Társoldalunk:

6 Celsiusban szökik magasra a futball-láz

2018.06.21. 07:07

Az időjárás-előrejelzések szerint Izland fővárosában a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 6 fok, de a futball-láz már egy nappal az Izland-Nigéria vb-meccs előtt magasra szökött a szigetországban. A Gázszer egykori kapusa, Matus Sándor hosszú ideje él Izlandon. Az Origo kérdésére azt mondta, hogy bár az izlandiak nagyon szerények, mégis sokan három pontban reménykednek a pénteki mérkőzésen.

A vágyakozásnak van némi alapja, elvégre Izland parádés teljesítménnyel vett el egy pontot a vb egyik favoritjától, az argentin csapattól. Nigéria gyakorlatilag semmit sem mutatott Horvátország ellen. Egy esetleges izlandi győzelemmel a skandináv csapat nagyon kellemes helyzetbe kerülhet.

Ez Izland - gyönyörűForrás: Lantos Gábor

Matus Sándor szerint az sem lehetetlen, hogy Izland a 2016-os Európa-bajnokság után Oroszországban is a legjobb nyolc közé juthat. Sőt! A kapus így válaszolt az Origo kérdésére.

Hideg van, De a fociláz fokozódik. A nigériaiak elleni meccs sorsdöntő lesz, ez az a mérkőzés, ahol Izland 3 ponttal számol, ha ez megvan akkor nagyszerű helyzetből várhatják az utolsó csoportmeccset.Utána bármi lehet, azzal a taktikával és fegyelmezettséggel amivel Argentína ellen pontot szereztek minden válogatott ellen van eéèlyük. A világbajnokságon több a szünet a meccsek között, így akár tovább is juthatnak a csoportból, csakúgy, mint az Eb-n 2016-ban. Egy a baj, a kispadjuk nagyon rövid."

Hordur Magnusson nem hiszi el... Pontszerzés Argentína ellenForrás: AFP/Juan Mabromata

2013 márciusában személyesen is volt szerencsém találkozni Matus Sándorral Izlandon. Ekkor a helyi labdarúgásról ezt mondta.

Az izlandi labdarúgásban is egyre több a pénz, legutóbb épp a norvég nemzeti csapat ment el innen sima vereséggel. A szövetségi kapitány az a Lars Lagerbäck, aki korábban a svéd válogatott kispadján ült. Szóval, a fejlődés hónapról hónapra érzékelhető. Kíváncsi leszek, hogy 2016-ban, amikor az Európa-bajnokság huszonnégyes lesz, mire megy Izland a kvalifikáción. Azt tudni kell, hogy a jelenlegi felnőtt együttes arra a válogatottra épül, amely az ország legnagyobb futballsikerét aratva két éve az U21-es Eb legjobb nyolc csapata közé jutott."

Ma már tudjuk, hogy a 2016-os Európa-bajnokságon Izland Anglia kiverésével a legjobb nyolc közé jutott, ahol csak a későbbi ezüstérmes francia válogatott állította meg.