Vágólapra másolva!
Az első három negyed végén egyaránt a dudaszó pillanatában dobtak gólt a hollandok, és végül 12-11-re nyerni tudtak a magyar nők ellen a margitszigeti póló-Eb-n. De miért csak a külföldieket érdekli Kásás magyar nyelvű könyve?

Magyarország-Hollandia 11-12 (3-3, 3-3, 3-4, 2-2) - Élő közvetítés
Hajós Alfréd Sportuszoda, vezette: Csirics (szerb), Margeta (szlovén)

Magyarország: Bolonyai, Cigány, Antal 1, Kisteleki D.A. 2, Keszthelyi 3, Szűcs 2, Takács, Kisteleki H. 2, Tóth 1, Bujka, Csabai, Illés, Gangl Szövetségi kapitány: Merész András

Hollandia: Heiniss, Smit 2, Genee D.R. 3, Van Der Sloot 3, Genee A.D, Stomphorst, Nihuis, Sevenich 1, Megens, Van Der Graaf, Klaassen 1, Van Der Molen 1, Willemsz Szövetségi kapitány: Arno Havenga

Pólójeggyel rendelkezni divat, sikk és büszkeség. Három fiatal elmegy mellettünk a Margitszigeten, és hiába vannak még bő ötszáz méterre a bejárattól, büszkén lengetik a jegyeiket, hogy mindenki lássa: nekik sikerült, van belépőjük, és látni fogják a magyarokat.

Ahogy továbbmegyünk, két 70 év körüli, jómódúnak semmiképp nem mondható, viszont eléggé szakadt férfi ül a padon, elsétálunk mellettük, majd az egyik utánunk szól. "Elnézést, nincsen eladó jegyük? Megnéznénk ma a nőket, vagy ha lehet, még inkább holnap a férfiakat" - kortyol egyet a magyar alsókategóriás söréből a férfi, majd szomorúan veszi tudomásul, hogy nem tudunk neki segíteni.

Akinek van belépője a női meccsre, az viszont négy legyet üt egy csapásra, mert eggyel mind a négy aznapi női meccs megnézhető.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

Minden van itt, ami póló és póló-Eb, a szuvenírboltban kapható hűtőmágnes, kulcstartó, okostelefon-hátlap, kispárna vagy éppen csésze, utóbbiból vett is hármat egy középkorú magyar férfi, az 5900-ért árult békás plüss - az Eb kabalaállatáról, Alfrédról van szó - viszont a kissé magas ára miatt szinte csak a külföldiek figyelmét kelti fel. Ez nem olyan nagy meglepetés, az viszont igen, hogy a külföldről érkezett drukkerek jobban vennék a magyar pólós legendákról szóló könyveket is, ha lennének angolul.

"A magyarok nem szeretnek olvasni"

"Én nagyon úgy látom, hogy a magyarok nem szeretnek olvasni. A könyvekre rá se néznek, a külföldiek viszont szívesen olvasnának Kiss Gergőről vagy Kásásról, de ezek nincsenek meg angolul" - ad szomorú helyzetjelentést az egyik árus. Pedig lenne miből válogatni, a két legenda könyvén kívül a volt férfi kapitány Kemény Dénesről, a női válogatottat irányító Merész Andrásról, a világ legidősebb olimpiai bajnokáról, Tarics Sándorról, illetve a barcelonai vb-csodáról is olvashatna az, akinek lenne háromezer forintja egy kis pólókultúrára.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

Az egyik érintett legenda meg is jelenik a háttérben, Kásás már a könyvében is írt arról, hogy mennyire odavan az Infiniti autójáért, most is ezzel gurult be az uszoda elé. Ahhoz persze háromszoros olimpiai bajnoknak és Kásásnak kell lenni, hogy ezt megtehesse valaki, a Margitsziget bejáratánál öles betűkkel ki van írva, hogy aki illetéktelenül beautózik a sziget területére, az akár 300 ezer forintos büntetést is kaphat.

Mindkét válogatott aranyérmes lesz

Nem láttuk, de biztos forrásból azt hallottuk, hogy a lelátón egyetlen rész szokott szinte vagy teljesen üresen tátongani, a kormányzati VIP-páholy. Egy szókimondó önkéntes erre azt mondja nekünk, hogy a politikusoknak nagyon fájhat, hogy a zöld gyep helyett vízben játsszák ezt a sportot, de a döntőre majd biztos kijönnek - már ha bejut oda valamelyik magyar csapat.

