Társoldalunk:

Ez lenne a brazil csodacsapat? Svájc pontot lopott a szuperfavorittól

2018.06.17. 21:56

A világbajnoki címvédő Németország után a vb szuperfavoritjának tartott Brazília is perecelt Rosztovban, mert a Svájc ellen elért 1-1-es döntetlen óriási csalódás a dél-amerikai csapatnak. A svájciak hátrányból egyenlítettek, majd kivédekezték a meccset. Coutinho gólja csodálatos volt, de csak egy pontot ért a braziloknak. Élő közvetítésünket itt olvashatja.

Történjen bármi egy labdarúgó-világbajnokságon, kapjon ki a regnáló világbajnok (ahogy délután a németek tették) a brazil válogatott bemutatkozása mindig a legjobban várt esemény. Vasárnap este a Don menti Rosztovban ez a pillanat is elérkezett. A brazilok Svájc ellen kezdték meg az oroszországi világbajnokságot.

Amint az várható volt, óriási lendülettel kezdett az ötszörös világbajnok. A percek múlásával egyre nagyobb nyomást helyeztek a svájciak kapujára. Neymart faragták az elején, de ez nem csoda, mert ő volt a legaktívabb a brazil támadásoknál. A svájci csapatnak nem maradt más lehetősége, mint a sok szabálytalanság, ezzel pórbálták elvenni Neymar kedvét a játéktól.

Svájc ellen a sárga-kékben játszó brazilok abszolút favoritnak tűntekForrás: AFP/Joe Klamar

Az első nagy helyzet a 11. percben alakult ki, amikor Schär lábáról Paulinho elé pattant a labda, de a brazil lövését Sommer bravúrral védte. A 20. percben pedig jött a vb eddigi legszebb gólja. Marcelo beadása után egy svájci védő Coutinho elé fejelte a labdát, aki habozás nélkül a bal felső sarokba lőtt. Óriási, frenetikus bombagól, 1-0 a braziloknak.

Ez volt a vb 24. gólja és ebből a 24-ből pont a felét olyan játékosok szerezték, akik a spanyol bajnokságban játszanak. 

Brazil örömünnep a gól utánForrás: AFP/Jewel Samad

A gól után Brazília visszavett és hagyta leperegni az első félidőt. Ugyanígy kezdte a másodikat is. Az embernek már-már az volt az érzése, hogy a dél-amerikai csapatnak nincs kedve játszani. Megvan a vezetés, mi vagyunk a jobbak - ez volt a brazilokra jellemző. A futballnak pedig örök törvényszerűségei vannak. Például az, hogy aki csalja a focit, az kap egy gólt.

Zuber fejese a léc aláForrás: AFP/Khaled Desouki

Az 50. percben svájci szöglet következett. A tökéletes beívelésre Steven Zuber érkezett. A Hoffenheim játékosa mesterien bólintott a kapuba, 1-1. A brazilok lökés miatt reklamáltak - nem túl nagy meggyőződéssel tették ezt, de ha bejön, nekik van igazuk. Nem jött be. 

Egy pillanat alatt változott meg a meccs képe. A brazil csapatnak egyből sürgős lett a dolog - mondjuk Svájc is felszabadult attól, hogy gólt szerzett. Az egyenlítés mindenestre jót tett a mérkőzésnek. Pörögtek a csapatok, Behrami Neymarnak rúgott oda, csak sárga lett belőle, pedig Achillesre ment a svájci. A 73. percre ott atrtott a dolog, hogy Svájc többet találta el a kaput, mint Brazília. Ideges volt a sárga-kék csapat, hisztiztek egy tizenhatoson belül elkövetett szabálytalanság miatt - szerintük járt volna nekik a tizenegyes, de a mexikói bíró elszaladt a helyszínről. Ekkor már csak negyedóra volt hátra a meccsből. A 78. percben Neymar 25 méteres lövését magabiztosan védte Sommer. 

Neymar (középen sárga mezben) mindent megtett, de nem lőtt gólt Svájc ellenForrás: PHOTOSPORT/ANDRES PINA/PHOTOSPORT/Andres Pina/Photosport

Élesedett a helyzet, peregtek a percek, Svájc egyre közelebb került ahhoz, hogy pontot lopjon a braziloktól, ami az ő szempontjukból óriási dolog. A 90. és 91. percben Firmino és Miranda révén két hatalmas brazil helyzet maradt ki - előbb Sommer védett, majd a labda ment mellé.

A 95. percben még szabadrúgást kaptak a brazilok. Neymar ívelése után a svájciak a gólvonalról mentettek Schär volt a hős. Maradt az 1-1. 

Brazília ezt a meccset elszórakozta, mert a vezető gólja után letudta a meccset, azt hitte, hogy vége van. Nem volt vége.