Társoldalunk:

Vizes vb: Magyarország győzött

2017.07.31. 13:26

Vasárnap este hivatalosan is véget ért a 17. vizes világbajnokság, amelyről a FINA elnök is úgy nyilatkozott, hogy minden idők legjobbja volt. Hétfőn délelőtt a magyar szervezők értékelték a mögöttünk hagyott tizenhét napot, az impozáns Duna Arénában.

Szokatlan volt látni a kihalt Duna Arénát, mert az utóbbi két hétben megszokhattuk a parádés hangulatot, amit a magyar szurkolók teremtettek. Az érzés azonban gyorsan visszatért, ugyanis levetítettek egy kisfilmet, amelyben a magyar csapat sportolói értékeltek az utóbbi bő két hetet. 

Budapest és Balatonfüred tökéletes világbajnokságot rendezettFotó: Polyák Attila - Origo

Ezt követően Seszták Miklós, a szervezőbizottság elnöke, nemzeti fejlesztési miniszter köszönte meg mindenkinek a munkáját, aki vizes világbajnokságon dolgozott.

„A magyar sportolók véleménye lehet, hogy elfogult, így külföldi szakembereket idéznék. A brit Adam Peaty azt mondta: keresve sem tudna jobb helyet a vizes világbajnokságnak a Duna Arénánál. Jackie Smith az NBC sportcsapatának vezetője csak annyit mondott: minden kiváló" – kezdte Seszták Miklós, majd megosztott néhány statisztikát is a média képviselőivel. „A kéthetes eseményen 697 újságíró akkreditált plusz napi 10-10 új engedélyt állítottunk is. A helyszíneken 871 televíziós szakember munkálkodott. A vizes világbajnokság sportrendezvényeire 485 ezer szurkoló volt kíváncsi, ebből körülbelül 100 ezer volt a külföldi vendég. A legtöbben Nagy-Britanniából, Németországból, Franciaországból és az Egyesült Államokból érkeztek. Az átlagos jegyár 3109 forint volt. Minden délutáni úszóprogramon teltház volt, akárcsak a vízilabda mérkőzéseken. A 10 méteres toronyugrás döntője abszolút rekord volt, csaknem 7 ezer ember látogatott ki rá" – folytatta Seszták Miklós, aki az is elmondta, hogy csak azért voltak üres helyek, mert azokat a sportolóknak és a FINA embereinek kellett fenntartani, de minden értékesíthető jegy elkelt.

Seszták Miklós, a szervezőbizottság elnöke statisztikai adatokat osztott megFotó: Polyák Attila - Origo

„A szurkolói zónákban ötször is teltház volt, ezért le kellett zárni a Margitszigetet. A FINA szeptemberre ígéri a pontos nézettségi adatokat, de azt már tudjuk, hogy a vizes világbajnokság több mint 130 millió elérést generált a social médiában" – tette hozzá Seszták Mikós, aki végezetül elmondta, hogy turisztikai szempontból is sikeres volt a világbajnokság. A szállodáink megteltek, az átlagos töltöttségük meghaladta a 90 százalékot is.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere boldog, hogy vizes világbajnokság elvitte Magyarország jó hírét szerte a világba.

Fürjes Balázzsal bennszülött budapestiek vagyunk, mi ide születtünk, ezért nekünk külön öröm ez a siker. Remélhetőleg ez elviszi az ország jó hírét és még többen jönnek majd ide. Remélhetőleg a vendégeink soha nem felejtik el a gyönyörű helyszíneket" – kezdte Tarlós István, akinek külön öröm, hogy senki nem tudott keresztbe tenni a világbajnokságnak.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere szerint a külföldről érkezők soha nem felejtik el BudapestetFotó: Polyák Attila - Origo

„Sajnálom, hogy aktuálpolitikai csínytevésekkel megpróbálták rontani a városról kialakult képet. De különösen nem ártott a rendezvénynek. Óriási a sportértéke a vizes világbajnokságnak. Korábban is voltak neves úszóink, de álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egyszer megrendezhetünk egy vizes vb-t. Óriási élmény volt átadni az aranyérmet Hosszú Katinkának. Köszönet a médiának, akik remekül dolgoztak, és a segítségükkel sikerült bemutatni ezt a gyönyörű várost" – zárta szavait Budapest főpolgármestere.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta, a magyarok igazi világcsúcsát az jelenti, hogy az utóbbi években ugrásszerűen nőtt az igazolt vízi sportolók száma.

„Az eredményt le tudjuk mérni világcsúcsokkal, de fontos, hogy minél többen elkezdjenek sportolni. A mi világcsúcsunk, hogy az úszok száma megduplázódott, míg a vízilabdázók száma megtriplázódott. Szeretnénk, hogy a gyerekek már általános iskolás korban megtanuljanak úszni. A kormányunk eddig 300 létesítményt hozott létre, vagy újított fel, és további 300 a célunk a közeljövőben.

Fürjes Balázs és Tarlós István is rácsodálkozott a Duna ArénáraFotó: Polyák Attila - Origo

Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a kritikusoknak és az ellendrukkereknek is külön megköszönte a közreműködést.

„Két évig volt ez a munkám. Éjjel-nappal szurkoltunk, hogy sikeresek legyünk. Szeretném kiemelni Szabó Tünde államtitkár asszonyt, akitől rengeteg segítséget kaptunk. Köszönöm a jó istennek, hogy velünk volt. Köszönjük a sajtó munkatársainkat, mert lehetővé tették, hogy azok is bekapcsolódjanak a vizes világbajnokságba, akik nem lehettek ott a helyszínen. Köszönjük a hétköznapi hősöknek: a rendőröknek, a mentőknek, a tűzoltók és a hétköznapi embereknek. A közönségnek, akik szurkoltak és a sportolóknak, akik remek eredményeket értek el. A kritikusoknak, akikre mindig figyelnünk kell. Az ellendrukkereknek, mert amikor elfáradtunk, új impulzust adtak, is meg akartuk mutatni, nehogy már nekik legyen igazuk" – mondta Fürjes Balázs, aki szintén megosztott néhány statisztikát. „Balatonfüred jelesre vizsgázott. Hivatalosan tizenegy világcsúcs született a Duna Arénában, de Milák Kristóf három junior világcsúcsot úszott, így magyarok mondhatjuk, hogy ez inkább tizennégy. A vb elképesztően jó reklámot csinált Budapestnek. A világbajnokságot nem a világbajnokságnak rendeztük, hanem a hagyatéknak. Régi terveket váltottunk valóra. Újjá varázsoltuk a Margitszigetet. A családoknak, a gyerekeknek és mindenkinek nyitva állnak az uszodák. A vb térképre tette Magyarországot és gazdaságilag is hasznos volt. Tízezer munkahelyet teremtett és összekovácsolta a nemzetet. Magyarország megerősödött. A világbajnokság előtt azt mondtuk: Budapest készen áll. A vb alatt azt: Budapest győzelemre áll. Most az esemény után így értékelünk: Magyarország győzött.