Társoldalunk:

Bede Ferenc: Nagy bírói hibákat hozott a vb-döntő

2018.07.15. 19:13

Az Origo szakértője, Bede Ferenc a világbajnoki döntő után nem sokkal jelentkezett értékelésével.

Bede FerencForrás: Origo

A 18. percben szabadrúgásból a franciák kapu elé ívelték a labdát, a rúgás elvégzésekor Pogba valószínűleg leshelyzetben volt, bár a vonalat nem húzták be a nézők számára. A felugró fejelő horvát játékossal együtt ugrik Pogba, akinek testi közelsége - össze is érnek -, hatással van Manzukic cselekvő képességére. A horvát játékos saját kapujába csúsztatta a labdát. A helyes ítélet lesállás miatt közvetett szabadrúgás a horvátok javára, ha a francia játékos a rúgás pillanatában valóban lesen állt.

A 24. percben egy szabadrúgásnál a keresztbe szálló labdánál a tizenhatoson belül Mandzukicot kézzel szabálytalanul visszatartották. Megszokhattuk a világbajnokságon, ha a játékvezető nem észleli az esetet a videobíró ilyenkor nem jelez a számára.

A 35. percben az oldalról keresztbe rúgott labda Perisic kezéről a kapuvonalon kívülre került. A szituáció olyan gyorsan történt, hogy az argentin játékvezető szögletrúgás helyett kirúgást ítélt. A videobíró jelezte a játékvezetőnek, hogy nézze vissza a szituációt. Nem volt egyszerű eset, hiszen a játékvezető megnézte, majd elindult a játéktér felé, de visszafordult, újból megnézte, majd ezek után büntetőt ítélt a franciák javára. A visszajátszáson látszik, hogy a keresztbe szálló labda nem elakadt Perisic balkezén, hanem kezét felülről lefelé mozgatva beleütött a labdába, így elkövette a szándékos kezezést. A képanyag alapján elfogadható a videobíró ajánlása, jogos a büntető megítélése. Sárga lapot a kezezésért automatikusan nem kell adni, a labda nem a kapu felé, hanem keresztbe szállt, és nem állított meg ígéretes akciót.