Ami a svédeknek Ibrahimoviccsal nem sikerült, nélküle azonnal összejött

Emil Forsberg, Svédország, Svájc
Emil Forsberg góljával Svédország legyőzte Svájcot
Vágólapra másolva!
Kedden délután, a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében a svéd válogatott Emil Forsberg 66. percben szerzett góljával 1-0-ra legyőzte Svájcot Szentpéterváron. A skandináv csapat 24 év után újra vb-negyeddöntőt játszhat, ez Zlatan Ibrahimoviccsal sosem sikerült. Svédország ellenfele az Anglia-Kolumbia mérkőzés győztese lesz. A találkozó online közvetítése a linkre kattintva olvasható.
Vágólapra másolva!

A nyolcaddöntők kialakulásakor ezt a párosítást sokan lefitymálták, mondván sem a svédek, sem a svájciak nem képviselnek olyan játékerőt, amellyel helyük lenne a világ legjobb 16 csapata között. Mi sem állhatna messzebb a valóságtól.

A svédek összekerültek a franciákkal és a hollandokkal a vb-selejtezőcsoportjukban, mégis kiharcolták a második helyet, majd az oda-vissza vágós pótselejtezőn a négyszeres világbajnok olaszokat búcsúztatták.

Ibrahimovic távozásával a svédek mintha felszabadultak volna, a keret jelenlegi tagjai közül senki sem világsztár, viszont elég jó csapatot alkotnak. A már búcsúzó világbajnok németek elleni meccsükön ezt tökéletesen megmutatták, majd Mexikó ellen is bizonyították, hogy nem zuhantak össze. Végül megnyerték azt az F-csoportot, amelynek első helyére százból száz szurkoló Németországot várta.

Victor Lindelöf vigasztalta a legendás Gianluigi Buffont az olaszok kiejtése után Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

A svájci válogatott erejét mi magyarok is testközelből megtapasztalhattuk. Budapesten 3-2-re, Svájcban 5-2-re győztek le bennünket. Ami ennél sokkal érdekesebb, hogy a selejtezőcsoportban csak a portugáloktól kaptak ki az utolsó fordulóban, de a pótselejtezőn legyűrték az északíreket. A világbajnokságon a legfőbb esélyes brazilok elleni 1-1 volt számukra az a belépő, amely után azok is komolyan vették őket, akik addig nem. A továbbjutást eldöntő csoportrangadón hátrányból fordítva verték meg Szerbiát, Costa Rica ellen pedig a döntetlen is belefért nekik. Így jutottak el a svédek elleni nyolcaddöntőig.

Blerim Dzemaili és Gera Zoltán a Magyarország-Svájc vb-selejtezőn Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A svédek számára különleges jelentőséggel bírt a találkozó, ugyanis ez volt az 50. mérkőzésük a vb-történelemben. Ennél csak Mexikó játszott több meccset (57) azok közül, akik még sosem nyerték meg a világbajnokságot.

Lüktető iramban kezdtek a csapatok, az első lövést a svájci Steven Zuber eresztette meg 16 méterről, de Robin Olsennek csemege volt. A 8. percben a svédek is megvillantak. Ola Toivonen körömpasszából Marcus Berg tört kapura, azonban 14 méterről jócskán mellé durrantott.

Egy perccel később már ziccere is volt a skandinávoknak.

A svájci kapus, Yann Sommer elpasszolt labdája után Berg került szembe a kapuval, 15 méterről lőtt, azonban az utolsó pillanatban érkező Manuel Akanji blokkolni tudott. A 24. percig kellett várni az első svájci helyzetre. Egy gyors kontratámadás végén Xherdan Shaqiri jobboldali beadására Steven Zuber robbant be, de hét méterről kapu fölé fejelt.

Az első félidő nem hozott látványos játékot Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 28. percben közel kerültek a vezetéshez a svédek.

Ricardo Rodriguez szerencsétlen felszabadítása után a lendületből érkező Viktor Claesson mellel lekészítette a labdát Marcus Bergnek, aki ráfordulásból 11 méterről a jobb alsó sarkot vette célba, de Yann Sommer emberfeletti bravúrral leért a kellemetlen lövésre.

A 38. percben a svájciak is mutattak valamit. Zuber alapvonalról visszagurított labdájára Blerim Dzemaili érkezett, majd 11 méterről, elemi erővel fölé bombázott.

A 41. percben már szinte mindenki gólt látott a szentpétervári stadionban.

Mikael Lustig jobbról betekert labdájára Albin Ekdal érkezett a hosszú oldalon, öt méterről senkitől sem zavartava jócskán a kapu fölé belsőzött.

Az első félidő nem hozott gólt, ami a svédek számára lehetett jó jel, ugyanis a legutóbbi három olyan vb-meccsüket megnyerték, amikor a félidőben döntetlenre álltak. Ellenben a svájciak az utolsó három ilyen mérkőzésükön nyeretlenek maradtak.

