Messi konkrétan semmit nem csinált ezen a világbajnokságon

Match between France and Argentina for the Eighth Finals of the World Cup 2018 argentine brazil FOOTBALL france russia soccer william volcov WORLD CUP lionel messi
Lionel Messi player of Argentina during match against France game valid for the Eighth Finals of the World Cup in Russia 2018 at the Kazan Arena in Russia this Saturday, 30. (PHOTO: WILLIAM VOLCOV/BRAZIL PHOTO PRESS)
Vágólapra másolva!
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságtól a nyolcaddöntőben búcsúzó argentin válogatott legnagyobb sztárjának pályán mutatott teljesítményéről lesújtó statisztikákat szedett a Marca.
Vágólapra másolva!

Az az igazság, hogy a Nigéria elleni meccs szünetében mondott folyosói lelkesítő beszédet leszámítva egyetlen percig sem láttuk Lionel Messin, hogy ő nagyon akarna bármit is ettől a világbajnokságtól. A madridi sportlap, a Marca által összeszedett statisztikák pedig tökéletesen alátámasztják ezt a látszatot.

Messi drámai vb-búcsúmeccsén új francia világsztár született

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság első egyenes kieséses mérkőzése azonnal egy klasszikust hozott. A Franciaország-Argentína összecsapást sokan döntőként is el tudták volna képzelni, és a csata nem is okozott csalódást. Elképesztő fordulatok, fantasztikus gólok, Messiék összeomlása és Mbappé duplája tette emlékezetessé az első nyolcaddöntőt, amelyet végül a franciák 4-3-ra nyertek, a negyeddöntőben pedig az Uruguay-Portugália rangadó győztesével találkoznak.

Az ötszörös aranylabdás argentin klasszis a négy mérkőzés 360 perce során mindössze egy gólt lőtt, két gólpasszt jegyzett, és csak hatszor találta el a kaput - a Barcában ez - kis túlzással - a meccsenkénti átlaga. Ő volt a csapat 10-ese, nála volt legtöbbet a labda, de hiába passzolt 210-et (csak Javier Mascherano jegyzett több passzt), a pontossági mutatója 90 százalék alatt volt.

Messi soha nem az irdatlan futómennyiségekről volt híres (nem is az a feladata), de azért meccsenkénti alig több mint 7 kilométer kissé lehangoló. A Nigéria elleni sorsdöntő meccsen megtett 8,5 kilométer magasan kiemelkedik a négy meccs átlagából.

Lionel Messi nem igazán erőltette meg magát ezen a vb-n Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/William Volcov

Ráadásul csak akkor szánta rá magát a futkározásra, ha csapata támadásba lendült, a védekezésből pedig egyáltalán nem vette ki a részét.

A négy meccsen 31,618 kilométer több mint felét (58 százalékát) 0 és 7 km/h közötti sebességgel tette meg, azaz tulajdonképpen sétált.

8,134 km-t kocogott (8-15 km/h). Sprintben, vagyis 25 km/h fölötti tempóban mindössze 612 métert futott, míg a csúcssebessége 28,37 km/h volt, amit a franciák elleni nyolcaddöntőben mértek, ahol 28 sprintet írtak be a neve mellé.

A „passzoljon mindenki Messinek” stratégia is csődöt mondott. Miközben Leo a góljai 85 százalékát a tizenhatoson belülről szerzi

a négy meccs 360 perce alatt mindössze két átadással találták meg a büntetőterületen belül,

egyszer-egyszer Izland és Horvátország ellen.

Azt már írtuk fentebb, hogy összesen hatszor találtak kaput a lövései, ezek 18 kísérletből születtek, melyek közül tizenegyet az első, Izland elleni meccsen engedett el. Horvátország, Nigéria és Franciaország ellen sorrendben egyszer, kétszer, illetve háromszor próbálta meg célba venni a kaput.