A horvátok lenyűgözőek voltak, az argentin bíró belenyúlt a meccsbe

Sorfal, francia válogatott, horvát válogatott, foci, vb
A vb-győztes francia csapat tagjai sorfalat álltak az ezüstérmes horvátoknak
Vágólapra másolva!
A francia válogatott 4-2-re legyőzte Horvátországot az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjében, ezzel 1998 után megnyerte története második vb-trófeáját. A meccs emberének választott Antoine Griezmann elmondta, hogy megfordult a fejében, hogy lemásolja Zinédine Zidane panenkás vb-döntőbeli gólját, míg a torna legjobb játékosának választott Luka Modric olyan illusztris társasághoz csatlakozott, mint Zinédine Zidane, Johan Cruyff, Diego Maradona, Pelé vagy Puskás Ferenc.
Vágólapra másolva!

A horvátok kezdték jobban a mérkőzést, a 18. percben mégis a franciák szereztek vezetést, miután Antoine Griezmann szabadrúgása után Mario Mandzukic a saját kapujába csúsztatott. A horvát válogatott támadó a futballtörténelem első játékosa lett, aki öngólt szerzett vb-döntőn.

Ráadásul ez volt az oroszországi világbajnokság 12. öngólja, ezen a tornán kétszer annyi született, mint az 1998-as Mundialon.

A mérkőzés hajrájában Mandzukic a francia kapuba is betalált, ezzel beállított két rekordot: Puskás Ferenc, Czibor Zoltán, Gerd Müller és Zinédine Zidane után a vb-történelem ötödik játékosa, aki BL-döntőben és vb-döntőben is gólt tudott szerezni.

És második játékos, aki egy vb-mérkőzésen belül gólt szerzett és a saját csapatának is betalált. Korábban a holland Ernie Brandts vitte véghez ezt a bravúrt az 1978-as világbajnokságon Olaszország ellen.

Úgy tűnik, ezen a világbajnokságon minden a franciák kezére játszott. A 38. percben már úgy vezettek 2-1-re, hogy Antoine Griezmann büntetőből szerzett gólja az első kaput eltaláló lövésük volt a vb-döntőn.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, a horvátok nagyot játszottak. Félénken kezdtük az összecsapást, de ez nem meglepő, mivel vb-döntőt játszottunk. Ezt követően viszont felgyorsult a játékunk, és megérdemelten nyertünk. Alig várjuk, hogy a magasba emeljük a kupát, majd visszavigyük Franciaországba – mondta a mérkőzés legjobbjának választott Antoine Griezmann, aki a francia válogatott második gólját szerzete tizenegyesből.

(a 2006-os vb-döntőben így lőtt gólt az olasz Gianluigi Buffonnak), de végül belsővel lőttem" – tette hozzá a francia csapat játékosa.

Antoine Griezmann szinte minden francia támadásban szerepet játszott a világbajnokságon Forrás: AFP/Franck Fife

Alan Shearer, az angol válogatott egykori legendás csatára úgy érzi, a játékvezető belenyúlt a meccsbe, amikor büntetőt ítélt Ivan Perisic kezezése után.

„Ilyen nevetséges ítéletnek sohasem szabadna befolyásolnia egy világbajnoki döntőt. Egyszerűen többet érdemel a torna.

– mondta a 63-szoros angol válogatott csatár, Alan Shearer.

Ivan Rakitic volt a horvát csapat egyik legjobbja a döntőben Forrás: AFP/Odd Andersen

Ivan Rakitic, a horvát válogatott játékosa úgy érzi, nem vallottak kudarcot, a franciák egyszerűen szerencsésebbek voltak.

A franciák ma három lövésből négy gólt szereztek. Mindezek ellenére gratulálok Franciaországnak, megérdemelték a vb-győzelmet."

Zlatko Dalic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya úgy érzi, csapata most játszott a legjobban a világbajnokságon.

Zlatko Dalic vigasztalja játékosait az elvesztett vb-döntő után Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

„Gratulálok a franciák világbajnoki címéhez. Úgy érzem, az első húsz percben jól játszottunk, uraltuk a mérkőzést, majd szereztünk egy szerencsétlen öngólt. Ennek ellenére visszajöttünk a meccsbe, megint domináltunk, de ítéltek ellenünk egy tizenegyest - kezdte az értékelést Zlatko Dalic.

