Hosszabbítás után kapott ki a pólócsapat a vb-döntőben

Vágólapra másolva!
A melbourne-i világbajnokság döntőjében a magyar férfivízilabda-válogatott hosszabbítás után 9-8-as vereséget szenvedett Horvátországtól, amely története során először lett vb-aranyérmes.
Vágólapra másolva!

döntő:
Magyarország - Horvátország 8-9 (2-1, 1-3, 3-1, 1-2, 1-1, 0-1) - hosszabbítás után
gólszerzők:
Kiss G. 3, Varga Dániel 2, Madaras, Kásás, Szívós, illetve Markovic 2, Barac 2, Vrdoljak, Jokovic, Smodlaka, Djogas, Boskovic
emberelőnyből: 3/11, illetve 6/10
ötméteresből: 1/1, illetve 1/1

Ahogy az az utóbbi években minden világverseny előtt megszokott, a melbourne-i vébére is azzal a céllal utazott ki férfivízilabda-válogatottunk, hogy még az utolsó napon is érdekelt legyen a küzdelmekben, és a legszebben csillogó éremmel térhessen haza.

A csoportkörben sikerült is bemelegítenie a Kemény-gárdának a nagyobb feladatokra, Új-Zéland és Kanada ellen csak a gólkülönbség volt kérdéses, Románia ellen pedig az is belefért, hogy akadozott a gépezet.

A negyeddöntőben a németek ellen is sok ziccert elpazaroltak a mieink, de így sem kellett lerágnia a körmét a kapitánynak, a négy között a spanyolok ellen már jóval magasabb lehetett Kemény Dénes pulzusszáma, de a csapat bizonyította, hogy nagyon tud harcolni, és hosszabbításban kicsikarta a döntőbe jutást.

A fináléban az a Horvátország várt a mieinkre, amely nagyon simán verte az elődöntőben a mindenki által a döntőbe várt szerbeket. Déli szomszédaink negyedszer jutottak el az aranyról döntő mérkőzésig egy nagy világversenyen, de eddig mindig be kellett érniük az ezüsttel, és ami növelhette az optimizmusunk, hogy a magyar válogatott egyszer sem veszített tétmérkőzésen ellenük.

Első félidő

A horvátok hozták el a labdát a ráúszásnál, majd emberelőnybe kerültek Fodor Rajmund kiállítása miatt, amit Barac révén gyorsan értékesítettek. Mi is megkaptuk az első fórt, de Kásás löketét kitolta Vican, majd a kipattanó után egy rossz passz miatt a horvátokhoz került a labda. Szécsi bizonyította kétszer is, hogy Kemény Dénes jól tette, amikor ismét neki szavazott bizalmot, Boskovic és Barac kísérletét is kitolta.

A második magyar kapuralövést is Kásás jegyezte, a támadóidő lejárta előtt vállalta el jó messziről, de a felsőléc kisegítte az ellenfelet. Aztán egy kivédekezett horvát akció végén, Djogas kiállítása miatt kerültünk létszámfölénybe, és Kásás a rövidbe vágta a labdát.

Szerencsénk is volt, amikor a bal kapufán csattant egy kroát bomba, aztán a túloldalon Kiss Gergely bejátszása után Kis Gábort nyúzták centerben, amiért ötméterest kaptunk, amit Kiss küldött a jobb sarokba. A negyed zárásaként megint eggyel többen adogathattunk a horvát kapu előtt, de Szívós lövése levágódott a blokkról, a kipattanót pedig Varga Dániel nem tudta behúzni.

Horvát kapufával indult a második nyolc perc, aztán Vican hatástalanította Kásás próbálkozását, 5-ös számú játékosunk nem adta fel, és egy emberelőnyben is magára vállalta a befejező szerepet, de a lécről a képzeletbeli gólvonalra pattant a labda.

A horvátok sajnos nem tékozolták el a lehetőséget, Varga Dánielt küldték ki a bírót, és Vrdoljak büntetett. Biros éles szögből Vican kezei miatt nem tudta kirojtozni a bal felsőt, az ellenfél viszont gyorsan tudott indulni, és mivel Szécsi szabálytalankodott a megúszó játékossal, így ötöst kaptak a horvátok, amit Boskovic értékesített. Szerencsére gyorsan jött a magyar válasz, Madaras balosa villant, de a túloldalon Smodlaka használta ki, hogy Fodor kiállítása miatt eggyel kevesebben voltunk a medencében.

A mieink emberelőnyös játéka ugyanakkor akadozott, és a kapufa sem volt velünk, Benedek és Biros is a lécet tesztelte, így 4-3-as horvát vezetéssel zárult az első félidő.

