Löw felköpött és aláállt - a világbajnok németek hazakullognak

FIFA World Cup: Germany vs South Korea Sports soccer WORLD CUP FIFA 2018 Germany SK
27 June 2018, Russia, Kazan: Soccer, FIFA World Cup, group F preliminary, Germany vs South Korea at the Kazan-Arena. South Korea's keeper Hyeo-Nuh Jo (top) celebrates as Germany's players fail to score. Photo: Ina Fassbender/dpa
Vágólapra másolva!
Szerdán a német válogatott óriási meglepetésre 2–0-s vereséget szenvedett Dél-Koreától, így története során először már a csoportkörben kiesett a világbajnokságon. Semmi olyan nem történt azonban, ami ne történt volna meg már más futballnagyhatalmakkal is: 2014-ben a spanyolok, 2010-ben az olaszok mentek haza címvédőként a csoportkör után. Joachim Löw szövetségi kapitány nem tudott, és úgy tűnik, hogy nem is akart megújulni, pedig a foci rengeteget változott négy év alatt. Generációváltás következhet Németországban.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk jelenti Moszkvából.

Az új mottó: ne nyerj világbajnokságot, ha meg akarod magad kímélni a szégyentől.

A 2010-es dél-afrikai tornán Olaszország volt a címvédő, de már a csoportból sem tudott továbbjutni, ráadásul elkövette azt a bravúrt, hogy Paraguay, Szlovákia és Új-Zéland mögött utolsóként esett ki, nyeretlenül. Négy évvel később a nagy spanyol korszak ért véget csúfosan.

Semmi olyan nem történt, ami ne történt volna meg már korábban is Forrás: AFP/Luis Acosta

Spanyolország 2008 és 2012 között két Európa-bajnokságot és egy világbajnokságot nyert, Brazíliában azonban becsődölt a tiki-taka, Hollandia ötöt, Chile kettőt rúgott nekik, így már a csoportkör után mehettek haza. Most a németek jártak pórul, az előzetesen is kiegyenlítettnek tartott csoportban csak a svédeket sikerült legyőzniük, őket is egy 95. perces Kroos-szabadrúgással.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Marokkó 3 2 0 1 4-1 3 7
D
GY
GY
2.
Horvátország 3 1 0 2 4-1 3 5
D
GY
D
3.
Belgium 3 1 1 1 1-2 -1 4
GY
V
D
4.
Kanada 3 0 3 0 2-7 -5 0
V
V
V

A három válogatott kudarcában az a közös, hogy mindhárom ugyanazzal a szövetségi kapitánnyal vágott neki a tornának, amelyikkel négy évvel korábban a csúcsra ért. Tényleg annyit változik a futball négy év alatt, hogy a sikeredzőből hirtelen kókler lesz? Nos, egyrészt igen.

Korszakok váltják egymást

Minden újítás addig tart, amíg kivitelezését a maximális sebességre nem fejlesztik, és amikor az ellenfél még így is megtalálja az ellenszerét, akkor átveszi a helyét valami más. Spanyolország sikerei egybeestek Pep Guardiola Barcelonájának sikereivel, a tiki-taka aranykorával, amit Németország és Jupp Heynckes félelmetes fizikumú és sebességű Bayernje váltott fel. A Bayern (és a német válogatott) tulajdonképpen nem csinált mást, mint fogta a Barcelona működési elveit, de azokat nem technikailag emelte új szintre, hanem egyszerűen fizikailag. A Bayern 7–0-s győzelme, amelyet összesítésben aratott a Barcelona ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjében a 2012/2013-as szezonban, egyike volt azoknak a nagyon ritka, epikus csatáknak, amelyet egy emelkedő és egy lesüllyedő óriás vív a világ legjobbja címért. Olyan csata, amely nemcsak egy korszak végét jelentette, de egyben az új irányt is kijelölte – írja Jonathan Wilson Futballforradalmak című könyvében.

