Cseh László országos csúccsal sem döntős

Vágólapra másolva!
Cseh László magyar rekorddal a 15. időt érte el a 200 m gyors elődöntőjében indulók között, miáltal nem jutott be a keddi fináléba a melbourne-i úszóvébén.
Vágólapra másolva!

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Melbourne-ből

A délutáni úszóprogramot megelőzően hatalmas tömeg hömpölygött a Rod Laver Arena felé Melbourne belvárosából. A villamosokon és metrókon olyan sokan voltak, hogy többekkel együtt úgy döntöttem, gyalog teszem meg az utat az uszodáig. A 10 perces séta során ausztrál szurkolók meglátták a nyakamban fityegő akkreditációs kártyámat és rajta a "Hungary" feliratot, boldogan újságolták, hogy számtalan magyar úszót ismernek, és már sorolták is tört magyarsággal a neveket: Egerszegi, Darnyi, Cseh.

Utóbbit pedig láthatták is az esti programban, hiszen versenyzőnek a 200 méteres gyorsúszás elődöntőjében állt rajthoz. Bár a Kőbánya SC klasszisa nem számított esélyesnek, délelőtti egyéni csúcsa mégis bizakodásra adott okot.

Nem kellett csalódnunk, hiszen Cseh 1.48.89 percet úszva megdöntötte Szabados Béla 10 évvel ezelőtt, 1997. május 20-án felállított országos csúcsát (1.49.00). Az már a mezőny erősségén múlott, hogy úszónk rekorddal is csupán a 15. helyen végzett.

Cseh egyébként futamában együtt tempózott nagy riválisával, Michael Phelpssel - akivel majd a vegyesúszó-számokban is össze kell majd mérnie tudását -. az amerikai fenomén egyébiránt ennek a számnak is nagy esélyese.

"Az utolsó 50 méteremmel elégedetlen voltam, nem úgy sikerült, ahogy számítottam rá. Ha viszont az elért országos csúcsot nézem, nem lehet okom panaszra" - mondta lihegve Cseh László.

A másik magyar érdekeltünk a 100 méteres hátúszásban a legjobb 16 közé jutó Szepesi Nikolett volt, aki a 2-es pályán úszva újra egyéni csúcsának örülhetett (időeredménye: 1.01.29), ám mindössze 6 századmásodperc választotta el a keddi döntőtől.

Mindenesetre biztató, hogy az összességében a 9. helyen végző Nikolett kedvenc száma, a 200 méteres hátúszás előtt (amelyben világranglista-vezető az idén) ilyen jól úszott.

"Biztos voltam benne, hogy döntőt ér az időm, aztán alig akartam elhinni, hogy mégsem vagyok a nyolc között. Sebaj, mert azért az olimpiai A szintem megvan ezzel az eredménnyel, amely egyéni csúcs, s nagyon örülök neki." - mondta Szepesi.