Társoldalunk:

Szinte hibátlanul dolgozott a videobíró a világbajnokságon

2018.07.13. 21:37

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság péntekig lejátszott 62 mérkőzésén mintegy 440 esetben vették igénybe a tornán debütáló videobíró-rendszert (VAR), és Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke maradéktalanul elégedett az újítással.

Két mérkőzés, a szombati bronzmeccs (Belgium–Anglia) és a vasárnapi döntő (Franciaország–Horvátország) van már csak hátra az oroszországi futballvilágbajnokságról, azaz eljött az ideje, hogy a FIFA számot vessen a vébék történetében első ízben használt videobíró-rendszerrel (VAR). 

A FIFA elégedett a videós rendszerrelForrás: AFP/Mladen Antonov

Mint kiderült, az eddigi 62 találkozón, összesen 440 alkalommal vettek górcső alá egy-egy esetet a moszkvai videós szobában ülő játékvezetők, de – bármilyen kevésnek is tűnik – mindössze 19 alkalommal javasolták a játékvezetőnek, hogy maga is nézzen meg egy-egy szituációt a pálya melletti monitoron. Ebből az egy híján húsz esetből a mérkőzést vezető sporttárs 16 alkalommal felülbírálta saját korábbi ítéletét.

„Lejárt a lesgólok ideje – jelentette ki magabiztosan Gianni Infantino, a FIFA elnöke. – A világ fejlődik, és most jobb hely, mint korábban volt. A VAR nem megváltoztatja, hanem megtisztítja a labdarúgást. A VAR révén őszintébb lesz a játék, sokkal átláthatóbb, és a rendszer segít jó döntést hozni a bíróknak. 

Infantino és a FIFA számításai szerint a videoasszisztens bevezetésével az eddigi 95-ről 99,2 százalékra emelkedett a helyes játékvezetői döntések aránya. A 16 felülbírált döntősről pedig azt mondta: Tizenhat rossz ítélet helyett született tizenhat jó ítélet.