Cseh Lászlóról és pólósainkról szólhat a vizes vb

Vágólapra másolva!
Szombaton Melbourne-ben a szinkronúszás selejtezőjével megkezdődik a 12. úszó-, műugró-, hosszútávúszó-, szinkronúszó- és vízilabda-világbajnokság. Ott, ahol az év elején még Roger Federernek, Serena Williamsnak és Marija Sarapovának tapsoltak a nézők a teniszezők Australian Open-viadalán, vagyis a Rod Laver Arénában, jövő vasárnaptól Michael Phelps, Laure Manaudou, s remélhetőleg Cseh László lesz a középpontban. Az első világcsúcs mindenesetre már a rajt előtt megszülethet, tudniillik a "vizes" vb-re 175 országból várt több mint kétezer induló részvételi rekordot jelentene.
Vágólapra másolva!

Az ausztrálok a világbajnokságra egy 50x25 méteres, 3 méter mély mobil nagymedencét, és egy bemelegítésre szolgáló kisebbet építettek. A multifunkcionális Rod Laver Arénában a teniszezőket tizenötezren figyelhetik, de a vb-re kialakított "vizes komplexumban" a médiatribün és a versenyzők szektora miatt csak 11 270 néző ülhet fel a lelátókra. Érdekesség, hogy az úszódöntőkre szóló legdrágább belépőjegy 198 ausztrál dollárba, hozzávetőleg harmincezer forintba kerül, míg a vízilabdatorna fináléira (a helyszín a Melbourne Sports and Aquatic Center) csupán 78 dollárba, vagyis tizenkétezer forintba.

No persze a házigazdák inkább az úszásra kíváncsiak: a legutóbbi négy vb-n második helyen végeztek az éremtáblán. Mondani sem kell, hogy az élen 1998-ban (Perth), 2001-ben (Fukuoka), 2003-ban (Barcelona) és 2005-ben (Montreal) is az Egyesült Államok zárt. Borítékolható, hogy a Montrealban tizenöt vb-címet begyűjtött amerikaiak sorozata Melbourne-ben sem szakad nem. Az ausztrálok legnagyobb sztárja, az ötszörös olimpiai bajnok Ian Thorpe az athéni ötkarikás játékok után gyakorlatilag befejezte az úszást, bár a visszavonulását csak tavaly novemberben jelentette be. Az Egyesült Államok válogatottjából a közelmúlt nagyjai közül senki sem hagyta abba, s a Michael Phelps, Aaron Peirsol, Ian Crocker, Brendan Hansen négyes vezérletével most is tarolhat.

Michael Phelps az athéni olimpián hat aranyat és két bronzot nyert, két éve a montreali vb-n pedig öt aranyat és egy ezüstöt - még nincs 22 éves, de már tízszeres világbajnok. Montrealban 200 gyorson és 200 vegyesen, valamint három váltóban győzött (100 pillangón Crocker megelőzte), 400 vegyesen nem indult, s ezt a számot akkor Cseh László nyerte. Melbourne-ben azonban Phelps mindkét vegyesúszó számot bevállalja, emellett egyéniben a 100 és 200 pillangót, valamint a 200 gyorsot nézte még ki magának. Az idei eredmények alapján kétségkívül 400 vegyesen is neki áll a zászló, s Csehnek még a tunéziai Oszama Melluli, valamint az olasz Luca Marin - aki a tavalyi helsinki rövid pályás Európa-bajnokságon lehajrázta - is kemény ellenfele lesz. Ezzel együtt világbajnokunk azzal a céllal indul, hogy megvédje a címét.

Vb-csapatunk mindössze kilenc versenyzőt számlál, Cseh mellett Bodor Richárd, Gyurta Dániel, Kerékjártó Tamás, Verrasztó Dávid, Boulsevicz Beatrix, Hosszú Katinka, Szepesi Nikolett és Verrasztó Evelyn áll majd rajtkőre. S bár érmet csak Csehtől várhatunk, döntős helyezésekre mindenképpen számíthatunk. A 200 mellen Athénban olimpiai ezüstérmes Gyurta tavaly nyáron a margitszigeti Eb-n nem került fináléba, viszont az év végén a rövid pályás Európa-bajnokságon aranyérmes lett, és most az ötven méteres medencében is visszakerülhet a legjobbak közé. Kiss László szövetségi kapitány Cseh mellett Gyurtától is érmet remél.

Visszatérve még a nemzetközi mezőnyre, a nőknél mindenképpen a francia Laure Manaudou lehet a vb egyik nagy csillaga. A 20 éves Manaudou a margitszigeti Eb-n egyéniben négy aranyérmet nyert, a 100 hát, a 200 vegyes, a 400 és 800 gyors fináléjában sem talált legyőzőre, s utóbbi két számban fantasztikusan szerepelt: 400-on saját világrekordját múlta felül, 800-on pedig a keletnémet Anke Möhring 1987-es Európa-csúcsát. Melbourne-ben pedig 800-on célba veheti az amerikai Janet Evans 1989-es világrekordját is.

Ehhez az is motivációt jelenthet, hogy a vb-n a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a világcsúcsokat 19 500 euróval, azaz 4,87 millió forinttal jutalmazza. De az érmek is "fizetnek": a vb-arany 9360 (2,3 millió forint), az ezüst 5460 (1,4 millió forint), a bronz pedig 3900 eurót (975 ezer forint) ér, míg a győztes váltók összesen 23 400 eurót (5,8 millió forint) kapnak.

Műugrásban - a Melbourne Sports and Aquatic Centerben - három magyar versenyző indul: Barta Nóra, Kormos Villő, Mátyás Melinda. Közülük az Eb-bronzérmes Barta Nóra 1 méteren és 3 méteren is esélyes a tizenkettes döntőbe jutáshoz, de 3 méteren sokkal fontosabb a jó szereplés, mert itt a finálés részvétel olimpiai kvótát ér. Hosszútávúszásban Barsi Klaudia, Kovács Rita, Gercsák Balázs és Gercsák Csaba képviseli színeinket, s a többszörös vb- és Eb-érmes Kovács szerepelhet a legjobban, ami pontszerzést jelenthet. Szinkronúszásban nem lesz magyar induló.

Fábik Tibor