Vágólapra másolva!
A magyar bajnok Vasas öt góllal kikapott a Jug Dubrovniktól, míg a szintén horvát Mladost Zagreb 9-6-ra alulmaradt a három magyart (Benedek Tibor, Kásás Tamás, Madaras Norbert) is a soraiban tudó olasz Pro Reccóval szemben, így elmarad a "házidöntő" a férfi vízilabdázók Euroligájában, Barcelonában.

Final Four, elődöntők:
Jug Dubrovnik (horvát) - TEVA-VasasPlaket 11-6 (2-0, 3-2, 3-2, 3-2)
a magyar góldobók:
Mátyás 3, Varga Dénes 2, Heinrich 1

Pro Recco (olasz) - Mladost Zagreb (horvát) 9-6 (2-1, 4-2, 3-0, 0-3)

A három magyar olimpiai bajnokot is a soraiban tudó címvédő, olasz Pro Recco jutott be elsőként a férfi vízlabda Euroliga négyes döntőjének, a Final Fournak a szombati fináléjába, miután a pénteki nyitómeccsen - hivatalosan az első elődöntőben - 3 góllal legyőzte a horvát Mladost Zagrebet.

A több nemzet kiválóságát felvonultató itáliai alakulat rögtön a - valóságos ítéletidőben, hatalmas esőben és viharos erejű szélben kezdődött - mérkőzés elején vezetést szerzett, de a zágrábiak kiegyenlítettek. Ám csak 1-1-ig volt szoros az állás, mert ezt követően a Pro Recco - Benedek Tibor, Kásás Tamás és Madaras Norbert 1-1 góljának is köszönhetően - elhúzott 6-1-re.

Még a nagyszünet előtt a Mladost visszakapaszkodott ugyan 6-3-ra, a folytatásban azonban egyértelművé vált a helyzet: miközben a horvátok szinte az összes emberelőnyüket elpuskázták, az olaszok nem így tettek, egyre nőtt a különbség, s Madaras második találatával már 9-3-ra vezettek a negyedik negyed előtt.

A rengeteg kiállítással tarkított összecsapás záró nyolc percében némileg szépített az összképen a Mladost, de csak a különbséget volt képes csökkenteni, az így is egyértelmű vereséget elkerülni nem tudta.

Magyar nyilatkozatok (Pro Recco, Vasas):


Ami a másik meccset illeti, a magyar-horvát duó csatája vasasos fölé lövéssel, illetve Jug-kapufával indult, majd hasonló folytatás következett: kimaradt helyzetek itt is, ott is, míg a dubrovnikiak "belőtték" magukat: előbb egy jobb felső sarkos, majd egy középen a léc alá zúduló bombával előnyhöz jutottak.

Változatlanul szakadó esőben és erős szélben egy centergóllal a második játékrész elején már 3-0 volt "oda", majd a negyedik horvát találat is megszületett, úgy festett, egyre nagyobb bajba kerül a Vasas.

Aztán végre élt a sokadik emberelőny kínálta eséllyel az angyalföldi alakulat: Heinrich Dávid a hosszú felsőbe vágta a labdát, majd Mátyás Zoltán akciógóllal zárkóztatta közelebb a piros-kékeket (2-4). Kár, hogy az előzőleg két ziccert is hárító Nagy Viktornak a nagyszünet előtt közvetlenül már nem volt szerencséje: egy távoli pattintás alaposan megtréfálta, így 5-2-es Jug-vezetésnél következett a harmadik nyolc perc.

A horvát mulasztásokra két magyar gól volt a válasz: a megúszó Varga testvérek közül Dániel passzolt Dénesnek, aki közelről bevette a rivális kapuját, majd Mátyás keze "sült el" másodszorra is (4-5). Csakhogy mielőtt még reményteljesebbé válhatott volna a helyzet, jött a viszontválasz, méghozzá háromszorosan is a dubrovnikiak részéről (4-8).

Az utolsó negyedben - a rendkívül lelkes Vasas-tábor harsány támogatását maga mögött tudva - Földi László legénysége megpróbált visszajönni, de sehogy sem akart magyar gól születni.

Bő öt perccel a vége előtt az ifjabbik Varga testvér fórból végre eredményes volt (5-8), de hasonlóképpen cselekedtek saját emberelőnyüknél a horvátok is, ráadásul ők kétszer egymás után játszották tökéletesen végig a plusz egy emberes szituációt (5-10).

Mátyás még szépített, de érkezett egy újabb Jug-gól, így felettébb sima vereség lett a vége (6-11).

Mivel kikapott, így csak a harmadik helyért szállhat vízbe szombaton (18.15) a Vasas a másik elődöntőben vesztes Mladost Zagreb ellen.

Földi László vezetőedző sajnálkozva nyilatkozott. "Az elején 4-0-ra elhúzott az ellenfél, és a hátrány után futottunk az egész mérkőzésen. Fel is tudtunk jönni 5-4-re, de rengeteg energiát kellett mozgósítanunk ehhez, s ez az energia hiányzott a végén. A számos emberhátrány is sokat kivett belőlünk, mindemellett jóval pontatlanabbul játszottunk, mint szoktunk mind védekezésben, mind támadásban, és ennek következményeként kaptunk ki viszonylag simán. Azért lett ilyen nagy a különbség, mert muszáj volt kockázatot vállalni. A kidolgozott helyzeteket kihagytuk és azt a Dubronvik megbüntette, ezen a szinten ez természetes. Készülünk a szombati mérkőzésre és megpróbáljuk a Mladostot megverni egy sokkal de sokkal pontosabb játékkal."