Társoldalunk:

Százmilliók zokognak: Messi és Ronaldo kéz a kézben esett ki a vébéről

2018.06.30. 21:58

Az uruguayi válogatott 2-1-re legyőzte Portugáliát a 2018-as labdarúgó-világbajnokság második nyolcaddöntőjében. Ez pedig azt jelenti, amit talán csak nagyon kevesen tudtak elképzelni: az egyenes kieséses szakasz legelső napján Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is mehet haza, a futballvilág két legnagyobb alakja nélkül folytatódik a vébé. Edinson Cavani duplázott, a második találat jó eséllyel pályázhat a torna legszebb góljának címére. Élő közvetítésünket itt olvashatják.

A mérkőzés legnagyobb kérdése az volt, hogy vajon búcsúzhat-e egy napon a világ két legjobb játékosa, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. Előbbi már kiesett az argentin válogatott vereségével, így a két szupersztár találkozója biztosan elmarad, Ronaldo viszont még versenyben akart maradni a vb-címért.

A mérkőzés második percében máris veszélyeztetett Portugália, Joao Mário beadására érkezett Bernardo Silva, de a fejese jócskán fölé szállt. Négy perccel később Ronaldo lőtt 20 méterről kapásból, viszont a lapos löket pont középre ment.

Uruguay aztán (szokásához híven) az első komoly támadásából gólt szerzett. A két klasszis, Edinson Cavani és Luis Suárez játszott össze: előbbi jobbról ívelt a túloldalra, majd besprintelt a kapu elé, ahova érkezett utóbbitól a hajszálpontos beadás, a PSG csatára pedig teljesen egyedül bólinthatott a kapuba.

Ezzel a góllal az uruguayi csapat a legutóbbi három meccsén mindig betalált a legelső kapura tartó próbálkozásából.
Fonte gyorsan egyenlíthetett volna, de a fejese elment keresztbe, majd Suárez lőhetett szabadrúgást, és ezúttal is (akárcsak az oroszok ellen) laposan próbálkozott, azonban Rui Patricio eszén nem járt túl.

A portugálok is csak rögzített szituációból veszélyeztettek, de Ronaldo a sorfalba vágta a szabadot, miután jól feltűrte a nadrágját. Jóval többet volt a labda az Európa-bajnoknál, azonban gólhelyzeteket nem tudott kialakítani a portugál csapat.

CR, a divatforradalmárForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

Az utolsó percekben Suárez előadásának tapsolhatott a szocsi közönség, a legvégén pedig Cavani lőtt Godín gyertyája után, más már nem történt az első félidőben.

Raphael Guerreiro távoli lövésével indult a második játékrész, de Muslera pulzusszáma még csak meg sem emelkedett. Az 55. percben már annál inkább, egy kapu előtti kavarodást követően szögletet rúghattak a portugálok. Guerreiro beadásánál aztán Pepe emelkedett a legmagasabbra, és zavartalanul fejelt az uruguayi kapuba. Ez történik, amikor mindenki Ronaldóra figyel.

Uruguay viszont nem tört össze attól, hogy 325 perc után gólt kapott a vb-n, rögtön tudott válaszolni a dél-amerikai csapat, méghozzá egy gyönyörű találattal. Muslera kirúgása Bentancurnál kötött ki, aki Cavani elé tálalt, a csatár pedig fantasztikus csavarással vette be Rui Patricio kapuját.

Egyedül Muslera nem nyugodott meg, kiejtett egy könnyű beadást és csak Bernardo Silván múlt, hogy nem egyenlített Portugália, ő ugyanis nem találta el az üres kaput. Rögtön ezután Cavani sérült meg, akit maga Ronaldo segített le a pályáról. Hogy ez a fair play csúcsa, vagy az időhúzás kiküszöbölése volt a Real szupersztárjától, azt ki-ki döntse el.

Az utolsó negyedórában felpörgette az iramot Portugália, de Uruguay rendkívül hatékonyan tömörült be a kapu elé, szinte az összes kísérlet a blokkban halt el. Ami pedig utat talált a kapuig, az Muslera kezében. A hosszabbítás utolsó perceiben még Rui Patricio is előre húzódott, de ez sem hozta meg a hőn áhított egyenlítő gólt, így Uruguay 2-1-re győzött, és bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Franciaországgal találkozik.

2018. 06. 30. pedig Lionel Messi és Cristiano Ronaldo életében is fekete nap, mindketten egy napon esnek ki és kulloghatnak haza Oroszországból.