A játékvezetők csak elmondják, de nem tartatják be a szabályokat

fbl Horizontal
Denmark's goalkeeper Kasper Schmeichel saves a penalty during the Russia 2018 World Cup round of 16 football match between Croatia and Denmark at the Nizhny Novgorod Stadium in Nizhny Novgorod on July 1, 2018. / AFP PHOTO / Martin BERNETTI / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság vasárnapi nyolcaddöntőin több vitatható szituáció is borzolta a kedélyeket. Az Origo szakértője, a korábbi FIFA-játékvezető Bede Ferenc is állást foglalt a kérdéses esetekkel kapcsolatban, amelyek után kiderült, sajnos a játékvezetők ezúttal sem voltak a helyzet magaslatán.
Vágólapra másolva!
Bede Ferenc szerint többször is hibáztak a játékvezetők a vasárnapi nyolcaddöntőkön Forrás: Origo

Kezdjük azonban egy jó ítélettel – Pique kezezésénél ugyanis Björn Kuipers jól döntött, amiért büntetőt ítélt, és sárga lapot adott a spanyolok hátvédjének.

Felmerült, hogy ha ez büntetőt ért, Rojo saját kezére fejelt labdája Nigéria ellen miért nem?

„Az egy más szituáció volt, a jelenlegi szabályértelmezés kimondja, hogy ha egy védőjátékos a saját kezére rúgja, vagy fejeli a labdát, az nem számít szándékos kezezésnek, így nem kell szankcionálni.”

Pique egy másik szituációnál is főszereplő volt, Ignasevics a hosszabbítás 114. percében két kézzel átkarolta egy spanyol szabadrúgásnál, Bede Ferenc szerint teljesen szabálytalanul.

Ezen a világbajnokságon azonban az a gyakorlat, hogy ha a játékvezető nem ad 11-est egy ilyen jelenetnél, a videobíró külön már nem hívja fel rá a figyelmet – most sem tette.”

A horvát-dán meccsen is akadt egy meg nem adott büntető. „A 20. percben Mandzukic próbálta megkerülni a dán védőjátékost, aki a mezénél fogva visszatartotta. A horvát játékos szabadulni akart a fogásból, de a védő nem engedte, és az utolsó pillanatban még a vállánál is meghúzta őt. A játékvezető testbeszéde határozottan jelezte ez nála nem ért büntetőt, pedig a visszajátszások alapján 11-est kellett volna ítélni.”

És ha már büntetők, az Origo szakértője szerint a kapusok a 11-eseknél rendre szabálytalanul próbálnak hárítani, a játékvezetők pedig érthetetlen módon ezt nem szankcionálják.

„Modric büntetőjét újra kellett volna rúgatni, Schmeichelnek pedig sárga lapot kellett volna kapnia, hiszen még a rúgás pillanata előtt előreugrott a gólvonalról.

Tizenegyesnél a kapusok a kapuvonalon oldalra mozoghatnak, előre viszont nem léphetnek, Oroszországban azonban erre sem figyelnek a játékvezetők. A rúgás előtt elmagyarázzák a kapusoknak a szabályokat, akik aztán rendre megszegik azokat, mégsem büntetik őket. A büntetőpárbajban a horvát és a dán kapusnak is volt több szabálytalan védése.”

A tizenegyeseknél többen megtorpantak, ez viszont a szabályok értelmében nem szabálytalan.

„A jelenlegi büntetőrúgás elvégzésének szabályértelmezésében

csak az számít szabálytalan cselezésnek, ha a rúgó játékos a labda mellé érve, kitámasztás után a rúgó lábával még egy lövőcselt csinál, és nem lő első szándékból.

Ha nekifutás közben megszakítja a mozgását” vagy megtorpan, az szabályos, így a tegnapi lövéseknél a rúgók nem hibáztak.