A vb-döntő előtt videojátékozott, majd lefejelte őt Zidane

FBL-WC2006-FRA-ITA-ZIDANE-MATERAZZI Horizontal FOOTBALL WORLD CUP MATCH FINAL SOCCER PLAYER FULL-LENGTH VIOLENCE IN SPORT FALL SHOUTING FRENCH TEAM ANGRY
A photo taken 09 July 2006 shows French midfielder Zinedine Zidane (L) gesturing after head-butting Italian defender Marco Materazzi during the World Cup 2006 final football match between Italy and France at Berlin’s Olympic Stadium. AFP PHOTO JOHN MACDOUGALL / AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
A korábbi 41-szeres olasz válogatott hátvéd, Marco Materazzi hosszabb interjút adott a The Guardian internetes kiadásának. A 2006-ban világbajnoki címet nyerő játékosról természetesen mindenkinek az a bizonyos, döntőbeli Zidane-incidens jut eszébe, de az egykori bekk most elárulta, miben rejlett annak a csapatnak a titka. Például, hogy miként készültek Tottival a döntőre.
Vágólapra másolva!

Az olaszok "favágója" gyerekként arról álmodott, hogy világbajnok focista lesz, de szerinte ezzel mindenki így volt. Ez minden játékos célja, a futballvilág csúcsa. Amikor egy csapatot olyan emberek alkotnak, akik azonos célért indulnak harcba, ott nagy baj már nem lehet.

Materazzi szerint a 2006-os olasz válogatott páratlanul egységes volt. Ahogy fogalmaz:

Semmi nem állíthatott meg minket. Erősebbek voltunk, mint a legkeményebb akadály. A világbajnokság előtti két évben együtt készültünk, ismertük egymást, és nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. Közös álmunk volt a vb-cím, amit el is tudtunk képzelni magunknak. De rajtunk kívül az ország is."

Materazziról szólt a 2006-os vb-döntő: összehozott egy büntetőt a franciáknak, majd ő egyenlített, hogy aztán a hosszabbításban kiprovokálja a futballtörténelem egyik legikonikusabb jelenetét Forrás: AFP/John Macdougall

Az Interrel bajnoki címet és BL-trófeát is szerző védő arra is kitért, hogy egyik győzelem után sem ragadtatták el magukat, mindig a következő találkozó lebegett a szemük előtt. Aztán ahogy nőtt a tét, úgy kapott egyre nagyobb szerepet az, hogy ki hogyan tudja ezt feldolgozni. Materazzinak is megvolt erre a maga sajátságos módszere:

Marcello Lippi személyére is kitért, úgy gondolja, az akkori szövetségi kapitány nehéz döntései, taktikai érzéke és tekintélye is elengedhetetlen volt a sikerhez. Ahogy a meccsek alatti mentális keménység is:

„A vb-döntőben én hoztam össze a franciák tizenegyesét. Csak imádkozni tudtam, hogy Zidane hagyja ki a büntetőt, de amikor belőtte, azt mondtam magamnak: nem törhetsz össze, lendülj túl rajta, segítsd a csapatodat! Ez aztán olyan jól sikerült, hogy a gólommal egyenlítettünk. Örökké hálás leszek ezért a sorsnak."

Marcello Lippi edzői zsenialitása is kellett az olasz vb-sikerhez Forrás: Imaginechina/Gu yan - Imaginechina/Gu Yan

A döntő után nem sokkal a legendás Gigi Riva odament hozzá, és azt mondta, hogy 100 gólját is elcserélné azért az egyért, amit Materazzi lőtt. A derék Marco ekkor értette meg, mit vitt véghez a csapattal. Mint mondja, a világbajnokságot csak egy nagyszerű CSAPAT nyerheti meg. Mint amilyen a 2006-os olasz válogatott volt.