Kis pénz, nagy foci: heti fizetésüket kapják a belga sztárok a vb-címért

fbl Horizontal
Belgium's midfielder Kevin De Bruyne speaks during a press conference at the Saint Petersburg Stadium in Saint Petersburg on July 9, 2018, on the eve of their Russia 2018 World Cup semi-final football match against France. / AFP PHOTO / Giuseppe CACACE
Vágólapra másolva!
A belga fociválogatott remek játékkal, története során második alkalommal jutott be a világbajnokság elődöntőjébe. A sportsiker mellé, természetesen, már pénz is jár.
Vágólapra másolva!

Belgium 1986 után másodszor léphet pályára vb-elődöntőben. Mexikóban Enzo Scifóék még csak a világraszóló dicsőségért hajtottak, Oroszországban viszont már más a helyzet: Kevin De Bruyne és társai a vállveregetés mellett nem elhanyagolható anyagi elismerésre is számíthatnak. Bár, jobban megnézve, az átlagember számára csillagászatinak tűnő összegek, a csapat legnagyobb sztárjainak zsebpénznek tűnnek.

Akármi is lesz a vége, küldik a pénzt!

A HLN (Het Laatste Nieuws) belga lap gyűjtötte össze a számokat. A cikkből kiderül, hogy pénzügyi értelemben a Belga Labdarúgó-szövetségnek lesz igazán oka örömre, a nemzetközi szövetség, azaz a FIFA igen mélyen a zsebébe nyúl, hogy elismerje a nemzeti csapatok erőfeszítéseit.

A 4. helyért 17,8 millió eurót (kb. 5,8 milliárd forint), a bronzéremért 19,4 millió eurót (6,3 milliárd Ft), a döntő vesztesének 22,6 millió eurót (7,3 milliárd Ft), míg a világbajnoknak 30,7 millió eurót (9,9 milliárd Ft) utalnak egy zürichi bankszámláról.

A pénz jórészét - vélhetően - a játékosok között osztják majd a nemzeti szövetségek, a sikert kiharcoló 23 játékos viszont nem ebből a pénzből fog új életet kezdeni.

Ugyan már, Kevin! Ki a kicsit nem becsüli... Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A 4. helyért 280 ezer, a bronzéremért 312 ezer, az ezüstért 330 ezer, míg a világbajnoki címért 445 ezer euró járna a belga focistáknak. Csak összehasonlításképpen: az esetleg elveszített döntőért járó 330 ezer euró éppen Kevin De Bruyne heti(!) fizetése a Manchester Citynél.

Ehhez képest Roberto Martínez szövetségi kapitány kifejezetten jól jár: az elődöntőbe jutásért már biztosan számíthat 750 ezer euróra, míg, ha bejutnak a döntőbe, akkor ez az összeg 1 millió euróra emelkedik, egy történelmi vb-győzelemet pedig 1,5 millió euróval hálálnának meg neki a brüsszeli munkaadói.