyszer-kétszer a szemöldökünket. Íme a június 14-én kezdődő oroszországi focivébé 23 fős kereteinek sorrendje összértékük szerint.
Vágólapra másolva!

Eddig tudtuk húzni az időt, most már kénytelenek vagyunk lerántani a leplet a címben megfogalmazott tételről: ahogy azt a futballban kicsit is jártas olvasóink sejtették, a francia válogatott utazik a legértékesebb, a német szakportál, a Transfermarkt által 1,08 milliárd euróra taksált kerettel a világbajnokságra. Ami aligha meglepő, hiszen a világ öt legdrágább játékosából három - Kylian Mbappé, Paul Pogba és Ousmana Dembélé - is kakasos címerrel a mellén futhat ki a pályára. És már ott toporog a nyáron várhatóan klubot váltó Antoine Griezmann is, hogy csatlakozhasson ehhez az elithez.

Drága gyerekek Forrás: AFP/Franck Fife

Második helyen kevéssel lemaradva (1,04 milliárd euró) Spanyolország áll, ahol a 80 millió euróra taksált barcelonai védekező középpályás, Sergio Busquets kerülne a legtöbbe, ha klubja vevőt keresne rá.

Míg a franciáknál a fentebb említett négy játékos kiemelkedően magas értéke húzza fel az átlagot,

addig a 2010-es világbajnok keretében többen is - így Diego Costa (60), David De Gea, Koke, Saúl Niguez (70), Marco Asencio, Isco (75) - nagyon magas értéket képviselnek. Pepe Reina viszont szégyellje magát, amiért a 2 millió eurója miatt lecsúsztak a spanyolok a dobogó tetejéről.

952 millió euróval a brazilok állnak a harmadik helyen, ahol természetesen

a 180 milliós Neymar

húzza a csapat szekerét (ezen a fronton is), mögötte pedig az európai topklubokban játszó sztárok (Firmino, Coutinho, Gabriel Jesus, Marcelo, Casemiro) állnak a 60-80 milliós elitben, a többiek messzire lemaradva követik a nagyokat.

Valahol ott fent, az egekben van a piaci értékem Forrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados/Wilton Junior

A címvédő német válogatott a negyedik, ahol a 80 milliós Toni Kroos magasan kiemelkedik a keretből, őt követi az egyaránt 60 millióra becsült Thomas Müller és Timo Werner. A lista végén a sokadvirágzását élő stuttgarti csatár, Mario Gomez mosolyog 6 milliós értékkel.

Anglia két Tottenham- és egy Manchester City-sztárnak köszönhetően feszíthet a harmadik helyen: a 150 milliós Dele Alli, a 100 milliós Harry Kane és a 90-re értékelt Raheem Sterling mögött hatalmas űr tátong, Marcus Rashford (65), John Stones és Kyle Walker (50-50 millió) kifejezetten értékesnek mondható. Ugyanez a képlet a belgák esetében is, ahol Kevin De Bruyne (150), Eden Hazard (110) és Romelu Lukaku (90) mögött csupa aprópénzért megvehető focista sorakozik. Külön is felhívnánk a figyelmet Thomas Vermaalenre: akinek van ötmillió eurója a matracban, az máris bekopoghat érte a Barcelonához.

A két ötszörös aranylabdás világsztár, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo csapata, azaz Argentína és Portugália következik.

A dél-amerikaiaknál Lionel Messi (180 millió) és Paulo Dybala (100 millió), míg az Európa-bajnoknál Cristiano Ronaldo (100 millió) húzza fel az átlagot.

A portugáloknál két játékost is egymillió euró alá értékelt a Transfermarkt, a Ricardo Quaresmára akasztott kétmillió eurós árcédulát pedig bátran tekinthetjük sértésnek.

Ászok a pakliban Forrás: AFP/Marco Bertorello

Az első tízbe befért még Uruguay és déli szomszédunk, Horvátország is, ahol a két Ivan, azaz Rakitic és Perisic viszik a prímet 50, illetve 40 millió eurós értékkel.

A legértékesebb afrikai csapat a 11. helyen álló Szenegál, de itt már igazán éles a határ a nagy sztárok és a többiek között: a 290 millióra becsült keret értékének közel a felét adja a liverpooli Saido Mané (70 millió) és Napoli középpályása, Kalidou Koulibaly (50 millió). Hasonló a helyzet Kolumbiával is, ahol a 70 milliós James Rodríguez és a 40 milliós Davinson Sánchez mögött Juan Caudarado (28 millió), majd hatalmas űr következik.

A lista közepén, a 17. helyen áll Egyiptom, ahol a keret 197 milliós összértékének háromnegyedét,

150 milliót egyedül szállít a liverpooli csodacsatár, Mohamed Szalah.

Az Arsenal tízmilliós játékosa, Mohamed Elneny tud még két számjegyű értéket felmutatni, a maradék 37 millión pedig huszonegyen osztoznak.

Mohamed Szalah (jobbra) nélkül nem sokat ér az egyiptomi válogatott Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

A házigazda orosz válogatott csak a 18., ennél valamivel meglepőbb, hogy Svédország csak a 22. Őket követi a legértékesebb ázsiai válogatott, Dél-Korea, ahol a várakozásoknak megfelelően a Tottenham szélsője, Szon Heung Min egymaga ad a 84,5 milliós összértékből 50 milliót.

A Costa Ricával, Peruval, Szaúd-Arábiával és Panamával ékesített hátsó fertályon már alig találunk milliós játékost (a sor végén álló panamaiaknál egyet sem), de azért itt is feltűnik egy Keylor Navas (18 milliót ér a Real Madrid kapusa), vagy egy holland gólkirály, Alireza Jahanbakhsh, akiért 8 millió eurót kellene leszurkolni.