Társoldalunk:

Maradona vicces, de segítségre szorul

2018.07.02. 12:04

Argentína Izland elleni csoportmeccsén az egész világ láthatta a magából kifordulva szurkoló Diego Maradonát. A dél-amerikai legenda képes volt fokozni a show-t: a Nigéria elleni meccsen mintha egy másik dimenzióból szurkolt volna Messiéknek. Nevettünk sokat, szánakoztunk is rajta, hiszen minden komikumával együtt szomorú is egy bálvány ledőlését végignézni. Kíváncsiak voltunk rá, egy szakértőnek mit mond az egykori focicsillag viselkedése.

Hamar megvolt a magyarázat arra, miért kellett betámogatni a páholyból a VIP-helyiségbe Maradonát a Nigéria elleni meccsen: ő maga posztolta, hogy komoly nyakfájdalmak gyötörték. A vicces magyarázaton csak még egyet legyintettek a focikedvelők, miközben a bejelentés tovább erősítette a gyanút, komoly bajok vannak az egykor sokkal fényesebben ragyogó argentin sztárnál.

Az egész világ rajta nevetettForrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Maradona láthatóan nehezen kontrollálta a viselkedését, alig bírta megtartani az egyensúlyát, kétségtelen, hogy nem volt jó állapotban. A tévében látottak alapján nem lenne etikus sem őt, sem mást függőként azonosítani. Ezzel együtt Maradonáról régóta köztudott, hogy a '80-as évek óta súlyos kokainfüggő - magyarázza Pálfalvi Sejla addiktológus.

A szakember szerint Maradona egyszerre tökéletes és szomorú példája annak, hogy a hírnév, a tehetség és a gazdagság nem jelent egyenes utat a boldogsághoz. „A sportteljesítménye vitathatatlan, ebből adódóan milliók példaképe, de sajnos arra is szomorú példa, hogyan tűnik el egy tehetséges ember a függőség sötét bugyraiban. A mentális betegség, a függőség nem válogat, bárkit, bármilyen életszakaszban és élethelyzetben érinthet, nemtől, kortól vagy társadalmi-gazdasági státusztól függetlenül. Maradona helyzete megerősíti a praxisomban tapasztaltakat, hogy a siker és pénz nem garancia arra, hogy a függőségben való érintettség csökkenjen. Sőt! A klienseim körében gyakran tapasztalom, hogy a siker és az ezzel járó egzisztencia hatalmas terhet ró az egyénre. A felelősséggel járó stresszel nehezen küzdenek meg, ehhez gyakran használnak alkoholt vagy egyéb más tudatmódosító szert. Persze Maradona esetében nem ismerjük a részleteket, nem ismerjük a problémáit és a hátterét, melyek révén - elmondása szerint - már aktív sportoló korában szerhasználóvá vált.”

Diego Maradona vállalhatatlanul viselkedett az Izland elleni meccsen is a VIP-páholybanForrás: AFP/Olga Maltseva

Az addiktológus szerint fontos hangsúlyozni, hogy Maradona hazájában és világszerte hatalmas sztár a mai napig. „Az elmúlt napok eseményei, a viselkedése miatt köznevetség tárgyává vált. Ezzel együtt ő is csak egy ember, aki segítségre szorul” - véli a szakember.