Az angol kapitánynak maga volt a megváltás a büntetőpárbaj

fbl Horizontal
England's coach Gareth Southgate celebrates after the penalty shootout at the end of the Russia 2018 World Cup round of 16 football match between Colombia and England at the Spartak Stadium in Moscow on July 3, 2018. / AFP PHOTO / Juan Mabromata / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
Gareth Southgate-et kinevezésekor egyetlen képpel azonosították nemcsak az angol szurkolók, de szerte a világban, mindenki, aki kicsit is konyít a focihoz. Huszonkét évet kellett várni, hogy megszabduljon a gyötrő rémképtől.
Vágólapra másolva!

Természetesen erről a képről van szó:

Másodpercekkel azután készült, hogy Gareth Southgate kihagyta az utolsó tizenegyest az 1996-os angliai Európa-bajnokságon a Németország elleni elődöntőben (1-1, tizenegyesekkel 6-5 oda).

A kép és maga a tizenegyes beégett az angol tudatba, ugyanúgy része lett a folklórnak, mint az őrségváltás a Buckingham-palota előtt, vagy mint a Tower hollói. Sőt, 1996 óta nagyjából ezzel azonosítják ellenségei az angol válogatottat, a balszerencse, a balfékség szinonimája lett, a képes szótárban ott virít az "angol futballista" szócikk mellett.

Huszonkét évet kellett várni, hogy végre le lehessen satírozni, fal felé fordítani a képet a National Galleryben (kell, hogy legyen ott is belőle egy példány), és felszabadult, örömittas szívvel ünnepelhessen mindenki, aki angol, de főleg Gareth Southgate.

Redemption @england #worldcup

A post shared by BBC SPORT (@bbcsport) on

Anglia ugyanis negyedik nekifutásra, története során először képes volt megnyerni egy tizenegyespárbajt egy világbajnokságon. Hogy ez mennyire hosszú várakozás volt, azt jól szemlélteti, hogy a 23 fős angol vb-keretből ketten - Marcus Rashford és Trent Alexander-Arnold - még meg sem születtek, míg ugyancsak ketten - Dele Alli és Ruben Loftus-Cheek - csak pár hónappal korábban látták meg a napvilágot.