Kásásék nyögvenyelősen verték a románokat

Vágólapra másolva!
Sok hibával játszva, nehéz meccsen mindössze 11-9-re győzött a magyar férfivízilabda-válogatott Románia ellen, de így is százszázalékos teljesítménnyel, csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé a melbourne-i világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

Eredmény, D csoport, 3. forduló:
Magyarország - Románia 11-9 (1-0, 3-2, 3-2, 4-5)
v.: Balfanbajev (kazah), Stampalija (horvát)
gól: Kásás 4, Molnár T. 2, Varga Dénes 1, Madaras 1, Szívós 1, Kiss G. 1, Biros 1, illetve Matei 3, Radu 2, Georgescu 2, Dunca 2
gólok emberelőnyből: 9/4, illetve 12/6

Elvileg nem okozhatott problémát a magyar férfivízilabda-válogatottnak Románia csapata, hiszen Kásásék a legutóbbi két egymás elleni mérkőzésen 24 góllal terhelték meg keleti szomszéd hálóját. A februári, kolozsvári tornán 12-3-ra, egy hónappal később a márciusi, debreceni Volvo-kupán 12-5-re győzött az együttes.

Ennek ellenére a melbourne-i csata nehezen indult... Az első két támadást kapusbravúrok zárták le, majd Szécsi Zoltán emberhátrányos helyzetben mutatott be 3 másodpercen belül két parádés védést. Nem lehetett panasz a másik oldalon Berttini Nenciura sem, a román hálóőr hibátlanul védett, többek között két emberelőnyös magyar helyzetet (Benedek és Kásás bombáját) is az ő bravúrja hiúsított meg.

Hiába védekezett magas szinten a csapat, támadásban rengeteget hibáztak a játékosok. Hogy a negyed magyar előnnyel záruljon, arról Kásás gondoskodott, aki a Szívós elleni szabálytalanságért megítélt ötméterest értékesítette (1-0).

Forrás: EPA

A második negyed elején ismét a románok hozták el a labdát, az esélyt azonban Bonca rontotta el, pontosabban Szécsi, aki bravúrral fogta a ziccert. A következő helyzet azonban már nem maradt ki, a Firenzében légióskodó Cosmin Radu szépen centerezett a magyar kapuba (1-1).

Az ellentámadásból Molnár ügyes húzással használta ki az emberelőnyt (2-1), majd egy lefordulást követően Varga Dániel önzetlen passzát Kásás váltotta gólra (3-1). Varga Dénes találatával háromra nőtt az előny, de ez sem törte meg a románok ellenállását, Matei bombájával 4-2-re alakult az eredmény.

A harmadik negyedben sem javult az úszóteljesítmény, ismét a románokhoz került a labda, ám amíg Radu a kapufára húzta, addig a másik oldalon kásás már harmadszor mattolta Nenciut. De nem lehetett pihenni, Georgescu vízre pattintott labdája a bal felsőben landolt, majd Fodor kiállítását Dunca használta ki (5-4).

A helyzet élesedett, a kazah, horvát bírókettős próbálta versenyben tartani ellenfelünket, máskülönben minek lehetett betudni azt a tényt, hogy érvénytelenítették Varga Dániel teljesen szabályos gólját. Szerencsére a románok elszórakozták emberelőnyüket, Madaras viszont betalált (6-4). Az utolsó fél percben még Szívós megtalálta a jobb alsóba vezető utat, így az utolsó 8 percnek háromgólos előnnyel vághatott neki együttesünk.

A szokásoknak megfelelően negyedszer is Románia hozta el a labdát a ráúszásnál, ezúttal Dunca révén gyorsan ki is használta a helyzeti előnyt (7-5). A másik oldalon Kiss Gergely végzett el egy szabaddobást olyan gyorsan, hogy nem lehetett megakadályozni a labda bal alsó sarokba kerülését. Matei révén azonnal jött a válasz, ám Fodor és Molnár egy megúszást követően a képzeletbeli gólvonalig kijátszotta a ziccert (9-6).

Radu örömét Kásás ejtése csökkentette (10-7), s mivel Vlad Hagiu kapitány végig reklamálta a meccset, talán azt sem látta, amikor Georgescu szinte szétszaggatta a hálót 8 méterről megeresztett lövésével (10-8).

Három perccel a meccs vége előtt Biros is feliratkozott a góllövők közé, Matejre újfent nem figyeltünk, de ez már nem osztott, nem szorzott. a magyar válogatott nehéz meccsen, sok-sok hibával játszva 11-9-re győzött, s csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé.

"Minden tét nélküli meccsben benne van az ilyen. A románok, miután a kanadaiaktól kikaptak, bátran próbálkozhattak ellenünk, s ebből jobban jöttek ki. Ha néggyel tudtunk volna vezetni, akkor másképpen alakul a dolog. Így viszont, hogy az első negyed szorosabbra sikerült, feszültebbé vált a csapat. De szerintem jól jött ez a küzdelmesebb meccs, nem baj, hogy nagy feszültségben játszottunk egy nehéz negyeddöntő előtt" - nyilatkozta Kemény Dénes szövetségi kapitány.