Milák Kristóf - Ki a csuda ez a fiú?

Úszás Vizes VB, FINA2017,  férfi 100 méter pillangó, elődöntő, Milák Kristóf
Vágólapra másolva!
Nem véletlen a címben feltett kérdés, mert a juniorkorú, 17 éves Milák Kristóf egészen hihetetlen teljesítményt nyújt. A délelőtti úszása után újra meglepte az egész világot, mivel délután országos és ifjúsági világcsúcsot úszva harmadik helyen jutott be a férfi 100 pillangóúszás döntőjébe. Nem egyedüli magyarként, Cseh László ugyanebben a számban a hatodik legjobb idővel került a fináléba. Ahogy döntőt úszhat Hosszú Katinka is, aki a hetedik idővel jutott a legjobb nyolc versenyző közé női 200 háton. Bernek Péter pedig hatodik 200 háton. Összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Milák Kristóf csodája

A férfi 100 pillangó két elődöntőjében két magyarnak is szoríthatott a Duna Aréna közönsége.

Az elsőben Cseh László olyat úszott, amelyet ha nem látunk, akkor el sem hisszük: 50 méternél még a nyolcadik volt, de az utolsó 25 méteren elképesztőt úszott és az 51.16 mp az ideje a második helyre volt elég.

Cseh László az Origónak: „Megbeszéltük az edzőmmel, hogy az eddigi versenyek tapasztalatai alapján és a jelenlegi helyzetben nem az első 50-en kell megnyernem a versenyt.

A teher lekerült rólam, nem én vagyok az esélyes, én majd csak úszkálok a fináléban, aztán próbálok meglepetést okozni.”

Cseh László második 25 métere fantasztikus volt Fotó: Mudra László - Origo

A másik elődöntőben Milák Kristóf a hármas pályán úszott. Ha Cseh Lászlónál azt mondtuk, hogy ha nem látjuk, nem hisszük el, akkor itt duplán érvényes:

a magyar fiatalember országos és ifjúsági világcsúcsot úszva harmadik lett.

50.77-es ideje a harmadik legjobb, míg Cseh László a hatodik helyen jutott a szombati fináléba.

Milák Kristóf a következőket nyilatkozta az Origónak:

Büszke vagyok az országos csúcsra és az újabb ifi vb-rekordra, ezekből is erőt meríthetek holnap. Most egy hosszú levezetés vár rám, aztán délelőtt szerintem még lejövök edzeni egy kicsit. Nagyon várom a finálét, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a legjobb helyen végezzek.

Milák Kristóf harmadik helyen jutott be a férfi 100 pillangó döntőjébe Fotó: Mudra László - Origo

Így néz ki a 100 méter pillangó döntője:

Hosszú Katinka döntős

A női 200 hát első elődöntője előtt felrobbant a Duna Aréna, ugyanis Hosszú Katinka is ott volt az indulók között.

A budapesti vb-n eddig egy aranyérmet és egy bronzérmet szerző magyar klasszis végül 2.07.51 perces idővel a negyedik helyen ért be.

Hosszú Katinka bejutott a 200 méter hát döntőjébe Fotó: Mudra László - Origo

A másik elődöntőben is volt magyar érdekelt, a hetes pályán Burián Kata úszott, aki ötödik lett a futamában.

Elégedett vagyok, mert kiúsztam magam, bár végig rossz hullámokat kaptam, gondolom láttátok, mekkora állatokkal voltam körülvéve. Büszke vagyok arra, hogy a világon a 10. legjobb vagyok

ebben a számban, de tudom a hibáimat is. Jövőre sokat fogok javítani" - nyilatkozta Burián Kata az Origónak.

Burián Kata 10. helye is megsüvegelendő Fotó: Mudra László - Origo

Hosszú Katinka a hetedik idővel jutott a döntőbe,

míg Burián Kata tizedik helyen esett ki.

„Az időm se az igazi, ráadásul az összes fordulót elrontottam. Szerencsére holnap javíthatok, bőven van még ebben, talán oldalt, a surranópályán javíthatok” - mondta Hosszú Katinka az Origónak.

Így néz ki a női 200 méteres hátúszás döntőjének a mezőnye:

Új országos csúcs

A férfi 200 méteres hátúszás fináléjában is volt magyar érdekeltség is. Az 1-es pályán az ifjúsági olimpiai bajnok, rövidpályás világ- és Európa-bajnok

Bernek Péter úszott és végül új országos és egyéni csúccsal a hatodikként csapott be a célba.

Bernek Péter 1.55.58-as ideje az új országos és egyéni csúcs.

