Társoldalunk:

Olasz Anna büszke jó döntéseire

2017.07.16. 13:37

Vasárnap a női 10 km-es távval folytatódott a vizes vb nyíltvízi versengése Balatonfüreden. A 62 induló között ezúttal is két honfitársunkért szoríthattunk, hiszen Olasz Anna és Sömenek Onon Kata is vízbe ugrott.

Rendkívül magas színvonalú versenyre volt kilátás, hiszen a mezőnyben egyaránt ott volt a két évvel ezelőtti, kazanyi vb első négy helyezettje. Heten a szám 2016-os riói olimpia első tízben végzett úszói közül szintén a Balatonba ugrottak. Ettől függetlenül joggal bizakodhattunk a két magyar lány jó szereplésében, sőt Olasz Annától pontszerző, merészebb hangok egyenesen dobogós helyezést vártak. 

A szombati felhős időnek ezúttal nyoma sem volt a balatonfüredi kikötő közelében kialakított pálya felett, ragyogó napsütés és szélcsend fogadta a hölgyeket és az 1500 fős lelátót ezúttal is zsúfolásig megtöltő szurkolókat.

Olasz Anna (j) és a német Finnia Wunram 17. vizes világbajnokság női, 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntője végénForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Olasz Anna érdekes taktikát választott, a startpisztoly eldördülése után ugyanis kivárt, csak az után ugrott a Balatonba, amikor egy nagyobb boly már elindult körülötte. Mint kiderült, abszolút tudatos stratégia volt ez a részéről. 

"Mindig ezt csinálom, nem szoktam elsőként belevetni magam a küzdelmekbe. Már csak azért sem, mert a startom sosem erős, és az alkatom is kisebb a többiekénél, így rosszul jönnék ki a tumultusból, többet lennék a víz alatt, mint a felszínen.  Épp ezért megbeszéltük az edzőmmel, hogy az első két körben a többiek lábvízén úszom majd, ezzel rengeteg energiát megspórolok, a 10 kilométer úgysem a rajton dől el." 

Azt kapta a versenytől, amit előzetesen várt?

"Nagyjából igen, bár máshogy alakult, mint amire számítottam. Viszont végig jó döntéseket hoztam, és talán erre vagyok a legbüszkébb. Maximálisan odakoncentráltam a teljes távon, nem voltak kihagyások, vagy rossz megoldások,  ami korábban sajnos jellemző volt rám."

A nyolcadik hely akkor inkább elégedettséggel, mintsem csalódással tölti el?

"Abszolút elégedettséggel, mert hullámvölgyekkel teli két éven vagyok túl, így 10 kilométerre nem volt igazán helyezésben megfogalmazott célom. A vb közeledtével azért bíztam benne, hogy az első tízbe bekerülök, jó formában éreztem magam, és mivel ez sikerült, elégedett vagyok. Persze jó lett volna hazai közönség előtt pontszerző, vagy akár dobogós pozícióban végezni, de örülök, hogy a világ tíz legjobb úszója közé kerültem ezen a távon."

Rasovszky Kristóf tegnap közelharcba keveredett, elmondása szerint azon ment el a dobogós helyezése. A hölgyekre mennyire jellemző a víz alatti küzdelem? 

"Teljes mértékben,  vannak páran, akik inkább verekedni, mintsem úszni jönnek a versenyekre.  Nekem is volt egy kis afférom az egyik ausztrál versenyzővel, de nem vettem fel a kesztyűt, inkább magam elé engedtem, és amikor elfáradt, lehagytam őt."

Pénteken következik az elsődleges versenyszáma, a 25 kilométer. Bizakodhatunk a mostaninál is jobb eredményben? 

"Nagyon remélem, ott a nyolcadik hely csalódást jelentene. Nehéz verseny lesz, de álmok nélkül nem is lenne értelme leúszni, úgyhogy szeretnék felállni a dobogóra,  és egy éremmel megajándékozni magamat, valamint a szenzációs magyar közönséget is."

Az első felnőtt világversenyén induló Sömenek Onon Kata a 27. helyen zárt, ez azonban cseppet sem szegte kedvét a 20 éves sportolónak.

Sömenek Onon Katalin a 17. vizes világbajnokság női, 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntőjébenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Teljesen elégedett vagyok, mindent kiúsztam magamból.  Egyedül a harmadik kör elején lankadt egy kicsit a figyelmem, ott ment el mellettem a közvetlen élmezőny,  de az első világversenyemen ennyi hiba talán belefért. Bízom benne, hogy pénteken, a 25 kilométeres versenyen még előrébb végzek majd!"

A francia Aurelie Muller elsőként ér célba 17. vizes világbajnokság női, 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntőjébenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint azt a hölgyek elmondták, július 21-én, pénteken szurkolhatunk nekik legközelebb a 25 km-es távon.

Balatonfüred azonban már július 18-án, kedden visszatér, méghozzá a férfiak 10 km-es számával, ahol Rasovszky Kristófért és Székelyi Dánielért szoríthatunk.  

Siklós Erik a verseny után videointerjút is készített Olasz Annával: