Vágólapra másolva!

Fotó: Arany-Média

Ám a Cuzcóba látogató rafting-fanatikusokat az inka örökségnél jobban érdekelheti, hogy ebben a városban több vadvízikajak- és kenutúrákat, illetve canyoning- és hydrospeed-programokat szervező cég is működik.

Az Andokban húzódó folyók között találhat magának megfelelő szintű pályát a teljesen kezdő, a haladó és a profi raftos is. Kezdőknek ajánlható a Cuzcóhoz képest a hegység túloldalán folyó Urubamba alsó szakasza, amely viszonylag lassú folyású. Ez az etap három hármas erősségű zúgót foglal magában, melyek profi kajakosok és kenusok számára nem jelentenek igazi kihívást, de kevésbé tapasztalt raftosoknak nagy élmény. Ezen a szakaszon általában egynapos túrákat szerveznek.

Fotó: Arany-Média

A legizgalmasabb lehetőség persze a Grand Canyonnál is mélyebb Colca Canyon. Ide szamarak viszik a felszereléseket a túrázók után, mivel ennek mélyére semmilyen más járművel nem lehet eljutni. Ez a világ legmélyebb vadvízi evezésre alkalmas képződménye, melyet 6000 méter körüli hegycsúcsok fognak közre. Itt tényleg csak a legbátrabb és legképzettebb kajakosok-kenusok próbálhatnak szerencsét, de ők is fokozott veszélyben vannak a gyakori kőomlások miatt. A lezúduló kövek nagyon élesek, így legalább egy-két kisebb sérülés nélkül senki sem ússza meg ezt a kalandot.

A Colca meglehetősen nehezen hajózható, mivel négyes, ötös, hatos és tízes erősségű szakaszok váltják egymást. Először egy lengyel sportoló vezetésével hódították meg a kanyont, pontosan tizenkét nap alatt. Azért tartott ilyen sokáig a túra, mert ekkor még nem ismerték ki a kanyont, nem tudták, hol találkozhatnak újabb kőomlásokkal, így ezek elől éjszakára barlangokba rejtőztek. Ma már e kalandhoz elegendő négy-öt nap is, de a veszélyek nem csökkentek.

Korábban:

Bajnokság szlovákiai vadvizeken