Társoldalunk:

Az angol kapitánynak maga volt a megváltás a büntetőpárbaj

2018.07.04. 09:27

Gareth Southgate-et kinevezésekor egyetlen képpel azonosították nemcsak az angol szurkolók, de szerte a világban, mindenki, aki kicsit is konyít a focihoz. Huszonkét évet kellett várni, hogy megszabduljon a gyötrő rémképtől.

Természetesen erről a képről van szó: 

Másodpercekkel azután készült, hogy Gareth Southgate kihagyta az utolsó tizenegyest az 1996-os angliai Európa-bajnokságon a Németország elleni elődöntőben (1-1, tizenegyesekkel 6-5 oda).

A kép és maga a tizenegyes beégett az angol tudatba, ugyanúgy része lett a folklórnak, mint az őrségváltás a Buckingham-palota előtt, vagy mint a Tower hollói. Sőt, 1996 óta nagyjából ezzel azonosítják ellenségei az angol válogatottat, a balszerencse, a balfékség szinonimája lett, a képes szótárban ott virít az "angol futballista" szócikk mellett.

Huszonkét évet kellett várni, hogy végre le lehessen satírozni, fal felé fordítani a képet a National Galleryben (kell, hogy legyen ott is belőle egy példány), és felszabadult, örömittas szívvel ünnepelhessen mindenki, aki angol, de főleg Gareth Southgate. 

Redemption @england #worldcup

A post shared by BBC SPORT (@bbcsport) on

Anglia ugyanis negyedik nekifutásra, története során először képes volt megnyerni egy tizenegyespárbajt egy világbajnokságon. Hogy ez mennyire hosszú várakozás volt, azt jól szemlélteti, hogy a 23 fős angol vb-keretből ketten - Marcus Rashford és Trent Alexander-Arnold - még meg sem születtek, míg ugyancsak ketten - Dele Alli és Ruben Loftus-Cheek - csak pár hónappal korábban látták meg a napvilágot.