Társoldalunk:

A horvátok megalázták és a szakadék szélére lökték Messiéket

2018.06.21. 21:57

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság csütörtöki játéknapjának rangadóján Argentína Horvátországgal csapott össze a D-csoportban. Messiéknek létfontosságú volt a győzelem, ehhez képest a horvátok gyakorlatilag futball-leckét adtak a kétszeres világbajnoknak, 3-0-ra nyertek, amellyel a kiesés szélére sodródtak Messiék. A mérkőzés élő közvetítését itt olvashatja.

Jorge Sampaoli több változtatást is eszközölt az argentin kezdőcsapaton az Izland elleni meccshez képest, ezzel a kezdővel vágott neki a dél-amerikaiak szempontjából kulcsfontosságú találkozónak:

Messi ide, Agüero oda, mégis a horvátok előtt adódott az első komoly lehetőség, Perisic lövését kellett Caballerónak bravúrral hárítania az 5. percben.

A folytatásban inkább mezőnyjáték folyt a pályán, komoly helyzetet egyik alakulat sem tudott kialakítani. Marcos Acuna ugyan egy lecsúszott beadásból eltalálta a felső lécet, de a kapufa tetején megcsúszó labda sem volt igazán veszélyes.

A 30. perc körül viszont két nagy lehetősége is volt az argentinoknak: előbb Agüero indult meg ígéretesen, centerezését azonban Strinic Messi elől szögletre tisztázta. Nem sokkal később Vida szabadított fel röviden, Enzo Perez azonban az üres kapu mellé lőtt.

A túloldalon sem volt jobb a helyzet, Mandzukic hibázott ordító ziccerben.

A félidő hajrája inkább a durva belépőkről maradt emlékezetes, de szerencsére mindkét csapat játékosai a saját lábukon vonultak szünetre.

A második játékrész első említésre méltó jelenetére az 53. percig kellett várni, akkor Agüero próbálkozását védte Subasic. Gyakorlatilag az ellentámadásból, egy teljesen ártalmatlannak tűnő szituáció után aztán megszerezték a vezetést a horvátok, Willy Caballero hathatós segítségével: az argentin kapus egy hazagurított labdát hanyagul akart átemelni Rebicen, ám a támadó lecsapott a rövid ívelésre és kíméletlenül kihasználta a hibát.

Sampaoli azonnal cserélt, beküldte Higuaínt, majd nem sokkal később Pavont és Dybalát is, és bár mezőnyben némileg feljavultak a dél-amerikaiak, a veszélyesebb támadásokat továbbra is az európaiak vezették.

Messi a 73. percben alaposan begőzölt, akkor unta meg a sorozatos lökdösést és rugdosást, amit addig el kellett tűrnie.

Még jobban a 80. percben lehetett elege, amikor Modric egy elképesztő bombával duplázta meg az előnyt, eldöntve ezzel a mérkőzés lényegi kérdéseit.

Messiéknek még a szépítés sem akart összejönni, bezzeg a túloldalon, a hosszabbítás perceiben egy már-már megalázó gólt lövetett Kovacic Rakiticcel.

Szenzációs második félidei játékával Horvátország 3-0-ra nyert és továbbjutott, Argentína pedig a kiesés szélére sodródott.  

A horvátok történelmi győzelmet arattak, korábbi négy meccsüket ugyanis egyaránt elveszítették a világbajnokságokon dél-amerikai ellenfelükkel szemben.