Elképesztő mennyiségű pénzt osztanak szét a vébén

Hundred-dollar bills on a clothesline heaven glimmer glow CURRENCY California TROMPE L'ŚIL USA America SKY cash money United States of America DOLLAR motto FIN
A bunch of 100 Dollar notes on a laundry drying rack standing out against the blue sky, in March 2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a 2018-as focivébé összdíjazására 400 millió dollárt különített el. Ebből az összegből mindenkinek jut, még azoknak is, akik 0 ponttal végeztek. Persze a részesedés arányos a helyezéssel, mutatjuk, hogyan oszlik el ez a félelmetesen sok pénz.
Vágólapra másolva!

A 400 millió szigorúan az a rész, amelyet a vb résztvevői között osztanak szét, van azonban még plusz 209 millió dollár, amit azok a klubok kapnak, amelyek delegáltak játékosok a világbajnokságra. Ez a pénz egyébként háromszor több, mint amennyit 2014-ben fizetett a FIFA. Valamint ott van még egy 48 milliós keretösszeg, amit a 32 válogatott felkészülésére szánt a szövetség.

És akkor jöjjön az érdekes rész, azaz ki mennyit szakít a 400 000 000-ból:

Az ábrán látható, hogy a döntőben összesen 66 millió dollárt osztanak szét, a győztes 38, a vesztes 28 millióval gazdagodik. Nem rossz vigaszdíj az ezüstérmesnek.

Az is megállapítható, hogy a csoportkört túlélő országok nyereményén jelentőset emelt a FIFA. Arányaiban a legnagyobb nyereménynövekedés 2006 és 2010 között figyelhető meg.

Az akkori győztes Olaszország 2 millióval kevesebbet kapott, mint idén a leendő negyedik helyezett.

A csoportkörben elvérző 16 együttesnek viszont továbbra is meg kell elégednie a "szerény" 8 millió dollárral (plusz a fentebb említett másfél milliós felkészülési díjjal).

Összesen tehát 657 millió dollárt oszt szét a FIFA az idei tornán, ezt 2022-ben várhatóan 40 millióval még megtoldja, így nem 400, hanem 440 milliót szórnak majd szét a válogatottak között.