A Barca–Bayern párharc volt a fordulópont Forrás: AFP/Josep Lago

Másrészt, a válogatottak gerincét alkotó játékosok klub- és válogatott szinten is megnyertek mindent, amit csak lehetett, így a motiválatlanság is szerepet játszhattak abban, hogy már a csoportkörben kiestek. De ez is az edző felelőssége, ha sikerre éhes csapatot akar, akkor ne olyanokat hívjon be a keretbe, akik agyonnyerték magukat és a pályafutásuk végét járják.

2014-ben Vicente Del Bosque nem tudott, és nem is akart megújulni. A spanyolok védelme szétesett. A klubjában szórványosan szereplő Casillas finoman szólva bizonytalanul védett. Az éveken át szájtátva csodált Xavi és Iniesta önmaga árnyéka volt. A csatárokig már el sem jutott a labda. Több meghatározó játékos kiöregedett, a nemrég visszavonult Puyolt nem sikerült pótolni a védelem közepén, Xabi Alonso már végig sem bírta a 90 percet. Nem elég, hogy több kulcsember túl volt a fénykorán, a játékosok egy része motiválatlan volt – ezt Xabi Alonso maga is elismerte.

A németek sem értik, hogy hogy történhetett meg mindez Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

Löw hasonlóképpen elbánt magukkal. Mi is megírtuk, hogy a kétezres reformnak hála a német futball újjászületett, és a mai napig számolatlanul ontja magából a jobbnál jobb játékosokat. Ehhez képest Löw még mindig a „saját embereit" erőlteti. Khedirának, Özilnek és Müllernek (de mondhatjuk akár Neuert is, aki egy évig sérült volt, mégis ő, és nem a Barcelonában fantasztikusan védő Ter Stegen volt az első számú kapus) akkor is bérelt helye van a kezdőben, ha amúgy a klubcsapatában egyáltalán nem, vagy csak keveset játszik. Miközben például az a Sané, aki idén kétszámjegyű gól- és gólpasszmutatót hozott a Manchester Cityben, otthon maradt.

A jelenség mondjuk nem új keletű: anno Podolski és Klose is mindenkinél előbbre valónak számított. Löw tehát – hogy egy hozzá illő hasonlattal éljünk – felköpött és alá állt. De legalább van önkritikája. „A kiesés kizárólag az én felelősségem – mondta a meccs után. – Nem érdemeltük meg, hogy továbbjussunk. Aludnom kell egyet erre az egészre, majd holnap feltennem a kérdést, hogy mi volt a probléma. Hogy én maradok-e a szövetségi kapitány? Túl korai lenne még erről beszélni."

Löw ideje lejárt? Forrás: PHOTOSPORT/FIROSPORTPHOTO/PHOTOSPORT/Firosportphoto/Photosport

Többé nem a németek nyernek a meccs végén

Az 1990-es világbajnokság tizenegyesekkel elveszített elődöntője után az angol válogatott Gary Lineker azt nyilatkozta, hogy „egyszerű játék a foci, 22 ember kerget egy labdát, és a végén mindig a németek nyernek." A ma már a BT Sport műsorvezetőjeként dolgozó Lineker a németek svédek ellen aratott győzelme után újragondolta a kijelentését. „A foci egyszerű játék, 22 ember kerget egy labdát 82 percig, majd a németektől kiállítanak valakit, így 21 ember kerget egy labdát 13 percig, és a végén a németek valahogy kiharcolják azt a kib.szott győzelmet" – írta Twitteren.

Az állítás végül Dél-Korea győzelme után öltött végleges formát. „A foci egyszerű játék, 22 ember kerget egy labdát, de többé nem mindig a németek nyernek. A korábbi verzió fenntartva a történelemnek"

Löw így érezhette magát Forrás: Twitter

A Bundesliga nem más, mint egy halom ócskavas

Ezt nem mi mondjuk, ezt az 1986-os mexikói világbajnokságon mondta Franz Beckenbauer szövetségi kapitány.

Abban az évben tette ezt a kijelentést, amikor az NSZK csapata vb-döntőbe jutott, igaz, ott kikapott Argentínától.

