Vb-elődöntőbe jutottak női pólósaink

Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott 11-9-re legyőzte Kanada csapatát a negyeddöntőben, a Melbourne-ben zajló vizes világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

Eredmény, női vízilabda, negyeddöntő:
Magyarország - Kanada 11-9 (2-3, 4-3, 2-1, 3-2)
v.: Njegouan (szerb), Balfanbajev (kazah)
gól: Stieber 3, Zantleitner 2, Primász 2, Tomaskovics 1, Brávik 1, Pelle 1, Valkai Á. 1, illetve Radu 4, Perreault 2, Monton 1, Campbell 1, Braden 1

Egy döntetlen és két csoportelsőséget érő győzelem után az elődöntőért játszott Kanadával a magyar nőivízilabda-válogatott. A papírforma a mieink sikerét ígérte, nemcsak mert a legutóbbi hét meccsüket megnyerték az ausztrálok mögött második helyen továbbjutott juharlevelesek ellen (utoljára az 1998-as perthi világbajnokságon kaptak ki tőlük), de a jelenlegi vb-n is meggyőzőbb teljesítményt nyújtottak a csoportmeccseken.

Brávik Fruzsina ennek megfelelően 24 másodperc elteltével felavatta a kanadai kapust, aki Primász Ágnes ejtésénél szintén verve volt már, a labda azonban a felső kapufára hullt. Nem kellett sokáig várni a korrekcióra, az első magyar előnyből Primász már a léc alá bombázott, ezután viszont megtört a lendület, és bár mindhárom emberhátrányt sikerült kivédekezni, három távoli lövéssel mégis fordítottak a tengerentúliak (2-3).

Forrás: EPA

Primász Ágnes a magyar csapat egyik húzóembere volt

A második negyed egy Primász által kihasznált magyar előnyel kezdődött, Radu azonban - ismét távolról - ugyancsak megduplázta góljainak számát. Zantleitner először talált be a világbajnokságon egy szép csavarással centerből, Perreault góljára pedig Stieber válaszolt némi szerencsével (5-5). Godova Gábor kapuscserével, míg kollégája, Partick Oaten időkéréssel próbált lendíteni csapata játékán, majd Kanada számunkra a legrosszabbkor megkapta a tornán első ötméteresét, amelyet Radu értékesített. Egy kihasználatlanul hagyott emberelőny után Valkay üresen maradt a bal szélen, és kiegyenlített (6-6), pár másodperccel a dudaszó előtt elengedett labdája azonban a felső lécen landolt.

A harmadik negyed heroikus védekezéssel kezdődött, és a csoportmeccseken 12 gólt gyűjtő Pelle Anikó ötméteres-találatával folytatódott, így 2-1 után először ismét nálunk volt a vezetés. Sőt, egy angyali nyugalommal kijátszott emberlőny végén Stieber visszaállította a meccs eleji kétgólos különbséget, amelyen - szintén előnyből - Braden faragott, vagyis 8-7-tel fordulhattunk rá az utolsó játékrészre.

Harmadszor is az észak-amerikaiak hozták el a labdát, de jól működő védekezésünkkel ezúttal sem tudtak mit kezdeni, Stieber pedig parádés ejtéssel tett pontot az újabb magyar előny végére. Radu szépített, majd Zantleitner újabb látványos húzással gondoskodott róla, hogy a kelleténél azért ne legyen izgalmasabb a vége (10-8). Campbell gólja ugyan még egyszer visszhozta a kanadai reményeket, Tomaskovics jobb szélről a léc alá vágott labdája azonban eldöntötte, hogy 11-9-es győzelemmel a címvédő magyar válogatott jutott be a legjobb négy közé, ahol csütörtökön az Egyesült Államokkal játszik a döntőért.

"Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, de tudtuk, hogy erre számíthatunk. A meccs egyes periódusaiban szétesett a játékunk, de a végén összeszedetten pólóztak a lányok, ennek köszönhetjük győzelmünket" - értékelt e győztes elődöntőt követően Godova Gábor szövetségi kapitány.

- Az elődöntőben az Egyesült Államok csapata következik, mire számíthatunk?
- Ugyanarra az erővízilabdára, mint a kanadaiak ellen. Erősek, fizikailag tökéletes állapotban vannak, de mindent megteszünk azért, hogy a fináléba kerüljünk.

- Láttam, hogy az egyik olasz edző már gratulált is. Mit mondott? - kérdeztük Stieber Mercédeszt.
- Megdicsérte a játékom, és kiemelte azt, hogy mindhárom gólom szép volt.

- Két részre osztanám a találkozót: az első felében gyengélkedett a magyar együttes, aztán a második részében könnyedén lövöldözte a gólokat.
- Teljesen egyetértek. Az első negyedben két góllal vezettünk, aztán szétesett a játékunk, össze-vissza úsztunk, számtalan labdát elveszítettunk, és nem tudtunk mit kezdeni a kanadaiakkal. A nagy szünetben aztán megnyugodtunk, összeállt a védekezésünk, amelyből biztonságosan építhettük támadásainkat. Éreztem, hogy többet kell vállalnom, ennek volt köszönhető a három gólom. Boldog vagyok, hogy sikerült az elődöntőbe jutnunk.

- A legjobb négy között jönnek az amerikaiak...
- Ismerjük őket, ugyanazt a játékstílust képviselik, mint a kanadaiak. Ha a juharleveleseket sikerült megvernünk, talán az amerikaiakkal is megbirkózunk. Mindenesetre most egy nap pihenő következik, aztán jöhet az elődöntő.

További eredmények, negyeddöntő:
Oroszország - Görögország 10-9 (4-5, 2-3, 2-0, 2-1)
Egyesült Államok - Spanyolország 10-6 (1-3, 2-0, 5-0, 2-3)
Ausztrália - Olaszország 12-8 (3-1, 3-2, 4-1, 2-4)

a 15. helyért:
Kuba - Puerto Rico 11-9

a 13. helyért:
Kazahsztán - Kína 12-9

a 9-12. helyért:
Brazília - Új-Zéland 14-7
Hollandia - Németország 8-6

[origo]