Messi látványától Izland nem színezte barnára a nadrágját

Argentina v Iceland : Group D - 2018 FIFA World Cup Russia Russia FOOTBALL WORLD CUP Moscow Argentina supporter Iceland Group D 2018 Fan
MOSCOW , RUSSIA - JUNE 16: A fan is seen during the 2018 FIFA World Cup Russia Group D match between Argentina and Iceland at the Spartak Stadium in Moscow, Russia on June 16, 2018. Sefa Karacan / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az oroszországi focivébé előtt sok helyen lehetett olvasni, hogy Izlandot mindenki imádja. A kiveszőben lévő futballromantika utolsó hús-vér hősei ők, akik a lehetetlen természeti körülményekkel is dacolva állnak helyt. Akik első Eb-fellépésükön (2016-ban) a legjobb nyolcig jutottak, és kiverték Angliát. Az Argentína ellen elért 1-1 után viszont felerősödtek azok a hangok, amelyek számon kérik, miért nem fociznak látványosabban. Azért, mert akkor három meccs után mennének haza.
Vágólapra másolva!

Természetesen nincsen olyan ember (kivéve az izlandiakat és az értük rajongókat), akik szerint a szigetország válogatottjának játéka szórakoztató, látványos, jó reklámja a futballnak. Nem, erről szó sincsen. Náluk a cél tényleg szentesíti az eszközt, ezt már a 2016-os Európa-bajnokságon tapasztalhattuk.

Nekik vannak a legjobb szurkolóik Moszkvában Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Néhány tényt azért érdemes velük kapcsolatban leszögezni.

1. Ehhez a játékhoz, amit Argentína ellen elővezettek a tökéletesnél is jobb fizikum és elképesztő lelkierő kell. A túloldalon ott van Messi, nincs olyan csapat a világon, amely ettől a ténytől ne színezné barnára a nadrágját. Izland az egyetlen, amelyiket nem érdekelte ez a tény.
2. Ezt a játékot Izland bárki ellen lehozza.
3. Izland az egyetlen ország, amelynek válogatottja elvárás nélkül jött a vb-re, mert tudják, hogy az ittlétük nekik hatalmas ajándék (is.)
4. A selejtezőcsoportot a horvátok, a törökök és az ukránok előtt első helyen nyerték meg.
5. Eredményeik semmiképpen nem írhatóak a véletlen számlájára; az országban elindult tudatos futballfejlesztés meghozta azt, amiben hittek.
6. Az Izlandon élő egykori Gázszer-kapus, Matus Sándor már 2013 elején megjövendölte, hogy az áttörés hamarosan bekövetkezik. Ott ültem a nappalijában, nekem mondta, elhihetik.
7. Izland válogatottja sosem fél senkitől. Vagy ha igen, akkor ezt jól titkolják.
8. Nekik van a világon az egyik legjobb közönségük.
9. A meccseik alatt Izlandon megáll az élet. Szombaton esküvőket sem rendeztek náluk, mert mindenki meccset bámult.

Esőben, hidegben szurkoltak Reykjavíkban Forrás: AFP/Halldor Kolbeins

Ami a csapat további sorsát illeti, az Izland-Nigéria meccs most egyesre áll. Tehát:

minden idők legalacsonyabb népességszámú (340.000) országa, amely a focivébére kijutott, mérkőzést nyerhet egy világbajnokságon.

Ha ez így lesz, akkor a záróforduló előtt 4 ponttal állnak majd. Az utolsó meccset a horvátokkal játsszák, jelen állás szerint még az sem lehetetlen, hogy Izland továbbjut ebből a halálnégyesből. Mert ennél nehezebb besorolást, mint amibe Oroszországban kerültek, aligha lehetett volna összehozni.

Megértjük persze, hogy egy akkora futballnemzet és ország, mint Argentína nem tud mit kezdeni az Izland-jelenséggel. Van még mit tanulniuk.

Hát nem jó fejek? Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A horvátok? Ők ezt pontosan tudják. Hiszen az Oroszországba vezető úton a selejtezőcsoportban a végén Izland hátát bámulták.