Társoldalunk:

Dráma a Szerbia-Svájc meccsen, Neymarék is örülhetnek

2018.06.22. 21:53

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E-csoportjának második körében Szerbia és Svájc legjobbjai csaptak össze. Az első félidőben Alekszandar Mitrovics fejesével szereztek vezetést a szerbek, a második játékrész elején Granit Xhaka bombája egyenlítést ért, majd a 90. percben Xherdan Shaqiri szolgáltatta a slusszpoént.  Az élő közvetítés a linkre kattintva olvasható.

Azt már a mérkőzés előtt is tudni lehetett, hogy a csoport európai párharcának is óriási a tétje, Szerbia ugyanis egy újabb győzelemmel biztosan a 16 közé kerülhetett, míg Svájc a vereséggel a kiesés szélére sodorhatta magát, minden más eredmény nyitva hagyta volna a továbbjutás kérdését.

A csapatok az alábbi összeállításban és taktikai hadrendben kezdték meg a kalinyingrádi összecsapást. 

A meccset hatalmas elánnal kezdte Szerbia, Alekszandar Mitrovics első fejesét még védte Yann Sommer, azonban a második próbálkozásra már a svájci kapus is tehetetlen volt: Mitrovics Fabian Schär mellett ugrott fel az ötösön, majd remekül a jobb felső sarokba fejelt.

A kapott gól után sem tudott váltani Svájc, Szerbia főleg a szélekről, illetve a beívelt labdákkal rendre zavart tudott kelteni. Mitrovics tarthatatlan volt a mérkőzés elején, a 19. percben például a tizenhatosról ollózott egyet, és nem sokon múlt, hogy növelje az előnyét Szerbia.

Mitrovics nagyon elemében volt a meccsenForrás: FIFA via Getty Images/2018 FIFA/David Ramos - Fifa

Fél óra játék után 61 százalékban Svájc birtokolta a labdát, ráadásul kétszer annyit passzolt, de ebből semmi nem érződött a pályán. Egészen a 31. percig kellett várni az első komoly svájci lehetőségre – igaz, ez nagy helyzet volt –, Blerim Dzemaili közeli lövését nagy bravúrral védte Vladimir Sztojkovics.

A helyzet fel is rázta Svájcot, a folytatásban nem csak labdabirtoklásban nőtt a szerbek fölé, hanem több jó lehetőséget is kidolgozott, de az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. A félidő hajrájában mégis megint a szerbek előtt adódott lehetőség, hogy megduplázzák az előnyüket, de előbb Nemanja Matics hiába volt üresen a hosszún Dusan Tadics jobb oldali szöglete után, a labda lábáról mellé pattant, majd Tadics bombája ment centikkel kapu fölé. 

Mitrovics verhetetlen volt a levegőbenForrás: Sputnik/Grigoriy Sisoev

A második félidőre Vladimir Petkovic cserével próbálta felrázni a csapatát: Mario Gavranovic lépett pályára az észrevehetetlen Haris Seferovic helyére. Svájc ment is előre becsülettel, a szerbek inkább a kontrákra építettek, erre pedig rá is fáztak: az 53. percben ugyanis elsült Granit Xhaka lába, aki elképesztő nagy gólt ragasztott a szerb kapuba.  

A kapott gól megzavarta Szerbiát, nem sokkal később Xherdan Shaqiri tizenhatosról a felső kapufát találta el, így csak egy nüánszon múlt a svájci fordítás.

A 66. percben érdekes ítélet borzolta a kedélyeket, mivel a tizenhatoson belül ketten rántották le Mitrovicsot, ám a játévezető úgy ítélte meg, hogy a támadó volt szabálytalan, így nem büntető, hanem svájci szabadrúgás következett. Pillanatokkal később Mitrovics maradt le centikkel a labdáról a kapu torkában, így megint fordult kicsit a játék képe. 

Az utolsó negyedórában svájci fölényt láthatott a 33 167 néző a Kalinyingrád Arénában, de minden ziccer kimaradt - de a szerbek kontrái sem sikerültek. Mikor már mindenki elkönyvelte, hogy így 1-1-es döntetlennel ért véget a találkozó, érkezett Xherdan Shaqiri a 90. percben, és higgadt lövéssel eldöntötte a meccset. 

A svájci győzelem után Brazília sem lehet elégedetlen, mivel a jobb gólkülönbségével az E csoport élén áll az utolsó kör előtt.