A Császár játékosként (1974) és edzőként is (1990) világbajnokságot nyert a németekkel, általában tudja, miről beszél. 2018-ra újra eljutottunk ahhoz a kérdéshez, hogy mennyit ér a német bajnokság, amelyet az európai topligák között tartunk számon. A kérdés egész pontosan úgy szól: mennyire versenyképes a világ labdarúgásában a Bundesliga?

Franz Beckenbauer 1986-ban egy halom ócskavashoz hasonlította a Bundesligát. Mit mondana most? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Karl-Josef Hildenbrand

A válasz az, hogy alig. A bajnokság hosszú évek óta a Bayern München hatalmas fölényét hozza. A Bajnokok Ligájában is csak a bajor csapatra lehet számítani, ha arról beszélünk, kik juthatnak el a legjobb négyig. A 2017/2018-as európai kupasorozatban volt olyan játéknap, amikor egyetlen német csapat sem nyert meccset – pedig heten voltak ott a BL és az El főtábláján.

Márpedig ezek a jelek, az apró rozsdafoltok egyre mélyebbre hatoltak a csillogónak látszó gépezetbe.

A németek kudarcának mindenki örül

Sokan nem szeretik azokat, akik túl sokáig vannak hatalmon, és uralják a sportágukat – legyen szó bármelyikről. A Brazília–Szerbia csoportmeccs helyszínén, a moszkvai Szpartak Stadionban rengeteg újságíró volt a világ minden pontjáról, nemcsak Brazíliából (akik onnan érkeztek, különösen örülhettek, hisz így a nyolcaddöntőben a németek helyett a mexikóiakkal játszanak), de szinte egy emberként ugrott talpra mindenki, amikor Dél-Korea megszerezte a vezetést a 93. percben. A videózás miatt néhány percet várni kellett a jogerős ítéletre, de még utána is kisebb népünnepély tört ki:

A közösségi média így reagált a németek kudarcára

A válogatott hivatalos Twitter-oldalán nem is tudták, mit mondjanak.

A statisztikákkal foglalkozó Squawka az angolokkal példálózott: a középhátvéd Stones pontosan ugyanannyi gólt szerzett a világbajnokságon, mint a teljes német válogatott.

A német kiesés az autósport nyelvén.

A brazilokat elkapta a röhögőgörcs.

A meccs hőse a dél-koreaiak kapusa, Cso Hjun Vu volt. A mexikóiak megmentőjeként és az egyetlen igaz Istenként is ismert.

Mi a magunk részéről Kroos tweetjével zárnánk az egész történetet, amely mindennél jobban összefoglalja a németek idei vb-szereplését.

A német válogatott tehát nyom nélkül megy haza Oroszországból, de nem kell nekiállnia kongatni a vészharangot, mert feltehetőleg csak egy komolyabb vérfrissítésre, generációváltásra van szüksége – elsősorban a szövetségi kapitányi poszton. Kik vagyunk mi, hogy ötleteket adjunk a német szövetségnek, de az a kétezres reform nemcsak a tehetséges focistákat, de a tehetséges edzőket is ontja magából. Talán érdemes lenne kockáztatni. A kluboknak eddig bejött.

Ám a dolog nem annyira egyszerű. Joachim Löwnek 2022-ig érvényes szerződése van a német szövetséggel. Az négy hosszú év. Ha ő nem mond le, elküldhetik ugyan, de az sokba kerül a szövetségnek. Csak rajta múlik minden.

Az én időm lejárt (Löwnek 2022-ig szerződése van) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Hogy ez mennyire nehéz kérdés, arra álljon itt egyetlen adat: Joachim Löw a német labdarúgás történetének tizedik szövetségi kapitánya. Ebből is kiderül: arrafelé nem szoktak kapkodni, ha arról van szó, kit ültessenek le a kispadra.

Gyaníthatóan most sem fognak.

Szavazzon!

Mi lesz Joachim Lőw sorsa?