Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott a rosszul sikerült Volvo-kupa után igyekezett elzárkózni a pesszimista vélemények elől, és sikerült is érmet nyernie Belgrádban, csakhogy ez egyelőre kevés az olimpiai részvételhez. Éppen ezért a kapitány nem foglalkozik sem a verhetetlen szerbekkel, sem az olimpiai latolgatásokkal, csak arra figyel, hogy a trieszti kvalifikációs tornáról kijusson a csapat Rióba. Az Origónak elárulta, mi az, amire a siker érdekében mindenképp szükség van: pluszsúly kell a játékosokra.

A magyar férfi vízilabda-válogatott úgy lett bronzérmes a belgrádi Európa-bajnokságon, hogy a tornára elvileg rossz formában érkezett, hiszen a Volvo-kupán a spanyoloktól és az olaszoktól is kikapott. Sokan arra számítottak, a csapat maximum a legjobb nyolcig juthat el Belgrádban, ám Benedek Tibor együttese a kétkedőkre rácáfolva legyőzte az olimpiai bajnok horvátokat, majd – a Montenegró elleni elbukott elődöntő után – a görögöket megverve harmadik lett.

Az érem nem ért kvótát

Bár csak az ezüstérmes Montenegró szerzett riói kvótát, a dobogó szép eredmény a magyaroktól, főképp az Eb előtti, enyhén talán pesszimista közhangulatot figyelembe véve. A magyar csapattal 2014-ben vb-aranyat nyerő szövetségi kapitány, Benedek Tibor nagyon figyelt rá, hogy a játékosok csak a játékra koncentráljanak Belgrádban.

Már csapatkapitányként is arra kértem a társaimat, hogy ha nem is bírják ki, hogy olvassák a híreket, legalább törekedjenek arra, hogy ezzel ne traktálják a többieket. Persze senkinek sem tilthatom meg, hogy vízilabdával kapcsolatos cikkeket olvasson, de ha már megtette, tartsa magában – mondta az Origónak a csapat budapesti fogadásán a játékosként háromszoros olimpiai bajnok Benedek.

Benedek Tibor minden esetben igyekszik kizárni a külvilágot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Triesztben április 3. és 10. között rendezik az olimpiai selejtezőt, amelyről négy csapat juthat még ki Rióba. Mivel innen papíron könnyedén ki lehet harcolni a részvételt, akár örülni is lehetne a több olimpia előtti tétmeccsnek.

De ez nem ilyen egyszerű.

"Valóban pozitív, hogy sokat tudunk még együtt dolgozni, de azért negatív oldala is van a selejtezőnek. A legnehezebben a Világligából és az Eb-ről lehetett kijutni az olimpiára, hiszen csak egy-egy kvótát osztottak, a világbajnokságon viszont hármat is. Mindhárom lehetőséget elszalasztottuk, az utolsó lehetőségünk a kvalifikációs torna, és ugyan innen a legkönnyebb a kijutás, a hurok azért ott van a nyakunkon. Most már nem szabad hibázni" – magyarázta a kapitány.

Büszkének kell lennünk a magyar pólóra

Az Eb előtt a volt női sikerkapitány, Faragó Tamás elég keményen fogalmazott, azt mondta, már régen nem mi határozzuk meg a póló fejlődésének irányát. Ezért Faragó szerint alapvető változtatásokra van szükség. "Szerintem már jó ideje igaz, hogy a világ nem minket másol, ezt bizonyítja az is, hogy

Ragaszkodni kell ahhoz, hogy magyar edzőkkel megtartsuk a magyar vízilabda különlegességét, a magyar mentalitást. De közben folyamatosan figyelnünk kell a többieket, hogy mi is tudjunk fejlődni" – reagált a felvetésre Benedek Tibor.

Az Eb-bronzérmes válogatott Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


A Belgrádban a nőket Eb-aranyra vezető Bíró Attila az Origónak azt mondta, szerinte a férfiak meg fogják nyerni az olimpiát, az sem számít, hogy a szerbek jó ideje verhetetlenek. Benedek erre annyit mondott, jól tudja, hogy Magyarországon milyen magasak az elvárások. Mivel az emberek nagyon szeretik a vízilabdát, nagyon várják, hogy akár a női, akár a férfi válogatott eredményes legyen.

Csakhogy a fiúknak még kvótájuk sincs.

"Az eddigi olimpiai aranyak bizonyították, hogy jók vagyunk, de nekünk egyelőre még az a feladatunk, hogy kijussunk Rióba.

először jussunk ki, aztán térjünk vissza erre a témára."

A szerbekkel nem kell foglalkozni

Szerbiával pedig egyáltalán nem foglalkozik. "Engem a szerbek abszolút nem érdekelnek, hiszen az elmúlt három év bizonyította, hogy számos erős csapat van. Kaptunk már ki Montenegrótól, Olaszországtól, Horvátországtól és Szerbiától is, de mindannyiukat ugyanígy le is tudtuk győzni. Éppen ezért mindegyik rivális ellen ugyanúgy kell készülnünk. A legjobb közülük talán a szerb csapat, de nem emelném ki őket."

Erdélyi Balázsékra kell még egy kis súlyt pakolni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Az Eb után a kapitány több tanulságot is levont már, ezekből egyet emelt ki az Origo kérésére: "Az biztos, hogy

mert látszik, hogy a montenegróiak, a szerbek nagyobbak, mint a mi játékosaink. Amikor rájuk néztem, láttam néhányukon, hogy fizikálisan nincs minden rendben. Egyszerűen túl könnyűek voltak. Ezen mindenképp javítanunk kell."