A második félidőt is aktívan kezdték a csapatok. Igaz, komoly helyzetek egyik oldalon sem alakultak ki, de mindkét kapu elé záporoztak a szélről belőtt labdák. A nagy igyekezet azonban gyorsan alábbhagyott, és a csapatok visszavettek a tempóból. A 66. percig nem is volt kaput eltaláló lövés.

A csendet Emil Forsberg törte meg, aki Ola Toivonen átadása után egy remek átvétellel helyzetbe hozta magát, majd 15 méterről kapura bombázott. A középre tartó lövést Sommer valószínűleg hárította volna, de a kapu előtt álló Manuel Akanji szerencsétlenül ért a labdához, ami így a jobb felső sarokban kötött ki.

A 79. percben kis híján egyenlítettek a svájciak.

Egy jobboldali szöglet után a csereként érkező Breel Embolo fejelt öt méterről kapura, azonban a jobb kapufánál biztosító Forsberg kirúgta a labdát a gólvonalról.

Az utolsó negyedórában, ahogy az várható volt, a svájciak mindent egy lapra feltéve elkezdtek rohamozni, de teljesen ötlettelen volt a játékuk. A balhátvéd Ricardo Rodriguez próbálkozott távoli lövésekkel, míg a csapat legnagyobb sztárja, Xherdan Shaqiri az egész mérkőzésen észrevehetetlen volt.

Xherdan Shaqiri ezúttal sem tudott vezér lenni Forrás: AFP/Christophe Simon

A 93. percben a csereként beálló Martin Olsson lépett ki ziccerben, az őt üldöző Michael Lang pedig a tizenhatos vonalán szabálytalankodott ellene. A szlovén Damir Skomina játékvezető azonnal tizenegyest ítélt, a svájci játékost pedig kiállította. Azonban a moszkvai VAR-csapat a fülére szólt, hogy nézze vissza az esetet, miután ez megtörtént, szabadrúgást ítélt.

A labda mögé Ola Toivonen állt, aki keményen megkínálta Sommert, de a svájci kapus védeni tudott, majd Skomina azonnal le is fújta a találkozót.

Svédország 24 év után újra bejutott a legjobb nyolc közé. Az ellenfele az esti Kolumbia-Anglia mérkőzés győztese lesz a július 7-én esedékes szamarai negyeddöntőben.

1. félidő
31Mikael Lustig
30Mikael Lustig
1
2. félidő
97
94Michael Lang
90Michael Lang
90Marcus Berg
90Marcus Berg
82Emil Forsberg
82Mikael Lustig
82Mikael Lustig
81Emil Forsberg
73Blerim Dzemaili
73Steven Zuber
73Blerim Dzemaili
73Steven Zuber
68Granit Xhaka
68Granit Xhaka
66Ola Toivonen
66Emil Forsberg
66
61Valon Behrami
61Valon Behrami
47
46
Összeállítások
Svédország4-4-2
Svájc4-2-3-1
Football Pálya
1
Robin
Olsen
2
Mikael
Lustig
3
Victor
Nilsson Lindeloef
4
Andreas
Granqvist
6
Ludwig
Augustinsson
17
Viktor
Claesson
13
Gustav
Svensson
8
Albin
Ekdal
10
Emil
Forsberg
9
Marcus
Berg
20
Ola
Toivonen
22
Fabian
Schaer
2
Stephan
Lichtsteiner
1
Yann
Sommer
6
Michael
Lang
20
Johan
Djourou
5
Manuel
Akanji
13
Ricardo
Rodriguez
11
Valon
Behrami
10
Granit
Xhaka
23
Xherdan
Shaqiri
15
Blerim
Dzemaili

Svédország

Kezdők
1Robin Olsen
2Mikael Lustig
82
82
31
30
3Victor Nilsson Lindeloef
4Andreas Granqvist
6Ludwig Augustinsson
17Viktor Claesson
13Gustav Svensson
8Albin Ekdal
10Emil Forsberg
82
81
66
9Marcus Berg
90
90
20Ola Toivonen
66
7Sebastian Larsson
12Karl-Johan Johnsson
23Kristoffer Nordfeldt
5Martin Olsson
11John Guidetti
14Filip Helander
16Emil Krafth
18Pontus Jansson
19Marcus Rohden
21Jimmy Durmaz
22Isaac Kiese Thelin
Cserék

Svájc

Kezdők
22Fabian Schaer
2Stephan Lichtsteiner
1Yann Sommer
6Michael Lang
94
90
20Johan Djourou
5Manuel Akanji
13Ricardo Rodriguez
11Valon Behrami
61
61
10Granit Xhaka
68
68
23Xherdan Shaqiri
15Blerim Dzemaili
73
73
14Steven Zuber
73
73
19Josip Drmic
12Yvon Mvogo
21Roman Buerki
3Francois Moubandje
4Nico Elvedi
7Breel Embolo
8Remo Freuler
9Haris Seferovic
16Gelson Fernandes
17Denis Zakaria
18Mario Gavranovic
Cserék