A brazilok Costa Rica ellen javíthatnak, folytatódhat az Izlandi csoda

Neymar Navas
(COMBO) This combination of two files pictures created on June 20, 2018 shows Brazil's forward Neymar (L) in Rostov-On-Don on June 17, 2018 and Costa Rica's goalkeeper Keylor Navas in Samara on June 17, 2018 during the Russia 2018 World Cup football tournament. Brazil will play Costa Rica in their Russia 2018 World Cup Group E football match at the Saint Petersburg stadium in St. Petersburg on June 22, 2018. / AFP PHOTO / Joe KLAMAR AND Manan VATSYAYANA
Vágólapra másolva!
Kötelező győzelem vár Brazíliára az oroszországi labdarúgó-világbajnokság pénteki napján, az E-csoport második fordulójában, melyben Szerbia a Svájc elleni sikerrel biztosíthatja helyét a nyolcaddöntőben. A D-csoportban Izlandot az argentinok elleni bravúros pontszerzés után Nigéria és a volgográdi hőség várja.
Vágólapra másolva!

Brazília-Costa Rica, 14.00, Szentpétervár

Brazília nem csupán a csoportja, hanem az egész vb egyik nagy esélyesének számít, a Svájc elleni nyitómeccs első fél órájában meg is feleltek az előzetes elvárásoknak Tite tanítványai, akik látványosan és gyorsan futballoztak. A folytatásban viszont alaposan visszavettek a tempóból, aminek két pont lett az ára. Az 1-1-es döntetlen pedig azt is jelenti, hogy Costa Rica ellen már nem hibázhat a selecao, ellenkező esetben nagyon nehéz helyzetbe kerül az utolsó fordulóra. A brazil gárda legutóbbi három vb-meccsét nem tudta megnyerni, s ha a következőn sem arat győzelmet, beállítja az 1974-78-as negatív rekordját.

Neymaron (b) és Navason múlhat leginkább, hogy milyen kimenetellel zárul a Brazília-Costa Rica mérkőzés Forrás: AFP/Joe Klamar

Costa Rica minden bizonnyal nem adja majd olcsón a bőrét Szentpéterváron, a szerbektől elszenvedett 1-0-s vereség után ugyanis mindenképpen pontot kell szereznie, ellenkező esetben már pénteken kiesik. Az erőviszonyokat jól tükröző statisztikák alapján ugyanakkor nagy bravúr lenne a közép-amerikai ország sikere, a két együttes tíz eddigi találkozójából ugyanis kilencet a brazilok nyertek, a legutóbbit, 2015 szeptemberében 1-0-ra.

"Jó csapata van Costa Ricának. Láttuk a szerbek elleni meccsüket, mely egy pontrúgással dőlt el. - mondta a svájciak ellen gyönyörű gólt szerző Philippe Coutinho. - Ugyanakkor készen állunk a feladatra, mentálisan felkészültünk arra, hogy egy jó meccset játsszunk."

Nigéria-Izland, 17.00, Volgográd

Az európai csapat szombaton 1-1-es döntetlent játszott a kétszeres vb-győztes, Lionel Messivel felálló argentinokkal. Az északiak most több szempontból is kemény feladat előtt állnak, mivel egyrészt riválisuk, az első meccsén a horvátokkal szemben 2-0-ra alulmaradt afrikai csapat szeretné megszerezni első pontjait, másrészt az előrejelzés szerint 30 fok feletti hőmérséklet várja őket Volgográdban, ez tíz fokkal több, mint az első fellépésük alkalmával.

"Természetesen beszéltünk a várható körülményekről. Megpróbálunk a lehető legjobban felkészülni, vitaminokkal és ilyesmikkel" - mondta Helge Kolvidsson, az izlandiak másodedzője.

Izland az argentinok elleni bravúros pontszerzés után magabiztosan várhatja a Nigéria elleni találkozót Forrás: Valery Sharifulin/TASS/This content is subject to copyright./Valery Sharifulin

Amíg az izlandiak először, addig a nigériaiak már hatodszor vannak ott a vb-n, s háromszor (1994, 1998, 2014) továbbléptek a kieséses szakaszba is. A két együttes eddig egyszer találkozott egymással, még 1981-ben egy barátságos mérkőzésen, amelyet az európai gárda nyert meg 3-0-ra. Az afrikai csapat eddig öt győzelmet aratott a vb-ken, minden alkalommal európai ellenfél volt "az áldozat", igaz, utóbbi három meccsét viszont elvesztette. Az elsősorban kontratámadásokra építő európai gárdának nem jó hír, hogy kulcsjátékos szélsője, Johann Berg Gudmundsson megsérült Argentína ellen, így a pénteki szereplése erősen kérdéses, a játékmester, Gylfi Sigurdsson viszont - aki éppen felépült a vb-rajtra - végigjátszotta az első összecsapást, s várhatóan a Nigéria elleni találkozót is vállalja.

Az afrikaiak német szövetségi kapitánya, Gernot Rohr azt mondta: kötelező győzniük Izland ellen. A válogatott csatára, Odion Ighalo is azt ígéri, ezúttal sokkal több helyzetet fognak kidolgozni, mint tették azt a horvátok ellen, amikor mindössze kétszer találták el a kaput. "Az izlandiak elleni mérkőzés teljesen más lesz. Támadni akarunk, helyzeteket kialakítani, mert gólok csak ezekből születnek" - mondta a FIFA honlapjának a kínai Csangcsun Jataj támadója.

Szerbia-Svájc, 20.00, Kalinyingrád

Az E-csoport európai párharcának is óriási a tétje, Szerbia ugyanis egy újabb győzelemmel biztosan bejut a 16 közé, míg Svájc nagyon nehéz helyzetbe kerülhet egy vereséggel. A döntetlen vagy a svájci siker viszont teljesen nyitva hagyná a továbbjutás kérdését a kvartettben, és a Svájc-Costa Rica, Brazília-Szerbia összecsapásokon dőlne el - szinte - minden lényegi kérdés.

A mérkőzés várhatóan kiélezett csatát hoz majd, nagy kérdés, hogy az egyaránt fegyelmezett és kemény csapatjátékot játszó együttesek mire mennek egymással. A két válogatott az első körben visszafogott támadójátékot mutatott be, pontrúgást követően szerezték góljukat, s kérdés, pénteken melyik gárda lesz veszélyesebb a kapura.

Ahogyan Svájc és Szerbia, úgy Shaqiri (b) és Matic is egymásnak feszülhet a középpályán Forrás: AFP/Pascal Guyot

"Mindhárom ellenfelünket feltérképeztük a vb előtt, így tökéletesen tisztában vagyunk a svájciak játékával is" - mondta magabiztosan Mladen Krstajic, a szerbek szövetségi kapitánya, akinek a Costa Rica elleni volt az első tétmérkőzése szakvezetőként.

"Nagyon remélem, hogy az emberek végre elismerik a teljesítményünket, észrevesznek minket. Néha nem kapjuk meg az elismerést, ami nagy kár, mert nagyon jól játszunk" - beszélt a saját csapatáról Vladimir Petkovic, a svájciak kapitánya.

Szerbia és Svájc válogatottja pénteken Kalinyingrádban először csap majd össze egymással.