Szerb vízilabda: a puccstól az Eb-címvédésig

Adrija Prlainovic, szerb vízilabda
Budapest, 2014. július 23. A szerb Adrija Prlainovic a budapesti vízilabda Európa-bajnokság Szerbia - Görögország mérkőzésén, amelyet az elődöntőbe jutásért játszottak a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2014. július 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Törvényileg szabályozott sportfinanszírozás kellene ahhoz, hogy a sikersportágak - például a vízilabda - ne a csőd szélén egyensúlyozzanak évről évre Szerbiában. Dejan Savic, az Európa-bajnok férfiválogatott szövetségi kapitánya szerint a nemzeti csapat sikeressége tartja a víz felett a sportágat, a világ- és Európa-bajnok klasszis Andrija Prlainovic egykori csapattársától, a jelenlegi sportminiszter Vanja Udovicictől várna megoldást. De vajon tényleg bajban lenne a világ egyik legsikeresebb pólónemzete?

Tényleg a tönk szélén Szerbia?

Irigyeljük a szerbeket vagy ne? - tehettük fel a kérdést a vasárnap befejeződött vízilabda Európa-bajnokság után. A szerb férfiválogatott az eindhoveni Eb-siker után Budapesten is megvédte a címét, a döntőben öt góllal legyőzte a magyar válogatottat.

Az együttes az elmúlt tíz évben mindössze kétszer kapott ki Magyarországtól, 2000 óta nyert két vébét, öt Eb-t, nyolc Világligát, két Világkupát, és szerzett egy olimpiai ezüstöt és három olimpiai bronzot. Ennek ellenére Dejan Savic szövetségi kapitány mellbevágó nyilatkozatot tett: „Az utóbbi 15 évben a tönk szélére sodródtunk, és csak a válogatott eredményei tartanak bennünket életben.”

Dejan Savic kapitány figyelmeztet a veszélyre Forrás: MTI/Kovács Tamás

Való igaz, klubszinten folyamatos anyagi problémával küzd déli szomszédunk, nem véletlen, hogy az Európa-bajnok keretben mindössze egyetlen, otthon játszó pólós szerepel: a legfiatalabb, mindössze húszéves, 67 válogatottsággal rendelkező Dusan Mandic, aki a Partizant erősíti.

A szerb válogatott Eb-győztes kerete

kapusok: Gojko Pijetlovic (Nagyvárad), Branislav Mitrovic (Eger)
mezőnyjátékosok: Dusan Mandic (Partizan), Zivko Gocic (Szolnok), Sava Randjelovic (Crvena zvezda), Milos Cuk (Eger), Dusko Pijetlovic (Pro Recco), Slobodan Nikic (Galatasaray), Milan Aleksic (Szolnok), Nikola Radjen (Olimpiakosz), Filip Filipovic (Pro Recco), Andrija Prlainovic (Pro Recco), Stefan Mitrovic (Szolnok)


Törvényi szabályozás kellene

Savic egy éve hangoztatja, hogy az anyagi helyzet katasztrofális, és borúlátásra ad okot. Szerinte már az is sokat jelentene, ha a legjobb klubok nem állnának a csőd szélén.

"A szerb vízilabda legnagyobb gondja, hogy a klubok nem képesek anyagilag önellátókká lenni. Nincs kilátás a jelentősebb támogatásra, pedig a szerb vízilabda, éppen az előbb emlegetett folytonos eredményesség miatt, többet érdemelne" - nyilatkozta a Magyar Szónak.

Adrija Prlainovic Forrás: MTI/Kovács Tamás

Andrija Prlainovic is azért hagyja el a Crvena zvezdát, mert úgy látja, Szerbiában megoldásra vár a kisebb sportágak finanszírozási kérdése. „Aggódom, hiszen azt látom, egyre kevesebben fektetnek be, a szponzorok nagy része nem a sport mellett dönt. Beszélgettem egykori csapattársammal, Vanja Udovicic sport- és ifjúságügyi miniszterrel, biztos vagyok abban, hogy az ő regnálása alatt kellene változtatni a sportfinanszírozás kérdésén, akár törvényileg is” - mondta a Redstarbelgrade.info portálnak adott hosszabb interjúban.

