Nyolc év múlva NFL-stadionokban lesznek a vb meccsei

Horizontal SOCCER BALL
An employee holds up a scarf with the hashtag for World Cup in 2026 at Soccer Canada Headquarters in Ottawa, Ontario on June 13, 2018, as Canada will co-host the 2026 World Cup with Mexico and the US. The 2026 World Cup hosted by Canada, Mexico and the United States will be "a great tournament," Canadian Prime Minister Justin Trudeau said Wednesday, setting aside a simmering trade dispute with Washington. "Good news this morning: The 2026 FIFA World Cup is coming to Canada, the US and Mexico," the prime minister said in a Twitter message. "Congratulations to everyone who worked hard on this bid –- it's going to be a great tournament!" / AFP PHOTO / Lars Hagberg
Vágólapra másolva!
Javarészt az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) stadionjaiban rendezik majd a 2026-os labdarúgó-világbajnokság meccseit, amelynek az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó ad otthont.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi szövetség (FIFA) moszkvai kongresszusán történt szerdai helyszínkijelölés után Carlos Cordeiro, az amerikai szövetség elnöke közölte, 16 világszínvonalú aréna várja a nyolc év múlva sorra kerülő torna résztvevőit. A pályázati anyagban még 23 létesítmény szerepelt, ebből rostálnak ki majd hetet.

Már csak nyolc évet kell várni Forrás: AFP/Lars Hagberg

A 23 stadionból 17 található az Egyesült Államokban, ezek közül 15 - New York, Washington, Miami, Boston, Dallas, Kansas City, Denver, Houston, Baltimore, Atlanta, Philadelphia, Nashville, Seattle, San Francisco és Cincinnati - minden ősszel és télen az NFL küzdelmeinek a színtere.

Az atlantai Mercedes Benz Stadion és a dallasi AT&T Stadion a világ legmodernebbjei közé tartozik,

ezekben középről lelógó négyoldalú videofalak és egyéb ledes kijelzők fokozzák a szurkolói élményt.

A 80 vb-találkozóból 60-at - köztük a negyeddöntőktől valamennyi mérkőzést - az Egyesült Államokban rendezik, Mexikóban a főváros mellett Guadalajara és Monterrey, míg Kanadában Toronto, Montreal és Edmonton lehet házigazda.

"Végül 16 városra szűkül majd a mezőny, úgyhogy nehéz döntések várnak ránk, de ez egy luxusprobléma"

- fogalmazott Cordeiro. A pályázatban a New York melletti MetLife Stadiont jelölték meg a finálé színhelyéül, az elődöntőben pedig jó eséllyel reménykedik Atlanta és Dallas. Érdekes ugyanakkor, hogy az ország harmadik legnagyobb városa, a nagy sportmúlttal rendelkező Chicago kimaradt a lehetséges helyszínek közül.

A FIFA-kongresszus döntése során - amely egy nappal az oroszországi vb rajtja előtt született - a közös amerikai pályázat 134 szavazatot kapott, míg a másik kandidáló, Marokkó 65-öt.

Mexikó harmadszor (1970, 1986), az Egyesült Államok (1994) másodszor rendezhet vb-t, míg Kanadában először lesznek világbajnoki mérkőzések. A 2026-os lesz a második olyan futball-vb, amelyet több ország közösen rendez: 2002-ben a Koreai Köztársaság és Japán volt a házigazda.
Az amerikai vb-n már 48 válogatott szerepel majd, így a mostani 64 helyett 80 mérkőzésre kerül sor. A 48 csapatot 16 csoportba sorolják, s 32 együttes jut a kieséses szakaszba.