Bernek Péter 1.55.58-as ideje az új országos és egyéni csúcs Fotó: Mudra László - Origo

utána pedig már meg is van a következő idő a fejemben, miért ne mehetne ez 1:55 alá. Fantasztikus volt hazai közönség előtt versenyezni, soha nem volt még olyan, hogy a családom és a barátaim előtt úszhattam, ez is rendkívül motivált" - árulta el Bernek Péter az Origónak.

Jevgenyij Rilov pályafutása első világbajnoki címét ünnepelhette, mellette két amerikai, Ryan Murphy és Jacob Pebley állhatott még dobogóra.

Takács Krisztián: egy levegővétel

A férfi 50 méter gyors középdöntőjében is sem maradtunk magyar versenyző nélkül. Az középdöntő első futamában, a nyolcas pályán úszott Takács Krisztián.

Takács Krisztián 15. lett az 50 méter gyorson Fotó: Mudra László - Origo

A magyar sprinter 22.05-öt úszott, amellyel a hetedik lett.

"A közönség megint valami elképesztő volt, ez volt a legjobb az egészben, kétszer ilyen hangulatban versenyezni örök emlék marad" - mondta az Origónak Takács Krisztián.

A futamot az amerikai Caleb Dressel nyerte 21.29 mp-cel. Végül a második futamban mindenki gyorsabb volt Takács Krisztiánnál, így a 15. helyen végzett.

Így néz ki az 50 méter gyors döntőjének a mezőnye:

Amerikai győzelem a női királykategóriában

A női 100 méteres gyorsúszás döntőjében elképesztő mezőny sorakozott fel, bár ez nem is csoda, mivel a hölgyeknél is ez a szám a királykategória. Hatan úsztak 53 másodpercen belül a fináléban, végül

óriási csatában az amerikai Simone Manuel lett világbajnok 52,27-es idővel.

Simone Manuel örülhetett a női 100 gyors döntője után, az amerikai megelőzte a svéd Sarah Sjöströmöt. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Pedig 50 méternél a verhetetlennek hitt svéd Sarah Sjöström vezetett, és nyolc századdal a világcsúcs-részidőn belül volt, de meg kellett elégednie a második hellyel.

Jefimova, a nagy taktikus

A női 200 méteres mellúszás döntője magyar érdekeltség nélkül zajlott le. Viszont izgalmakban és nagy taktikázásban így sem volt hiány.

Julia Jefimovának nem volt ellenfele Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az amerikai Lilly King az első százon próbálkozott, de az orosz

Julia Jefimovának csak a piros vonal volt az ellenfele a 200 méteres mellúszás döntőjében.

Az orosz klasszis 2.19.64 perces idővel nyert. A végül második Bethany Galat 2.21.77-et úszott, a többiek pedig még messzebb voltak a győztestől.

Fáradhatatlan Sjöström

A svédek szupersztárja, Sarah Sjöström fáradhatatlan, ugyanis a női 100 méteres gyorsúszás ezüstérme után

50 pillangón került be a legjobb idővel, 25.30 mp-cel a döntőbe.

Sarah Sjöström elképesztő formában úszik Fotó: Szabó Gábor - Origo

Orosz győzelem, vb-rekorddal

Anton Csupkov elég jó utolsó 50 métert ment, és végül 2.06.96-os idővel, új világbajnoki rekorddal nyerte a férfi 200 méteres mellúszást.

Anton Chupkov ült fel a 200 méter mell trónjára Fotó: Mudra László - Origo

Pedig a japánok nagyon megrángatták, Jaszuhiro Koszeki 50-nél és 100-nál is jócskán a világcsúcs-részidőn belül volt. Ő végül második lett, míg honfitársa Ippei Watanabe a harmadik.

Elképesztő brit hajrá

A nap zárószáma a férfi 4x200-as gyorsváltó volt. A férfi 200 méter gyorsváltó döntőjében az első váltásnál az oroszok álltak az élen, Mikhail Dovgaljuk révén, a második etapnál viszont már az amerikaiak vezettek, Townley Haas kényelmes, közel másodperces előnnyel küldte útjára Jack Congert.

James Guynak köszönhetően a britek lettek a világbajnokok Fotó: Szabó Gábor - Origo

A harmadik váltásnál Egyesült Államok, Oroszország és Nagy-Britannia volt a sorrend.

Végül a brutális utolsó kétszázat úszó James Guynak köszönhetően a britek lettek a világbajnokok,

a második Oroszország, a harmadik pedig az Egyesült Államok lett.

A győztes idő 7.01.70. A nyolcadik helyen végző hollandok másfél másodperccel úsztak gyengébbet, mint a magyar váltó délelőtt.