Társoldalunk:

Bede Ferenc: Súlyos bírói hiba! Hol volt a videobíró?

2018.06.17. 22:24

Brazília-Svájc 1-1 Rosztovban egy nem mindennapi mérkőzésen. Svájc egyenlítő gólja után reklamáltak a brazilok, a jelek szerint nem véletlenül.

Forrás: Origo

Nézzük akkor először az egyenlítő gólt.

Bede Ferenc volt FIFA játékvezető, az Origo vb-szakértője:

A svájci szögletet követően a gólszerző, Steven Zuber két kézzel ellökte Mirandát, majd így fejelt gólt. Ez szabálytalan, a lökés miatt le kellett volna fújni az esetet, és a braziloknak kellett volna kifelé szabadrúgást ítélni. Ezen a világbajnokságon nem ez volt az első olyan eset, hogy a tizenhatoson belüli lökést nem fújnak le, hiszen szombaton este a Horvátország-Nigéria és a Costa Rica-Szerbia meccsen is történt hasonló.”

A második félidő hajrájában tizenegyest reklamáltak a brazilok.

Gabriel Jesust két kézzel ölelték át a tizenhatoson belül. „Tényleg átölelték, de utána nem történt szabálytalanság, azaz ebben az esetben nem kellett tizenegyest ítélni a mexikói bírónak” - mondta Bede Ferenc.

Különösen az első eset miatt jogos a kérdés, hogy a moszkvai kontrollteremből miért nem jelezték a lökést a mexikói bírónak. Bede Ferenc erről azt mondta, hogy jelezni kellett volna, de könnyen elképzelhető, hogy az ott ülő ellenőrök a kelleténél is óvatosabbak, nem akarják azt, hogy mindent a távolból mondjanak meg, hiszen egy-egy meccsen azért mégiscsak ott van a játékvezető, akinek dönteni kellene.