Drámai vereség: Benedek rosszat kért a válogatottól

Nagy Viktor Kazany, 2015. augusztus 4.
Nagy Viktor kapus a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 4-én.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Kazany, 2015. augusztus 4. Nagy Viktor kapus a negyeddöntőben játszott Magyarország - Olaszország férfi vízilabda-mérkőzésen a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 4-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott első komoly mérkőzésén kikapott a kazanyi vizes világbajnokságon: a vb-címvédő csapatot kiélezett, drámai küzdelemben győzték le 8-7-re az olaszok. Kétszer vezettünk két góllal, de az olaszok fejben nagyon erősek voltak. Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint mindent jól csináltunk, gratulálni kell az ellenfélnek. Az 5-8. helyért játszhatunk, ezzel nem szereztünk olimpiai kvótát.

Vizes-vb, vízilabda, negyeddöntő
Magyarország-Olaszország 7-8 (2–2, 2–1, 1–2, 2–3) - élő közvetítés

Gól:Giorgetti, Baraldi, Di Fulvio (2), Figlioli, Luongo (2), Prescutti
Magyar gólszerzők:Varga Dénes, Erdélyi, Varga Dániel (3), Hárai, Hosnyánszky
Gólok emberelőnyből:11/7, 13/7

A világbajnoki címvédő magyar válogatott júniusban a világliga bergamói szuperdöntőjében 10-5-re legyőzte az olasz válogatottat, de a két csapat utolsó összecsapásán, júliusban a Margitszigeten viszont az olaszok nyertek 8-6-ra, és ezzel megnyerték a hagyományos felkészülési tornát is.

Mindenki győzelemre készült

"Megérkeztünk oda, ahová meg akartunk érkezni, a negyeddöntőbe. Nem volt könnyű az utunk, de amikor elérkezel egy újabb állomásra, nem számít, hogy mi történt előtte. A magyar válogatott remek csapat, világbajnoki címvédők, ráadásul egy nagy stratéga ül a kispadon. Nekem is nagy kihívás felkészíteni a társaságot erre az ütközetre. Élvezni kell a játékot, és nyerni" - fogadkozott az olasz szövetségi kapitány, Alessandro Campagna a mérkőzés előtt.

Benedek Tibor azt várta a csapattól, hogy maximális fordulaton kezdje a mérkőzést Forrás: MTI/Kovács Tamás


Benedek Tibor verhetőnek látta az olasz válogatott, de úgy vélte, a győzelemhez mindent ki kell adnia magából a válogatottnak. Gór-Nagy Miklós azt mondta: "A világbajnokság egy komoly esemény, nagyon sok tényezőn múlhat a siker. Természetesen a szakmai stáb remek munkát végez, mindig megkapjuk az ellenfelekről a hasznos információkat, rengeteget videózunk, speciálisan fel tudunk készülni mindenkiből. Látjuk az ellenfelünk erős és gyenge pontjait is" - latolgatta az esélyeket a világbajnok a waterpolo.hu-nak.

Jó kezdés kis szépséghibával

A magyar válogatott kezdte jobban a mérkőzést, az olaszok emberelőnyből is csak kapufát tudtak dobni, míg Benedek Tibor válogatottja bevágta első fórját Varga Dénes révén. Lüktető volt az összecsapás, mindkét csapat elsősorban a védekezésre koncentrált, a kapitányok egy-egy időkéréssel próbáltak belenyúlni a meccsbe. A magyar csapat nyugodott meg előbb, Erdélyi lőtt nagy gólt a hosszú sarokba, Tempesti az égiekhez fohászkodott a bomba után.

A fordulás után azonban egyből jött a szépítés, Giorgetti lőtte szét a kapunkat, majd a negyed utolsó másodpercében az olaszok ki tudtak használni egy újabb emberelőnyt Baraldi húzásával.

A kapusteljesítmény a mi oldalunkon volt

A magyar válogatott a folytatásban is nagyon jól használta ki az előnyöket, de nem tudott két góllal ellépni ellenfelétől. A játékvezetők számos kontrafaultot ítéltek mindkét oldalon, nehezen alakult ki folyamatos játék, ami talán inkább az ellenfélnek kedvezett. Ennek ellenére Varga Dániel góljaival megint a magyarok kerültek előnybe, Benedek Tibor csapata egy hajszállal higgadtabb megoldásokat választott, és jobb döntéseket hozott kiélezett helyzetben.

Három negyeden keresztül a magyar csapat kézben tartotta az összecsapást Forrás: MTI/Kovács Anikó


A kapuban Nagy Viktor is egyre jobban felhergelte magát, sorozatban nyelte le a labdákat, talán a két kapus közti különbség jelentette a válogatott egygólos előnyét. A negyed végén mindkét kapitány időkéréssel próbált frissíteni, de mi nem tudtunk elmenni két góllal, az olaszok pedig nem tudtak egyenlíteni.

