A 93 percig futballt csaló Kolumbiát az angolok büntetőkkel verték ki

Harry Kane, Anglia, Kolumbia, foci, vb
Harry Kane Kolumbia ellen megszerezte a hatodik gólját a világbajnokságon
Vágólapra másolva!
Kedden este, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság utolsó nyolcaddöntője nem mindennapi izgalmakat hozott. Anglia sokáig vezetett Harry Kane tizenegyesből szerzett góljával, azonban a 93. percben Yerry Mina a menetrendszerű fejesével hosszabbításra mentette a meccset Kolumbiának. A kétszer 30 perces ráadásban nem született újabb találat, így jöhetett a büntetőpárbaj, amit az angolok nyertek 4-3-ra, így megtörték az átkot, ami rájuk ragadt a vb-történelemben. Gareth Southgate csapata ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, szombat délután Svédországgal negyeddöntőzik Szamarában. A mérkőzés online közvetítése a linkre kattintva olvasható.
Vágólapra másolva!

A kolumbiai válogatott Japán elleni vereséggel kezdte a világbajnokságot, ezt követően viszont álomjátékkal legyőzte Lengyelországot, majd az utolsó csoportmeccsen kiszenvedte a három pontot Szenegál ellen, így a H-csoport élén végzett.

A kolumbiai szurkolók extázisban várták a kezdő sípszót Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az angolok az első meccsen kínkeserves győzelmet arattak Tunézia fölött, majd Panamának rúgtak egy laza hatost, végül egygólos vereséget szenvedtek Belgiumtól. Azonban ez inkább áldás volt, mert így Gareth Southgate csapata csoportmásodikként az alsó ágra került, elkerülve ezzel a vb-esélyes Brazíliát és Franciaországot.

A kolumbiaiak helyzetét nehezítette, hogy a csapat legfontosabb játékosa, a lengyelek ellen két gólpasszt adó James Rodríguez megsérült az utolsó csoportmeccsen, így José Pékerman szövetségi kapitány még a kispadra sem ültethette le.

James Rodríguez nem is edzett az utóbbi napkban Forrás: AFP/Luis Acosta

A két csapat korábban csak egyszer találkozott világbajnoki mérkőzésen. Az 1998-as franciaországi tornán az angolok Darren Anderton és David Beckham góljaival 2-0-ra legyőzték a kolumbiaiakat.

Jordan Hendersontól ugyan nem vártak gólokat, de az angoloknak jó előjel volt, hogy a legutóbbi 28 mérkőzésen, amikor a Liverpool csapatkapitánya is a pályán volt, akkor nem szenvedtek vereséget.

A mérkőzés elején az angolok többnyire hátul gurigáztak, a kolumbiaiak tudatosan átadták nekik a területet. A 6. percben Ashley Young éles szögből kapura lőtt szabadrúgását David Ospinának kellett kiöklöznie.

Negyedóra elteltével már ziccere is volt az angoloknak.

A szélvészgyors Kieran Trippier jobb oldali beadására Harry Kane érkezett a hosszú oldalon, megpróbálta visszafejelni Ospina mozgásával ellentétes irányban, de a labda elszállt a kapu fölött.

A kolumbiai kapus, David Ospina és az angol csapatkapitány, Harry Kane Forrás: AFP/Franck Fife

Az iramra a folytatásban sem lehetett panasz, de a kolumbiaiak teljesen kikapcsolták az angolok támadásait, akik így semmit nem tudtak felmutatni a labdabirtoklási fölényt leszámítva. Szimplán azzal viszont nem lehet meccset nyerni.

A 40. percben tömegjelent játszódott le a kolumbiai tizenhatoson belül.

Az angolok végezhettek el szabadrúgást, a sorfalban álló Jordan Hendersont azonban Wilmar Barrios mellkason fejelte. Az amerikai Mark Geiger játékvezető azonban úgy határozott, hogy nem nyúl bele a mérkőzésbe, így csak sárga lappal sújtotta a kolumbiai védőt.

Négy perccel később a világbajnokságon már két gólt is fejelő Yerry Mina akadt össze Raheem Sterlinggel. A kakaskodás után betonkemény kolumbiai védő úgy terült el, mint aki élete legnagyobb pofonját kapta.

A 47. percben még adódott egy helyzet az angolok előtt. Egy rosszul kifejelt labdára Jesse Lingard érkezett, akrobatikus mozdulattal kapásból lőtt, de jócskán célt tévesztett.