Siker és csődhelyzet

Megfelelő szponzori háttér híján nem lehet szisztematikusan építkezni, noha a Savic által emlegetett tizenöt év során akadtak azért próbálkozások. A kilencvenes évek közepén az FC Becej volt Európa egyik meghatározó csapata, 1996 és 2001 között zsinórban hatszor duplázott, s nyert bajnoki címet, illetve szerb kupát. Tóth László és Vincze Balázs személyében klasszis magyarok játszottak soraiban, 2000-ben pedig Kásás Zoltán irányításával nyert Bajnokok Ligáját. Még 2001-ben is negyedik volt a legrangosabb sorozatban, majd pénzügyi problémák miatt 2002-ben csődbe jutott, és megszűnt.

A Partizan évről évre szenved, bár ennek ellenére az elmúlt nyolc évben ötször is bejutott a BL (és Euroliga) legjobb négy csapata közé, 2011-ben meg is nyerte a sorozatot. Tavasszal azonban ismét megkongatták a vészharangot, a klub a honlapon és a Facebookon kért segítséget a szurkolóktól, a klubvezetés pedig azt nyilatkozta, hogy a helyzet több mint aggasztó, a korábbi ígéretek és kötelezettségvállalások be nem tartása miatt a Bajnokok Ligája-részvétel is veszélybe került. Az biztos, hogy a keret gyengülni fog, hiszen Milos Cuk és Uros Cuckovic a ZF-Egerhez igazol, de minden bizonnyal távozik Dusan Mandic és Nikola Dedovic is.

BL-siker becsületből

A Crvena zvezda még rosszabbul járt, a klub 2012-ben megpróbált pénzt pumpálni a klubba, olyan klasszisokat csábított haza, mint a londoni olimpia gólkirálya, Andrija Prlainovic, illetve szintén a Pro Reccótól érkezett Dusko Pijetlovic, illetve világ- és Európa-bajnok kapus, Denis Sefik. Fél év múlva azonban kiderült, azok a szponzorok, akik anyagi támogatásról biztosították a klub vezetőit, nem tartották be az ígéretüket. A csapat ennek ellenére együtt maradt, becsületből megnyerték a szerb kupa és a bajnoki cím mellett a Bajnokok Ligáját is, majd miután a klub pénzhez jutott, folytatta szereplését, igaz, a BL-ben már nem jutott főtáblára, elvérzett ugyanis a Pro Recco elleni selejtezőben.

Az idei címvédés ellenére a csapat továbbgyengül: Mihajlo Milicevic a dél-kaliforniai egyetem csapatában folytatja pályafutását, Nikola Vukcevic és Filip Kljajevic a Galatasaray, Marko Avramovic a Nagyvárad, Nikola Radjen az Olimpiakosz, Prlainovic pedig ismét a Pro Recco ajánlatát fogadta el.

Az állandóságot az idei BL-döntős, és az elmúlt két évben bajnoki ezüstöt szerző Radnicki Kragujevac jelentheti, noha a klubot elhagyja Filip Filipovic, Damir Buric, Milos Korolija és Boris Zlokovic, érkezési oldalon pedig egyelőre csak Marko Cuk és Marko Petkovicról hallani.

Egy év alatt mélypontról a csúcsra

De a válogatottnál sem volt minden rendben az elmúlt két évben, a londoni olimpia után a játékosok puccsa megbuktatta Dejan Udovicicet. "Az ábrázatom többet ér a posztomnál" - közölte azt követően, hogy nyolc játékosa aláírta az elmozdítását szorgalmazó levelet. A Partizan vezetői két éve pedig nemcsak amiatt sértődtek meg, hogy egyeduralmukat veszélybe sodorta Crvena zvezda és a Radnicki megerősödése, hanem azért is, mert a Zvezda edzője, Savic lett az új kapitány, és nem a Partizan mestere, Igor Milanovic.

A csalódást keltő olimpiai bronz, majd a mélypontot jelentő tavalyi vb-7. hely után is volt azonban visszaút: a dubaji Világliga-győzelem, és a mostani Eb-siker azt jelzi, a válogatott jó úton jár.