Lisbeth Lenton, a melbourne-i csodaúszó

Vágólapra másolva!
A melbourne-i világbajnokság első számú úszósztárja Michael Phelps volt a maga hét aranyérmével, viszont nem szabad megfeledkeznünk az ausztrálok hölgyversenyzőjéről, Lisbeth Lentonról sem, aki egymaga öt alkalommal léphetett fel a vb-dobogó legmagasabb fokára. A mosolygós szőke úszó hamar belopta magát a nézők szívébe, akik egyszerűen csak "melbourne-i csodának" hívják. A vb végeztével az ötszörös világbajnok Lisbeth Lenton Melbourne-ben adott interjút az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

- Nem érzi úgy, hogy picit háttérbe szorult Michael Phelps mögött, noha az ön teljesítménye is emberfeletti volt?
- Egyáltalán nem, hiszen nem volt olyan pillanat az elmúlt héten, mikor ne állított volna meg valaki, és ne gratulált volna. Úgy érkeztem erre a világbajnokságra, hogy minden úszószámban, amelyen elindulok, a tőlem telhető legjobbat akarom nyújtani. Aztán az egyik aranyérem jött a másik után. Persze most ez úgy tűnik, mintha olyan könnyedén ment volna mindez, pedig nem! Piszkosul meg kellett dolgoznom értük, mert az ellenfeleim is nagyon komolyan készültek. Azt hiszem, hogy a hazai közönség buzdítása és ereje hatalmas plusz erőt adott. A csapattársaim is biztosan ugyanígy vélekednek erről.

- Ezt a világbajnokságot tartja eddigi pályafutása csúcsának?
- Mindenféleképpen. Nemcsak a megnyert aranyérmek miatt, hanem mert remek volt a körítés is. Beszélgettem más ország versenyzőivel is, és mindenki meg van elégedve a szervezéssel. Ausztrália tehát büszke lehet erre a vb-re.

Forrás: EPA

Örömében az egész világot magához ölelte volna

- Akárcsak önre.
- Igen, de azt nem szeretném, hogy a fejembe szálljon ez az egyszerre jött nagy dicsőség. Hiszen most még eltart egy hétig, vagy talán kettőig is ez a felfokozott a hangulat, de aztán jönnek a szorgos hétköznapok, amelyeken edzések nélkül a dicsőséggel semmire sem mennék.

- Különleges ünneplést tervez?
- A családom nagyon készül, és a barátok is, de miután meglepetésparti lesz, többet nem árultak el nekem.

- Aztán szabadságra megy?
- Előbb férjhez, a hétvégén lesz ugyanis az esküvőm, amelyet a kedvesem készített elő, hiszen folyamatosan edzőtáborokban voltam. Aztán rövid időre eltűnünk a kíváncsi szempárok elől és alig egy hónap múlva ismét irány az uszoda, mert nem tudok víz nélkül meglenni! Na és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az idén még számos verseny vár rám, ahol ezek után még jobban helyt kell állnom - ígérem, rajtam nem fog múlni!

Tomka Tivadar

[origo]