Szabadságra ment a videobíró? Egy tizenegyes járt volna a horvátoknak

Korea Republic v Germany : Group F - 2018 FIFA World Cup Russia Russia June 2018 FIFA World Cup Kazan 2018
KAZAN, RUSSIA - JUNE 27: Referee of the match goes to check FIFA VAR screen during the 2018 FIFA World Cup Russia Group F match against Korea Republic at the Kazan Arena in Kazan, Russia on June 27, 2018. Gokhan Balci / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az ember azt is gondolhatná, hogy szabadságra ment (vagy küldték) a videobírót a labdarúgó-világbajnokságon, tekintettel arra, hogy a két elődöntőben gyakorlatilag egyszer sem használták. Pontosabban: az angol-horvát meccs első félidejének végén jelezték Cakir bírónak, hogy van néznivaló, de komoly beavatkozásra nem került sor. Bede Ferenc volt FIFA-játékvezető, az Origo szakértője három érdekes esetet elemez a szerdai moszkvai elődöntőről. Kiderül, hogy a török sztárbíró, Cakir sem tévedhetetlen. 
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

A 21. percben a felezővonalnál Kane egyedül lépett volna ki, azonban Lovren testtel nekiszaladt szabálytalanul, amit a játékvezető közvetlen szabadrúgással büntetett. Nagy meglepetésre lapos büntetést nem alkalmaz, pedig ez minimum egy ígéretes támadás megállítása volt, egyértelmű sárga lap, csak azért nem nyilvánvaló gólhelyzet (piros lap), mert a kaputól távol volt a szituáció.

A 30. percben érdekes jelenet történt. A labda a horvát kapust érintve elhagyta a játékteret, az asszisztens kirúgást ítélt szöglet helyett, de a játékvezető egy harmadik megoldást választott, és lesállás miatt közvetett szabadrúgást adott - teljesen érthetetlenül a horvát csapat javára.

Az első félidő hosszabbításában egy rögzített pontrúgás után Lovrent a büntetőterületen kézzel visszatartották. Az eset után a játékvezető lefújta az első félidőt, azonban arról informálták, hogy videókontroll alatt van a szituáció. Ilyenkor fontos, hogy a játékvezető a végső döntésig ne hagyja el a játékteret. A vizsgálatot befejezve szünetre vonultak a csapatok. A visszajátszás alapján büntetőt kellett volna ítélni a horvát csapat javára. Ez tehát Cakir súlyos hibája volt az angol-horvát találkozón.