A FIFA ocsmány szabályt alkotott

Russia World Cup Iran - Portugal FIFA football soccer
5558207 25.06.2018 Referee Enrique Caceres shows a yellow card during the World Cup Group B soccer match between Iran and Portugal at the Saransk Arena, in Saransk, Russia, June 25, 2018. Mikhail Voskresenskiy / Sputnik
Vágólapra másolva!
A Belgium-Anglia mérkőzés után nem kellett elővenni a Fair Play-táblázatot, mert Belgium nyert és ezzel simán első lett a G-csoportban. A H-csoportban viszont az döntötte el a továbbjutást, hogy Japánnak kevesebb sárga lapja volt, mint Szenegálnak. Az ostoba regulát a FIFA hozta meg, pedig ennél egészen biztosan létezik jobb megoldás.
Vágólapra másolva!

Előre szólunk, hogy a jobb megoldásokat nem mi fogjuk megmondani, mert ez nem a mi dolgunk. Akik látták a H-csoport két mérkőzését, a Lengyelország-Japán (1-0) és a Kolumbia-Szenegál (1-0) összecsapásokat, egészen biztosan egyetértenek abban, hogy teljességgel nonszensz, ahogy ebben a négyesben eldőlt a továbbjutás.

Bár a japánok futballcsaló tologatása sem volt szép, ők csak azt csinálták, amit ilyenkor kell. Tudták, hogyha semmi sem változik, megelőzik azt a Szenegált, amely nagyon sokáig azt gondolta, hogy majd Kolumbia beviszi őket a nyolcaddöntőbe. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a FIFA által alkotott szabályrendszer miatt sárga lapokkal (pontosabban azoknak a számával) döntik el a továbbjutást, miközben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség tisztességes bírókat nem tud delegálni egy-egy mérkőzésre. (Lassan a feledés homályába merül a német-svéd összecsapás, de nem árt erre is emlékezni..)

Arról nem is beszélve, hogy az Oroszországba delegált bírók közül nincs kettő olyan, aki azonos elvek szerint fújna. Ez pedig legalább akkora, ha nem nagyobb baj, mint az, hogy sárga lapokkal döntenek arról, melyik csapat menjen a tizenhhat közé.