Szinte hibátlanul dolgozott a videobíró a világbajnokságon

fbl WC Horizontal FOOTBALL WORLD CUP CONTROL SCREEN REFEREE COMPUTER
A view of the video assistant refereeing (VAR) operation room at the 2018 FIFA World Cup Russia International Broadcast Centre (IBC) in Moscow on June 9, 2018. / AFP PHOTO / Mladen ANTONOV
Vágólapra másolva!
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság péntekig lejátszott 62 mérkőzésén mintegy 440 esetben vették igénybe a tornán debütáló videobíró-rendszert (VAR), és Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke maradéktalanul elégedett az újítással.
Vágólapra másolva!

Két mérkőzés, a szombati bronzmeccs (Belgium–Anglia) és a vasárnapi döntő (Franciaország–Horvátország) van már csak hátra az oroszországi futballvilágbajnokságról, azaz eljött az ideje, hogy a FIFA számot vessen a vébék történetében első ízben használt videobíró-rendszerrel (VAR).

A FIFA elégedett a videós rendszerrel Forrás: AFP/Mladen Antonov

Mint kiderült, az eddigi 62 találkozón, összesen 440 alkalommal vettek górcső alá egy-egy esetet a moszkvai videós szobában ülő játékvezetők, de – bármilyen kevésnek is tűnik – mindössze 19 alkalommal javasolták a játékvezetőnek, hogy maga is nézzen meg egy-egy szituációt a pálya melletti monitoron. Ebből az egy híján húsz esetből a mérkőzést vezető sporttárs 16 alkalommal felülbírálta saját korábbi ítéletét.

„Lejárt a lesgólok ideje – jelentette ki magabiztosan Gianni Infantino, a FIFA elnöke. –

A VAR révén őszintébb lesz a játék, sokkal átláthatóbb, és a rendszer segít jó döntést hozni a bíróknak.

Infantino és a FIFA számításai szerint a videoasszisztens bevezetésével az eddigi 95-ről 99,2 százalékra emelkedett a helyes játékvezetői döntések aránya. A 16 felülbírált döntősről pedig azt mondta: