Társoldalunk:

Az orosz rulettben a házigazda meggyilkolta Spanyolországot

2018.07.01. 18:49

Vasárnap délután a Spanyolország-Oroszország mérkőzéssel folytatódott a világbajnokság nyolcaddöntőinek sora. Egy öngóllal a spanyolok szereztek vezetést, a félidő előtt azonban tizenegyesből egyenlített a házigazda. A folytatásban foggal-körömmel védve az eredményt Csercseszov csapata eljutott a tizenegyesekig, ahol hatalmas meglepetésre legyőzte a 2010-es világbajnokot, így készülhet a negyeddöntőre, ahol a horvát-dán meccs győztesével találkozik.

Fernando Hierro meghúzta a váratlant a kezdőcsapat kijelölésénél, Iniesta és Thiago Alcantara helyett ugyanis Kokénak és Marco Asensiónak szavazott bizalmat.

A 2010-es vb-győztes bizakodva várhatta a találkozót, legutóbbi 23 meccsén ugyanis kivétel nélkül gólt szerzett - szám szerint 67-et -, az oroszoknak pedig a legutóbbi három egymás elleni találkozón 10-szer köszönt be.

Az első 10 percben nem sok minden történt, utána viszont az első veszélyes helyzetből megszerezték a vezetést a spanyolok. Nacho harcolt ki szabadrúgást a 16-os oldalánál, Asensio tekert középre, Sergio Ramos és Szergej Ignasevics birkózása közben pedig az orosz hátvédről a saját kapujába pattant a labda.

Az előny tudatában a spanyolok magabiztosan passzolgattak, az oroszok pedig nem igazán mertek kitámadni.

A 36. percig kellett várni az első valamirevaló orosz lehetőségre, Golovin tekert egy szép akció végén a tizenhatos vonaláról a bal kapufa mellé. Nem sokkal később szöglethez jutott a Szbornaja, Dzyuba fejese Piquet kezére pattant, Björn Kuipers pedig büntetőt ítélt.

A tizenegyeshez az azt kiharcoló Zenit-támadó állt oda, aki nem hibázott, így kis túlzással a semmiből egyenlített a házigazda.

A vezetés tudatában túlságosan elkényelmesedő spanyolok ráfizettek a nyugalomra, és bár a félidő hajráját megnyomták ugyan, csak helyzetekig jutottak, így az első játékrész 1-1-el ért véget.

A 15 perces pihenő után sem változott a játék képe, Hierro csapata nyomasztó mezőnyfölényben játszott, az oroszok erejét felemésztette a védekezés. A tizenhatos előterében azonban megállt a tudomány, nemhogy ziccerig, komoly lehetőségig sem jutottak Iscoék.

A spanyolok szövetségi kapitánya a 67. percig várt az első változtatással, akkor David Silva helyett Iniestát küldte pályára, majd Carvajal jött a térdét fájlaló Nacho helyére. Ők sem igazán tudtak azonban érdemben javítani a látottakon, ahogyan a hajrában a Diego Costát váltó Iago Aspas sem.

A félidő végét megint próbálták megnyomni a spanyolok, Iniesta és Aspas lövésénél azonban Akinfejev a helyén volt, így nem született újabb gól, jöhetett a vb első hosszabbítása.

Az orosz játékosok teljesen elkészültek az erejükkelForrás: Sputnik/Alexey Kudenko

Az új szabályok értelmében mindkét csapat egy-egy extra cseréhez jutott, a ráadásnak azonban a rendes játékidőben még pályán lévőkkel vágtak neki a felek. A 97. percben aztán eljött a történelmi pillanat, Kuzyayev helyett Jerohin érkezett az oroszokhoz negyedik változtatásként.

Sajnos a hosszabbítás első félideje ugyanolyan büntetés volt a sportág szerelmeseinek, mint a komplett második 45 perc: a spanyolok gurigáztak a tizenhatos előterében a betömörülő orosz védelem előtt, Akinfejevet azonban nem tették próbára.

A hosszabbítás második félidejének elején aztán végre történt valami futballra emlékeztető momentum, az Asensio helyett becserélt Rodrigo ment el a jobbszélen, éles szögből leadott lövését azonban bravúrral hárította az orosz kapus, a kipattanót pedig Carvajal a blokkba lőtte.

Oroszország terve bevált, eljutott a büntetőkig, a spanyolok részéről viszont érthetetlen volt, hogy miért engedték a mérkőzést a tizenegyesekig.

Iniesta lőtte az elsőt, magabiztosan helyezett a kapuba, az oroszoktól Szmolov kezdett, ő sem hibázott. A második körben Piqué és Ignasevics sem hibázott, Koke azonban kihagyta, Golovin pedig belőtte, így lépéselőnybe kerültek a hazaiak. Sergio Ramos következett, ő betalált, ám Cserisev is, így nehéz helyzetbe kerültek a spanyolok - Iago Aspasnak mindenképpen be kellett találnia. Akinfejev azonban lábbal hárított, így hatalmas meglepetésre a házigazda jutott a legjobb nyolc közé.