Rózsa Csilla (balra) itt még arcfestés nélkül. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

Ha a legjobb magyar golfozón múlik, akkor már hűthetjük a pezsgőket. "Múlt héten versenyeztem, jövő héten versenyzem, de épp a héten nem, így ma ki tudtam jönni megnézni a lányokat, remélem, csütörtökön a fiúk meccsére is el tudok jönni. Én nagyon optimista vagyok, szerintem mindkét válogatott aranyérmes lesz" - fordul felénk a lelátóról még az orosz-spanyol (10-9) meccs alatt Rózsa Csilla, majd azt mondja, kimegy egy kis arcfestésre, és szeretne egy magyar zászlót is beszerezni, mert "úgy lehet igazán jól szurkolni".

Még van hely a lelátón

A férfiak eddigi meccsein egy tűt sem lehetett volna leejteni a lelátón, most olyan háromnegyed ház van, ami körülbelül négyezerötszáz szurkolót jelent.

A hollandok elleni mérleg nem rossz, hétszer győztünk, egyszer ikszeltünk velük, és négyszer kaptunk ki. A tavalyi vb-n 11-7-re nyert Merész András együttese, ez biztató.

Pár tucatnyi holland szurkoló is kilátogatott a meccsre. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

Az ellenfélnél volt magyar érdekeltség is, Sabrine van der Sloot a Szentes nagy erőssége, a közönség jól meg is tapsolta, persze, nem annyira, mint Antal Dóráékat.

Ezek után jó ideig nincs mit ünnepelni, hiszen három és fél perc után már 2-0-ra vezetnek a hollandok.

0-2 után jött a feltámadás

Ekkor viszont hirtelen felpörögnek a mieink, először Keszthelyi Rita távoli bombagóljával szépítünk. Szücs Gabriella lövése után is felcsattan a közönség, pedig ez csak oldalháló. Nem így Antal Dóra jobb alsóba zúdított lökete, amely nagy gól, majd Szücs Gabriella léc alá vágott bombájával először vezet Magyarország (3-2).

Aztán a hollandok megmutatták, hogy miért érdemes egy másodperccel a negyed vége előtt időt kérni, egy legvégén szerzett szerencsés góllal sikerült ugyanis egyenlíteniük (3-3).

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

A folytatásban Tóth Ildikó ugyan visszaszerzi emberelőnyben a vezetést, de egy perc alatt fordítanak a hollandok. Egy megúszás után Keszthelyi nem hibáz ziccerhelyzetben, ezzel egyenlő, aztán három percig nem is látnak a nézők egyetlen gólt sem.

A játékrész hajrájában aztán Kisteleki Dórát hiába nyomják le a víz alá, gólt tud dobni, de ami fájó, hogy megint a dudaszó pillanatában eredményesek a hollandok is - Van der Sloot révén -, így a nagyszünetre sem mehetünk előnnyel.

Bárcsak 7 perc 58 másodperces lenne egy meccs

A nézők egyfolytában dudálnak, kiabálnak, éljeneznek, ünnepelnek, talán ezt is kihasználva kellene úgy pólózni, hogy a végén akár csak egy góllal mi vezessünk.

A fonalat sikerült elkapni, Kisteleki Hanna hatalmas bombájával, majd Szűcs Gabriella mesés ejtésével már 8-6 ide. De Bolonyai Flóra sajnos kétszer is hibázik, de legalább Kisteleki Hanna ötösből vezetést tud szerezni. Aztán jött az utolsó elátkozott utolsó perc, amelyben két gólt is bevágnak a hollandok. Hogy a másodikat mikor? Hát persze, hogy egy másodperccel a vége előtt.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

Az utolsó negyedben sorra kapta az emberelőnyöket a magyar csapat, de a lányok rendre rossz megoldást választottak: a hollandok sündisznó módra behúzódtak a kapujuk elé, nálunk pedig mindig az vállalta el a lövést, aki előtt többen is kapálóztak. Így aztán a gólok helyett csak a blokkolt lövésék számát sikerült növelni.

Az utolsó negyed második percében ismét a hollandok találnak be (11-9 oda), majd már csak 1:37 volt hátra, amikor Keszthelyi szenzációs emelésével közelebb kerülünk az ellenfélhez. A közönség minden tartalékát előveszi, hogy egyenlítésre bírja a mieinket, de ez nem jön össze, sőt Hollandia 27 másodperccel a vége előtt még növelni is tudja az előnyét. Egy másodperc van hátra - mennyi is lenne -, amikor végre mi dobunk gólt a legvégén, Kisteleki Dóra gólja azonban csak arra elég, hogy szoros, 12-11-es vereség legyen a vége.