A második félidőben megélénkültek az események, az angol válogatott büntetőt kapott az 54. percben. Egy jobb oldali szöglet után Carlos Sanchez lebirkózta Harry Kane-t, Mark Geiger játékvezető pedig azonnal a tizenegyespontra mutatott.

A labda mögé a góllövőlista éllovasa, Harry Kane állt oda, és higgadtan a kapu közepébe emelt a jobbra vetődő David Ospina helyére.

Az angol válogatott csapatkapitánya sorozatban hatodik mérkőzésén volt eredményes, ezzel beállította Tommy Lawton 1939-ben felállított rekordját.

A folytatásban teljesen elszabadultak az indulatok. A kolumbiai és az angol játékosok is egyfolytában aprították egymást, érezhetően kicsúszott a mérkőzés Mark Geiger kezéből, aki a második félidőben negyedóra leforgása alatt hat sárga lapot is kiosztott.

Az amerikai Mark Geiger játékvezető volt a meccs főszereplője Forrás: AFP/Franck Fife

Az utolsó húsz percre lehiggadtak a csapatok, és elkezdtek újra a focival foglalkozni. A 76. percben az angolok eldönthették volna a meccset. Egy gyors kontratámadás végén Sterling ugratta ki ziccerben Jesse Lingardot, az angol középpályás azonban lövés helyett tizenegyest akart kiharcolni, elesett a becsúszó Davinson Sanchez mellett, de a játékvezető sípja néma maradt.

A 81. percben Kolumbia majdnem egyenlített. Kyle Walker vesztett labdát a félpályánál, a dél-amerikaiak három a kettőben mehettek az angolok védelmére. A tizenhatos vonalánál Carlos Bacca a jobbján érkező Juan Cuadradóhoz játszott, aki 12 méterről a rövid felsőbe akart bombázni, de nem találta el a kaput.

Az utolsó negyedórában a kolumbiaiak már szinte egykapuztak, de újabb komoly ziccert nem tudtak kialakítani.

A 93. percben ennek ellenére összejött az egyenlítés.

Mateus Uribe 30 méteres bombáját Jordan Pickford óriási bravúrral szögletre tornázta.

A középre tekert labdára a csoportkörben két gólt fejelő Yerry Mina érkezett, lefejelte a labdát a földre, ami a jobb felső sarokba pattant a gólvonalon biztosító Trippier feje fölött.

A kolumbiai védő a harmadik fejesgólját szerezte a világbajnokságon, ennél többet (5) csak a legendás német középcsatár, Miroslav Klose szerzett a 2002-es tornán.

A hosszabbítás 98. percében nem mindennapi jelenetet láthatott a moszkvai stadion közönsége. Ashley Young bedobását Harry Maguire elnézte, mert a jobb oldalon helyezkedő asszisztens egy kirúgott labdát babrált, amivel elvonta az angol védő figyelmét. Ezzel azonban Falcao nem törődött, lecsapott a játékban lévő labdára, középre játszott az üresen érkező Baccához, de Geiger játékvezető belefújt az akcióba.

A hosszabbítás második félidejében az angolok újra magukhoz ragadták a kezdeményezést.

A 112. percben eldönthették volna a mérkőzést.

A csereként érkező szárnyvédő, Danny Rose került ziccerbe, kilenc méterről éles szögből megcélozta a hosszú alsó sarkot, de a labda pár centivel elkerülte a kaput.

Ezt pedig azt jelentette, hogy a háromoroszlánosok közeledtek a tizenegyespárbajhoz, amiből eddig háromból hármat elvesztettek a vb-történelemben.

Gareth Southgate játékosain érződött, hogy nem akarnak tizenegyeseket rúgni, így indítottak egy utolsó rohamot, de nem tudtak újabb gólt szerezni, így jöhetett a büntetőpárbaj, amiben eddig az angolok elátkozottnak számítottak.

