Zokognak az olaszok, mert látták az ügyetlen szaúdiakat

Russia thrash Saudi Arabia 5-0 in tournament opener Russia Russian 2018 FIFA World Cup football soccer
Abdullah Mayof of Saudi Arabia reacts in the Group A match against Russia during the 2018 FIFA World Cup in Moscow, Russia, 14 June 2018. Russia has spent the past seven years fretting over every detail of the world's most popular sporting event amid security fears, tense foreign affairs, and the sudden realization that its soccer team might not be very good. Somewhere along the line, the main concern had become avoiding embarrassment at its own World Cup. Russians learned on Thursday, however, that there is an old soccer remedy for nervous hosts. It turns out nothing lifts the mood like a truly abysmal opponent. A million things could yet go wrong here, but Russia will always have its opening-day party to look back on, a 5-0 dismantling of Saudi Arabia.
Vágólapra másolva!
Szinte még el sem kezdődött a labdarúgó-világbajnokság, de a nemzetközi szaksajtó értelmesebb (és reálisabb) része máris azért kiabál, hogy vonják vissza a vb-k létszámemelését. 2026-tól egészen biztosan 48 válogatott léphet majd pályára a focivébéken, de azon morfondíroznak, hogy 2022-ben, Katarban is ez legyen a szisztéma. Ami - látva a szaúdiak játékát - tényleg őrület.
Vágólapra másolva!

Többször megírtuk már, hogy a FIFA döntése gazdasági alapokon nyugszik, és nélkülöz minden komoly sportszakmai érvet.

Természetesen tudjuk, hogy a mostani világbajnokságról is hiányzik pár olyan ország, amelynek mindenképpen ott lenne a helye.

Az olaszok, a hollandok, az amerikaiak, a chieliek egészen biztosan zokogva nézték a nyitómeccset, miközben azon járt az agyuk, miért Szaúd-Arábia, és miért nem ők? (Tudjuk, azért nem, mert kiestek a selejtezőn.)

Abdullah Mayof ötöt kapott Forrás: Imaginechina/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

Ugyanakkor azt minden futballkedvelő belátja, hogy

a focivébének nincs szüksége több „hurkatöltelékre”.

Igazán nem akarom megbántani szegény szaúdiakat, van nekik bajuk éppen elég. De ha elővesszük a FIFA őrült létszámelemési döntését, rögtön látjuk, hogy a dolog megint azoknak a kontinenseknek kedvez, amelyeken a futball színvonala nem hasonlítható össze az európaival vagy a dél-amerikaival. 2026-ban Ázsia 8, Afrika pedig 9 csapatot küldhet a vébére - őrület. Mást ne mondjunk, az ázsiai régió csapatai (az összes) egyre hosszab nyeretlenségi időszakot él meg.

Világbajnokságon ázsiai csapat legutóbb 2010. június 24-én nyert meccset, amikor Japán 3-1-re verte meg a dánokat.

A szaúdiak a 2002-es vb-n a németek ellen beleszaladtak egy 0-8-ba, most meg övék az a kétes dicsőség, hogy minden idők legnagyobb különbségű veresége a vb-k nyitómeccsein.

A telefon sem mutat mást, mint az oroszok 5-0-s győzelmét Forrás: Imaginechina/Niu bo - Imaginechina/Niu Bo

Az afrikai és ázsiai csapatok elárasztásával a világbajnokságok színvonala nem emelkedik - ebben egészen biztosak lehetünk.

Abban is, hogy Kína, vagy India kijuttatásával a bevételek folyamatosan nőnek, hiszen csak ebben a két országban több mint 2 milliárd ember él.

Hogy közben a vb csoportmeccsei méla unalomba fulladhatnak? Ez az, ami senkit nem érdekel a döntéshozók közül. 2026-ban a 48 csapat már 80 meccset játszik - tiszta őrültek háza ez.