Társoldalunk:

Ha Anglia kikap, az asszony is számíthat a verésre

2018.07.12. 19:55

A labdarúgó-világbajnokságok idején sajnálatos módon érzékelhetően megnő az angol háztartásokban a családon belüli, főleg nők sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények száma. Erre kívánja felhívni a figyelmet, illetve próbál fellépni ellene egy brit szervezet, amelyik a vébé hajrájára időzítette sokkoló, de hatásos kampányát.

A Nemzeti Központ a Családon Belüli Erőszak Ellen (National Centere for Domestic Violence, NCDV) nevű brit szervezet 2002 óta figyeli, hogy a labdarúgó-világbajnokságok idején hogy változik a családon belül elkövetett erőszakos cselekmények aránya. A számok lehangolóak, arra viszont jók, hogy senki se fordíthassa el a fejét a láttukon. Az NCDV mérései szerint a vb-k idején, ha pályára lép Anglia, akkor 26, ha ne adj isten még ki is kap, akkor 38 százalékkal több esetet jelentenek a rendőrségnek, illetve az ezzel foglalkozó állami vagy civil szervezeteknek. Különösen hátborzongató, hogy vereség esetén még a meccsek másnapján is tizenegy százalékos emelkedést mérnek.

Az NCDV ennek apropóján indította el kampányát "Ha Anglia kikap, akkor ő is" szlogennel, az országszerte kihelyezett köztéri plakátokon pedig egy női arc látható, vérző orral és szájjal, a sápadt arcra a vér rajzolja fel a Szent György-keresztet. 

Az NCDV-hez július 1. és 10. között összesen 2619 bejelentés érkezett családon belüli erőszakról, míg a világbajnokság kezdete előtt, egy hónappal korábban kereken ötszázzal kevesebb hívást kaptak.

Ugyanakkor Mark Groves, az NCDV igazgatója igyekezett hangsúlyozni, hogy nem maga a labdarúgás az oka az erőszakos esetek növekedésének. Az okokat elsősorban a társadalomban egyre általánosabbá és elfogadottabbá váló erőszakban kell keresni, a focivébék felfokozott hangulata erre csak rátesz egy lapáttal.

 Számos tényező közrejátszik, hogy a focivébék idején több a családon belüli erőszakos eset. A hevesebb vérmérséklet, az elfogyasztott alkohol, illetve a tömeg hatása, amellyel sodródva könnyebben válik valaki az agresszívvá.

 

A Nyugat-Yorkshire-i rendőrség is alátámasztotta, hogy nőtt a meccsnapokon rögzített erőszakos esetek száma - július 7-én, amikor Anglia bejutott az elődöntőbe 128-cal több bejelentést kaptak, mint egy évvel korábban ugyanezen a napon - de ők is hangsúlyozták, hogy a fő hibás az elfogyasztott alkohol, aminek ezúttal csak részben volt köze a focihoz, mert ezúttal a szokatlanul forró brit nyár is jelentősen fokozta az alkoholbevitelt. Ennek ellenére a rendőrség is indított egy kampányt, miszerint butaság a foci miatt elveszíteni a családot, a munkát, a szabadságot és az önbecsülésünket.

Nőjogi szervezetek is hangsúlyozzák, hogy hiba lenne magát a labdarúgást okolni az erőszakos esetek növekedése miatt - ami ráadásul Angliában sem jelent országos tendenciát, vannak olyan országrészek, ahol egyáltalán nincs több erőszakos eset a vébé idején.

A foci és az alkoholfogyasztás kéz a kézben jár, ami hozzájárul az esetek számának növekedéséhez, de korántsem jelentik, hogy ez lenne a bajok gyökere – mondja Sandra Horley, a Menedék (Refuge) nőjogi szervezet igazgatója. – A nők nap mint nap szembesülnek az erőszakkal, nem csak akkor, amikor meccs van a tévében. Számos kampány hívja fel erre a figyelmet, de nem csak a focivébé idején lenne fontos, hogy foglalkozzunk a témával."

A kampány Anglia mellett Svájcban, Franciaországban, Belgiumban és Japánban is elindult, valamennyi országban az eredetihez hasonlóan jól felismerhető nemzeti színekkel.

(Címoldali képünk a szerdai Anglia–Horvátország mérkőzésen készült, és csupán illusztráció.)