Jordan Pickford és David Ospina a büntetőpárbaj előtt Forrás: AFP/Yuri Cortez
  • Elsőként Falcao érkezett, magabiztosan középre lőtt a jobbra mozduló Pickford helyére (1-0). Ezt követően jött Kane, aki a jobb alsó sarokba bombázott (1-1).
  • A második körben Cuadradón volt a sor, aki kőkeményen a jobb felső sarokba lőtt (2-1). Angol részről Rashford érkezett, a 19 éves csatár félmagasan a kapu jobb oldalába bombázott (2-2).
  • Ezt követően Mureil érkezett, aki higgadtan balra gurított a jobbra vetődő Pickford mellett (3-2). A harmadik angol tizenegyest Jordan Henderson lőtte, azonban a balra vetődő Ospina bravúrral hárított.
  • A negyedik kolumbiai tizenegyest Uribe vállalta, azonban telibe lőtte a felső lécet. Ezt követően Trippier érkezett, kíméletlenül a jobb felső sarokba bombázott (3-3).
  • Az ötödik kolumbiai tizenegyeshez Carlos Bacca érkezett, Pickford bravúrral védte a jobbra tartó félmagas lövést. Az ötödik angol Eric Dier volt, aki a jobb alsó sarokba lőtt (4-3).

Jordan Pickford az első angol kapus David Seaman óta, aki büntetőpárbajban tizenegyest tudott hárítani.

Az angol válogatott ezzel megtörte tizenegyes-átkot, Gareth Southgate szövetségi kapitány nem hiába gyakoroltatta játékosaival már tavasz óta a büntetőrúgásokat.

Anglia ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, szombat délután Svédországgal negyeddöntőzik, Szamarában.

1. félidő
41Wilmar Barrios
41Wilmar Barrios
1
2. félidő
172Eric Dier
170Carlos Bacca
170Kieran Trippier
169Mateus Uribe
168Jordan Henderson
167Luis Muriel
167Marcus Rashford
166Juan Cuadrado
165Harry Kane
164Radamel Falcao
121Eric Dier
121Harry Kane
121Kieran Trippier
121Marcus Rashford
121Jordan Henderson
121Radamel Falcao
121Juan Cuadrado
121Luis Muriel
121Mateus Uribe
121Carlos Bacca
121
118Juan Cuadrado
118Juan Cuadrado
116Santiago Arias
116Santiago Arias
113Kyle Walker
113Kyle Walker
107
106
102Ashley Young
102Ashley Young
96
94Yerry Mina
91
90Juan Cuadrado
90Yerry Mina
88Raheem Sterling
88Juan Quintero
88Juan Quintero
88Raheem Sterling
81Dele Alli
80Dele Alli
79Carlos Sanchez
79Carlos Sanchez
69Jesse Lingard
69Jesse Lingard
64Carlos Bacca
64Carlos Bacca
63Radamel Falcao
63Radamel Falcao
61Jefferson Lerma
61Jefferson Lerma
57Harry Kane
57
56Jordan Henderson
56Jordan Henderson
54Carlos Sanchez
54Carlos Sanchez
52Santiago Arias
52Santiago Arias
50
46
Összeállítások
Kolumbia4-3-2-1
Anglia3-5-2
Football Pálya
1
Jordan
Pickford
2
Kyle
Walker
5
John
Stones
6
Harry
Maguire
12
Kieran
Trippier
7
Jesse
Lingard
8
Jordan
Henderson
20
Dele
Alli
18
Ashley
Young
10
Raheem
Sterling
9
Harry
Kane

Kolumbia

Kezdők
1David Ospina
4Santiago Arias
116
116
52
52
13Yerry Mina
94
90
23Davinson Sanchez
17Johan Mojica
6Carlos Sanchez
79
79
54
54
5Wilmar Barrios
41
41
16Jefferson Lerma
61
61
11Juan Cuadrado
166
121
118
118
90
20Juan Quintero
88
88
9Radamel Falcao
164
121
63
63
12Camilo Vargas
22Jose Cuadrado
2Cristian Zapata
3Oscar Murillo
7Carlos Bacca
170
121
64
64
8Abel Aguilar
14Luis Muriel
167
121
15Mateus Uribe
169
121
18Farid Diaz
21Jose Izquierdo
10James Rodriguez
19Miguel Borja
Cserék

Anglia

Kezdők
1Jordan Pickford
2Kyle Walker
113
113
5John Stones
6Harry Maguire
12Kieran Trippier
170
121
7Jesse Lingard
69
69
8Jordan Henderson
168
121
56
56
20Dele Alli
81
80
18Ashley Young
102
102
10Raheem Sterling
88
88
9Harry Kane
165
121
57
13Jack Butland
23Nick Pope
3Danny Rose
4Eric Dier
172
121
11Jamie Vardy
14Danny Welbeck
15Gary Cahill
16Phil Jones
19Marcus Rashford
167
121
21Ruben Loftus-Cheek
22Trent Alexander-Arnold
17Fabian Delph
Cserék