Második félidő

Nagyon kellett Szécsi védése, hogy ne húzzanak el kettővel a horvátok, amikor Kásás kiállítása miatt fórban támadtak. Nálunk továbbra sem jelentett előnyt, hogy ha többen voltunk, rendszeresen rosszak voltak a passzok, így nem is alakulhattak jó lövőhelyzetek.

Biros előbb ígéretes pozícióban elejtette a labdát, aztán távolról rápörkölte, a kipattanó éppen Varga Dániel elé került, aki közelről egyenlített, egyben megszerezte a meccs első akciógólját. A Vasas játékosának megjött a lövőkedve, és még sem zavarta meg, hogy az óra megállása miatt percekig a zsűriasztalnál zajlottak az események, amikor újraindult a játék, előnyből zúdított a jobb sarokba.

Barac válaszként a léc alá küldte a labdát, de a harmadik negyed utolsó gólja Szívós nevéhez fűződött, aki Benedek bombája után piszkálta be a kipattanót. Az utolsó felvonásban sikerült elhozni a labdát, de nem sikerült kettőre növelni az előnyt, mert Kiss Gergely a felső lécre lőtt messziről. Aztán Biros révén elpuskáztunk egy fórt, de Kiss pontosabban célzott, végre el tudtunk húzni kettővel.

Forrás: EPA

Kiss Gergely volt a mieink legeredményesebbje három góllal

Varga Dániel akár el is dönthette volna az arany sorsát, de közelről nem tudott túljárni Vican eszén, Szécsi pedig két nagy védés után tehetetlen volt Djogas éles szögből elengedett labdájával szemben. Szívós egy az egyben mehetett, de Vicanba lőtt, 8-6 helyett pedig 7-7 lett, mert Jokovic üresen maradt, és nem hibázott.

A hajrában nem nagyon adnak a bírók előnyt, így el kellett vállalni kintről, Kásás és Biros meg is tette, de előbbi labdáját Vican, utóbbiét a léc hárította. Aztán a felső kapufa nekünk is segített, Buslje maradt ott árván a hosszú oldalon, de szerencsére nem volt elég pontos.

Az utolsó percben megvolt a lehetőségünk, hogy lezárjuk a meccset, de egy rossz passz miatt jöhettek a horvátok, Ratko Rudic időt is kért gyorsan, Smodlaka centerből háttal a kapunak húzta rá a labdát, de Szécsi hihetetlen bravúrral megmentette a csapatot, jöhetett a hosszabbítás.

Hosszabbítás

Madaras elhozta a labdát, de első támadásunk még úgy sem lett sikeres, hogy majd egy percig ott voltunk a horvát kapunál. Szécsi ott folytatta, ahol abbahagyta, bravúrral védett Hinic közelijénél, de előnyből Markovic szerzett vezetést a horvátoknak. Biros kezében volt az egyenlítés, de megint nem velünk volt az a fránya kapufa, tegyük hozzá, hogy pocsékul játsszuk meg a létszámfölényes helyzeteket, tizenegyből három lett gól.

Kiss Gergelynek azért sült a keze, szabaddobásból akasztott irtózatosan nagy gólt a jobb alsóba, 8-8-ról indult a hosszabbítás második felvonása. Sajnos Markovicot nagyon üresen hagyták a mieink, ő köszönte szépen, és középről Szécsi feje fölé vágta a labdát. Kásás gyenge kísérletét Vican védte, és bár visszakaptuk a labdát, a bejátszást lehalászták a horvátok.

Forrás: EPA

Eggyel többször örülhettek a horvátok, aranyat ért nekik

Egy perc volt hátra, déli szomszédaink már játszottak az idővel, majd a támadás végén ellőtték, a bíró szerint Szécsi beleért, így a hátralévő fél percben is náluk lehetett a labda, amit el is dugtak, így 9-8-ra nyert Horvátország, amely így története során először lett világbajnok.

Kemény Dénes: "Saját magunkat vertük meg. A mérkőzésnek voltak olyan momentumai, amikor megnyerhettük volna a találkozót. Ez a világbajnokság is megmutatta, hogy nemcsak a szerb és a magyar csapat jelenti az elitet. Négy-öt együttes szinte teljesen egyforma tudású.

Varga Dániel: "Mérhetetlenül csalódott vagyok. Hiába dobtam két gólt, nem nyertük meg a vb-döntőt. Úgy érzem, hogy az a csapat, amelyikben játszom, az mindig vesztes, sajnos a klubcsapatommal a Vasassal sem nyertük meg a bajnokságokat, most meg a válogatottal sem. Átok ül rajtam."

Kásás Tamás: "Főleg a fiatalokat volt rossz látni a találkozó végén, akik már a második vb-aranyukról maradnak le. Nüanszokon múlt a győzelem.

Tomka Tivadar

[origo]