Útjára indul a labda a Hajós Alfréd uszodában

Hamarosan megtelik a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda
Vágólapra másolva!
A kazanyi világbajnokság bronzérmese és az idei Világliga ezüstérmese nyitja a 17. FINA Világbajnokság női vízilabdatornáját. A Hajós Alfréd Uszodában nyolc mérkőzést rendeznek vasárnap, a magyar válogatott Japánnal vívja első csoportmérkőzését.
Vágólapra másolva!

A szakemberek előzetes várakozásai szerint minden idők egyik legkiegyensúlyozottabb vb-je lesz az idei, függetlenül attól, hogy a címvédő Egyesült Államok számít a legnagyobb esélyesnek.

Hamarosan megtelik a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kifejezetten izgalmas meccsnek ígérkezik a világbajnokság első találkozója, hiszen a kazanyi vb-bronzérmese, a mindig veszélyes Olaszország és az idei Világliga Szuperdöntőjében kellemes meglepetést szerző, a görög Theocaris Pavlidis szövetségi kapitány által irányított Kanada csap össze. Előzetesen a négyes két legerősebb válogatottjának gondolt csapat lényegében a csoportelsőséget is eldöntheti a vb nyitómeccsén.

Az amerikai válogatott játssza a nap negyedik mérkőzését, Dél-Afrika ellen. Adam Krikorian együttese olimpiai és világbajnoki címvédő, egyben friss Világliga-győztes. A csapat Magyarországon készült a világbajnokságot megelőzően, a miskolctapolcai tornát Magyarország, Ausztrália és Új-Zéland előtt nyerte meg, majd Egerben edzett a házigazda válogatottal. A dél-afrikaiak, akik Kazanyban a 16. helyen zártak, várhatóan abban bízhatnak, hogy egy-egy jobb szakasszal enyhítik az amerikaiak fölényét ezen a találkozón.

Arno Havenga, a hollandok szövetségi kapitánya már Budapesten, a helyszínen nyilatkozta, mindig szeret Magyarországra jönni vízilabdázni, elvégre a sportág itt nemzeti sportnak számít. Persze, a hollandok nyerni is szeretnének a Hajós-uszodában, ezzel visszavágnának például a magyar válogatottnak, amely tavaly legyőzte őket az Eb-döntőben.

Nem lehettek ott Rióban, ami óriási csalódás volt számunkra, így már csak ezért is lépnének rá egy kellemesebb útra. A franciák feltörekvő csapatnak számítanak, Florian Bruzzo kapitány három éve Budapesten még a férfiválogatottat vezette, most a lányokkal érne el bravúrt – nyitányként a hollandok elleni szoros meccs már az lenne.

Az ausztrálok is részt vettek a miskolctapolcai nemzetközi tornán, azt követően pedig az elmúlt napokat Szolnokon töltötték – ahogyan korábban is, mikor Magyarországon jártak.

A világbajnokság házigazda válogatottja a kellemetlen játékstílust magáénak tudó japánok ellen kezdik a tornát, jó esélyekkel. Bíró Attila és a válogatott játékosai is eltökélte a rajt előtt, és a mérkőzéssel már kicsit a csütörtöki, hollandok elleni rangadóra is készülnek.

Az Ázsia-bajnokságon jól szereplő japánoknak az lehet a célja, hogy megszorongassa a várhatóan telt ház előtt játszó, így egy kicsit az elején még görcsösebb magyar válogatottat.

Bíró Attila csapata a japánok ellen kezd Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nap egyik legélesebb mérkőzését este fél tíztől játssza az orosz és a görög válogatott, azaz rangadóval indul és zárul a játéknap. A Világliga Szuperdöntőjében bravúrokat és nagy összeomlásokat is bemutató oroszok rendkívül erős kerettel bírnak, és feldobhatja őket az, hogy a Kirishi nyerte idén az Euroligát.

A görög válogatottra mindenki – így például a magyar válogatott szövetségi kapitánya is – végső esélyesként, de legalábbis éremesélyesként tekint. A meccs egyben nagy visszavágó is, hiszen a tavalyi, goudai olimpiai selejtezőn az oroszok verték meg büntetőkkel a görögöket a negyeddöntőben, elütve így őket a riói szereplés jogától.

Július 16., vasárnap:

9:30: Olaszország-Kanada (A csoport)
10:50: Brazília-Kína (A csoport)
12:10: Új-Zéland-Spanyolország (B csoport)
13:30: Dél-Afrika-Egyesült Államok (B csoport)
17:30: Hollandia-Franciaország (C csoport)
18:50: Ausztrália-Kazahsztán (D csoport)
20:10: Japán-Magyarország (C csoport)
21:30: Oroszország-Görögország (D csoport)

Forrás: Fina Budapest 2017