Társoldalunk:

Bede Ferenc: Felelőtlen kézhasználat - ez mentette meg Ronaldót

2018.06.25. 22:44

Bede Ferenc, korábbi FIFA játékvezető, az Origo szakértője szerint jó döntés született, hogy a játékvezető nem állította ki Cristiano Ronaldót az Irán-Portugália (1-1) mérkőzésen. De nem csak erről kérdeztük a FIFA-bírót.

Bede Ferenc szerint hibás döntés lett volna kiállítani C. RonaldótForrás: Origo

„Cristiano Ronaldo csak át akarta húzni magát az esetnél az iráni játékoson, így maximum felelőtlen kézhasználatról beszélhetünk. Semmiképpen nem volt durva szabálytalanság, nem veszélyeztette az ellenfele testi épségét.„Így már az is érthetetlen, hogy a videobíró miért jelezte a játékvezető felé, hogy súlyos, piros lapot érő eset történt. A játékvezető végül jó döntést hozott, hogy nem állította ki Ronaldót, és sárga lapot mutatott fel” – mondta Bede Ferenc Cristiano Ronaldo és Morteza Puraligandzsi esetéről.

Az 51. percben tizenegyeshez jutott Portugália. Cristiano Ronaldo balról befelé cselezett, majd a tizenhatosan vonalán Szaid Ezatolahi oldalról felborította. A paraguayi Enrique Caceres továbbot intett, de egy perccel később rászóltak a fülére, hogy nézze vissza az esetet, majd miután ezt megtette, büntetőt ítélt.

„Cristiano Ronaldo keresztbe vezette a labdát a tizenhatoson belül, az iráni védő pedig testtel nekiugrott. Ezt már videobíró nélkül is meg kellett volna ítélnie a négy méterre álló játékvezetőnek. Ezt nem tette meg, de végül a technika segítségével azért jó döntést hozott.”

Ronaldo is értetlenül állt az eset előtt, de végül jogosan csak sárga lapot kapottForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

„Csak halkan jegyzem meg, hogy a két éve megerősített szabályváltoztatás alapján a kihagyott büntetőt újra kellett volna rúgatnia a játékvezetőnek – és sárga lapot adnia –, mivel az iráni kapus előre ugrott a lövés előtt.”

A 93. percben a sors némileg kárpótolta Iránt. Egy iráni fejes után Cedric Soares kezére pattant a labda, a játékvezető pedig ismét segítségül hívta a videobírót, majd nemi tanakodás után a tizenegyes pontra mutatott.

„A labda keresztbe szállt, amikor az iráni és portugál labdarúgó egyszerre ugrott fel. Soares kezei pedig nem voltak természetes testhelyzetben, a fejes után pedig elakadt benne a labda, innentől pedig szándékos kezezésről beszélünk. Ezt az esetet is a videobíró segítségével, de elfogadhatóan ítélte meg.”