Korábban méltósággal nyertünk és most méltósággal veszítettünk, tiszteletben kell tartanunk, amit ma este az eredményjelző mutat. Gratuláltam a játékosaimnak, mert egytől egyig büszkék lehetünk arra, amit közösen elértünk" – tette hozzá a horvát válogatott szövetségi kapitánya.

Didier Deschamps 20 évvel ezelőtt csapatkapitányként emelhette magasba a vb-trófeát Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Messziről indultunk, kemény munka és út van mögöttünk, de négy évig most mi leszünk a világ tetején.

- mondta Didier Deschamps francia szövetségi kapitány, aki hozzátette, hogy olyan fiatalokkal sikerült elérni a győzelmet, mint például Kylian Mbappé, aki még csak 19 éves. Apropó, a 19 éves és 207 napos Mbappé a brazil Pelé után a futballtörténelem második legfiatalabb játékosa lett, aki gólt szerzett vb-döntőben.

"Nem a legjobban játszottunk, de megmutattuk a világnak, hogy mentálisan is mennyire erősek vagyunk.

- tette hozzá a szövetségi kapitány, aki a német Franz Beckenbauer és a brazil Mario Zagallo után a harmadik edző, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki címet tudott nyerni.

Didier Deschamps a 2016-os Európa-bajnokságra sem hívta meg Karim Benzemát, és ezúttal sem szavazott neki bizalmat a kerethirdetésnél. Ennek ellenére a Real Madrid csatára az Instagramon gratulált korábbi csapattársainak.

Felicitation les gars!!! Well done. World champs

Karim Benzema (@karimbenzema) által megosztott bejegyzés,

„Büszkék lehetünk magunkra, hogy eljutottunk idáig, ilyen magas szintre sikerült lépnünk" – kezdte az értékelést Sime Vrsaljko, a horvát válogatott védője.

Szeretném külön megköszönni a szurkolóinknak, hogy ilyen lelkesen és fegyelmezetten szorítottak nekünk. Nagy nap volt ez Horvátország életében" – tette hozzá az Atlético Madrid játékosa.

Bár a mezőnyjátékosok közül egyedüliként egy percet sem játszott a világbajnokságon Adil Rami, így is nagyon boldogan értékelt a lefújást követően.

Adil Rami epizódszereplőnek sem nevezhető, mégis felhőtlenül tudta élvezni a sikert Forrás: AFP/Jewel Samad

„Hogy mit gondolok a világbajnoki címről? Ez semmiség, teljesen normális számunkra" – mondta viccesen Rami, majd komolyra fordította a szót.

Nem könnyű a csúcsra jutni a világ legnépszerűbb sportágában, de nekünk ez most sikerült. Büszke vagyok, hogy ilyen módon szerezhettem örömöt a hazámnak. Imádom Franciaországot."

A mérkőzés egyik legjobbja a Deschamps által is említett Kylian Mbappé lett, aki a brazil Pelé után a második tinédzser, aki gólt szerzett vb-döntőben. A Fekete Gyöngyszem azonnal reagált is a szupertehetség teljesítményére.

„Ha Kylian ilyen tempóban állítja be a rekordjaimat, akkor lehet, hogy leporolom a csukámat" – írta Pelé közösségi oldalán.

A horvát Luka Modric kapta az világbajnokság legjobb játékosának járó Aranylabdát a vasárnapi döntő után. A brazil Romário érdemelte ki legutóbb - 1994-ben - világbajnokként a legjobbnak járó különdíjat, azóta az aranylabdások nem a győztes csapatból kerültek ki. Modric ezzel olyan illusztris társasághoz csatlakozott, mint Zinédine Zidane, Johan Cruyff, Diego Maradona, Pelé vagy Puskás Ferenc.

„Bármilyen egyéni elismerést elcserélnék a horvát győzelemre. Nem kétséges, hogy a díjam az egész csapat érdeme"

- nyilatkozta a vb-ezüstérmes csapat kapitánya.

Érthető, hogy a horvátok sztárjátékosát nem vigasztalja az egyéni elismerés, mert pár év múlva sokan nem fognak emlékezni arra, hogy ő volt a vb legjobb játékosa. Azt viszont soha nem felejti el senki, hogy Franciaország nyerte a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot.

Ez utóbbi a moszkvai sajtótájékoztatón készült. Nem lehet azt mondani, hogy a játékosok ne lennének oda a szövetségi kapitányukért.