Megint két gólról álltak fel az olaszok

Az első két negyed játékosabb felfogása fizikai csatává alakult, a csapatok fel-le úsztak a medencében, de helyzetekig sem jutottak, rengeteg volt a kontrafault, a színészkedés. 4-3-as magyar vezetésnél nagyon sokáig nem esett gól, roppant fontos volt, ki tudja megtörni a gólcsendet, és végül a világklasszis teljesítményt nyújtó Varga Dániel lőtt egy sunyi gólt emberelőnyből. Taktikusan, okosan vízilabdázott a magyar válogatott, ám a negyed vége megint nagyon rosszul sikerült.

Varga Dániel világklasszishoz méltóan játszott, kár, hogy nem voltak társai Forrás: MTI/Kovács Tamás


Az olaszok előbb kihasználtak egy emberelőnyt, de a negyed utolsó percében mi támadhattunk fórban, ráadásul nyugodtan állhattunk fel Benedek Tibor időkérését követően. A passzok azonban dadogtak, végül Szivós kezéből kiesett a labda, a fordulás után pedig Luongo bődületes nagy gólt pattintott az utolsó másodpercben. Az első negyedhez hasonlóan megint kétgólos hátrányból álltak fel az olaszok, és megint a végén egyenlítettek.

Nem volt vezére a csapatnak

Az utolsó negyedet az olaszok kezdték jobban, és Luongo góljával a meccs során először átvették a vezetést. A magyar csapat erre még tudott reagálni, az addig gyengén játszó, sok labdát elszóró Hosnyánszky egyenlített, de ez volt a válogatott utolsó momentuma. Az olaszok fokozatosan belehergelték magukat a győzelembe, bombagólokat lőttek, a kritikus pillanatokban pedig kivédekezték a támadásban lefagyó magyar csapatot.

Varga Dániel mellé senki nem tudott felnőni a válogatottban - talán Nagy Viktor kivételével -, a lélektani kudarcról mindent elmond, hogy az utolsó percben, amikor az egyenlítésért támadhattunk, ráadásul megkaptuk az ilyenkor szokásos emberelőnyt is, kapura sem tudtuk lőni a labdát, végül Szivós kényszerült bele egy nem igazi lövőhelyzetbe, de ekkor már kiegészültek az olaszok, Tempesti pedig megfogta a meccslabdát.

Kalapot kell emelni az olaszok előtt

"Nem tudok rosszat mondani a csapatra, végig jól játszottunk, fegyelmezettek voltunk. A játékosok azt csinálták, amit kértem, úgy látszik, rosszat kértem. Emberelőnyből lőtték a góljaikat az olaszok, ezt akartuk, sőt azokra a játékosokra jöttek ki a lövések, akikre szerettük volna. Ez az a meccs, amikor mindent megtettünk, de nem volt elég a győzelemhez, az olaszok előtt meg kell emelnünk a kalapunkat. Nem tudok mit mondani, ezek szerint az olaszok eggyel jobban akarták a sikert" - nyilatkozta a rendkívül feszült és csalódott Benedek Tibor a mérkőzés végén, míg Erdélyi csak annyit tudott kipréselni magából, azért nyertek az olaszok, mert egy góllal többet lőttek.

Nagy Viktor sokáig 70 százalékos mutatóval védett, nem rajta múlt Forrás: MTI/Kovács Tamás


A csapatkapitány Varga Dániel szerint az olaszok jól építkeztek lelkileg abból, hogy kétszer is feljöttek kétgólos hátrányból, és a végén az emberelőnyöknél jobban összpontosítottak. Úgy véli, talán az a kis plusz hiányzott, ami ahhoz kell, hogy egy ilyen kiélezett mérkőzésen meglegyen a siker. "Büszke vagyok a csapatra, mert végig egymásért küzdve hajtottunk" - mondta a három góllal zárt játékos, aki a folytatással kapcsolatban megjegyezte, ebből a mérkőzésből, a vereséget leszámítva, lehet építkezni, hiszen sok dolgot jól csinált az együttes.

Ez a nyár nem a magyar válogatotté

Összességében az egyébként jól küzdő, de az átütő erőt nélkülöző magyar válogatott csak magának köszönheti a vereséget, miután kétszer sem tudta megtartani a kétgólos előnyét, ráadásul mindkét esetben a negyed utolsó másodpercében egyenlítettek az olaszok. Ezek után az 5-8. helyért játszhatunk a világbajnokságon, a legjobb négy között pedig már ott vannak a horvátok, a görögök és az olaszok is, az utolsó helyért Szerbia játszik az Egyesült Államokkal.

Ez a nyár nem a magyar válogatotté: nem tudtuk megnyerni a világligát, elvesztettük a margitszigeti felkészülési tornát is, és a legjobb nyolc között kiestünk az aranycsatából a világbajnokságon, így Benedek Tibor válogatottja biztosan nem tudja megvédeni a címét.